Alfa Romeo 33 1.7 i.e. (1991)
Uitvoering | 33 1.7 i.e. |
Bouwjaar | 1991 |
Jaar van aanschaf | 2001 |
Al een tijd was ik geinteresseerd in deze eigenwijze auto. Het hoekige lijnenspel, de boxermotor die, al naar gelang het toerental, zich rochelend of snerpend uit, maakten mij warm voor de aankoop van een Alfa 33. Ook zijn de prijzen die voor occasions worden gevraagd laag, wat me ook weer achterdochtig maakte. Ik had veel gehoord over uitval van allerlei functies. Het leken mij in ieder geval avontuurlijke, levende wagens! Na een zoektocht op het internet vond ik een donkerblauwe 1.7 IE, met voor haar leeftijd weinig kilometers op de teller. De auto zat prachtig in de lak en had fraaie lichtmetalen wielen. In alles leek het alsof er goed voor haar was gezorgd.
Het is een fijne auto om in te rijden. De stoelen zitten goed, het interieur is eenvoudig maar Italiaans sportief en voor een mooi geluid in het interieur hoeft de autoradio niet aan. Het schakelen gaat niet klik-klak-Japans maar is ook zeker niet lastig. Wel komt de koppeling erg laat op. Eenmaal opgekomen schiet de wagen vooruit vanuit stilstand en ook op snelheid regeert de motor alert op het gas. De vijfde versnelling is dan ook allerminst een "overdrive". De auto heeft eigenlijk twee persoonlijkheden: rustig, comfortabel bij 2000-2500 toeren en grommend sportief bij 3500 tpm of meer. Brandstofverbruik? Ik rijd er voornamelijk lange afstanden mee over de snelweg en kom dan op een gemiddelde van ongeveer 1:14. Dat vind ik netjes.
Grote onkosten heb ik tijdens de 24000 door mij gereden kilometers in twee jaar tijd niet gehad.
Los van regulier onderhoud de bedragen in Euro"s
feb 2002: gaatje in benzinefilter, vervangen: 55,-
jan 2002: lager rechterachterwiel vastgedraaid, kabel voor bediening achterklep vervangen: 150,-
dec 2002: uitlaatdemper
Nu enige roestvorming rond o.a de tankdop.
Binnenkort moeten de veerschotels voor worden vervangen en, ik vrees, ook de koppelingsplaten. Bij flink gasgeven loopt het toerental eerst op zonder zich te vertalen in meer snelheid. Overigens is dit al een tijd zo en verergert het zich niet.