Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 8v Strada (2008)
Uitvoering | 159 Sportwagon 1.9 JTDm 8v Strada |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Terug naar de emotie : Weer een echte Alfa Romeo b
In het verleden heb ik diverse alfa's gehad van het type 156. Het begon bij een sedan 2.0 Selespeed, vervolgens een prachtige sedan 2.5 v6 en vervolgens een Sportwagon 2.4jtd 20v, ook een beest van een wagen.
Na wisseling van baan wilde ik rationeel een nieuwe auto uitzoeken, was inmiddels vader geworden en ging de weg op met een nieuwe Skoda Octavia. Perfecte auto, maar zonder de emotie die ik al die jaren gewend was. Het Alfa virus bleef knagen en er deed zich de mogelijkheid voor om mijn auto aan een collega over te doen en zodoende alsnog een Bella uit te gaan zoeken.
En hier issie dan: Een 159 Sportwagon met 1.9 jtd 8v motor in de strada uitvoering met 17 inch lichtmetaal en prachtig cognackleurig leer.( nb : op foto's met 16" stalen velgen met winterbanden, kun je tenminste ook normale kettingen gebruiken )
Na wat 'nieuwigheids' oneffenheden zoals een krakende voorruit en een hobbelende startmotor, ben ik uiterst tevreden over deze bolide. Met de verrichte tuning door Squadra rijdt de Bella als een echte Alfa met 360 nm aan koppel, als je te wild doet, vliegt het bandenrubber je om de oren;-). De auto is scherp op het stuur, zit veel beter in elkaar als mijn voorgangers en voelt enorm stevig aan.
Natuurlijk ook wat minpuntjes. De Blue&Me NAV voldoet prima om af en toe te navigeren, maar is ingewikkeld in bediening en niet bedienbaar als je rijdt. Kaarten zijn moeilijk te krijgen en verschrikkelijk duur bij Navteq.
Het carkit gedeelte bevalt overigens prima, net zoals de mediaspeler waarin ik met mijn 8GB memorystick genoeg muziek bij me heb om nooit hetzelfde nummer te hoeven horen.
Met 16 inch velgen tbv de winterbanden moet je stapvoets over de drempels anders raakt de bodem de grond, erg onhandig en raar eigenlijk dat dit niet cq. veel minder voorkomt met de 17 inch die ik er voor de zomer op heb zitten.
Wat ik mis voor dit geld is standaard automatische ruitenwissers, lampen en zelfdimmende binnenspiegel. Voor een auto van 40k lijkt me dit toch op zn minst een standaard, maar helaas. In praktijk bedient e.e.a. zich overigens prima, maar ik hou eenmaal van electronische snufjes om het je gemakkelijk te maken.
Voorlopig moet ik nog zeker tot 140.000 km of 4 jaar, dus op naar de volgende review !
Een jaar verder, maar zonder problemen!
Wat gaat dat snel, 12 maanden met mn Alfa rijden. Wellicht omdat ik geen klachten heb gehad en de auto zo goed bevalt. Wat moet ik nou schrijven als er gewoon niets mis mee is buiten het feit dat er een hele kleine trilling is zit zo rond de 135-140 km/h? Morgen gaat ie voor de 30.000 beurt en heb dan ook alleen dit op het lijstje staan.
Petje af voor Alfa Romeo, het merk wat o zo lekker auto's bouwt maar nog wat problemen met de afwerking en volharding van de techniek had!