Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.0 JTS 16V Distinctive (2003)

Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.0 JTS 16V Distinctive (2003)

Uitvoering156 Sportwagon 2.0 JTS 16V Distinctive
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2003

Sportieve familie wagen

Nu de tweede Alfa in ons gezin (ander is een nieuwe 159, zie review), in gebruik sinds juni 2003. Eerst als bedrijfsauto, na verandering van baan in 2006 kocht ik de Alfa van mijn werkgever en sinds 2007 (kreeg een 'dienst'bmw) rijdt mijn vrouw erin.

Na meer dan 7,5 jaar staat er inmiddels 185.000 km op de klok. Reden voor een verslag om maar weer eens wat tegenwicht te geven voor al die flauwe grappen over onbetrouwbare Alfa's. Al die tijd heeft deze bella ons nog nooit in de steek gelaten! Ondanks vele kilometers op Oost- en Middeneuropese wegen (Polen, Litouwen, Hongarije, Kroatie) geen krimp.

Is er dan helemaal niets mis? Ja, natuurlijk zijn er wel wat dingetjes anders zou het geen echte Alfa zijn. Zo lust de JTS motor behoorlijk wat olie, momenteel toch wel 1l per 1200km. Kwestie van regelmatig controleren en bijvullen dus. Af en toe blokkeert het alarmsysteem de motor, die dan niet wil starten - oplossing: uitstappen, deuren dicht, alarm aan en weer uit en starten maar. Verder is de ophanging wel gevoelig voor slechte wegen en die zijn er in bovengenoemde gebieden genoeg. De silent blocks zijn dan ook allemaal wel een keer vervangen. Wat gepiep en gekraak van het onderstel is nog wel eens aanwezig op hobbelweggetjes. Verder nogal eens vals alarm van het 'motormanagement', maar dat is niet uniek voor Alfa - had dat met een nieuwe BMW 320 ook al na 5.000 km! Echte reparaties betroffen een lekkende airco (na zo'n 140.000 km) en een nieuwe koppeling (180.000).

Overigens alleen het normale onderhoud en dat is wel belangrijk bij Alfa (en niet alleen hier): besparen op de regelmatige onderhoudsbeurten leidt tot problemen!

De waarderingen worden wel wat gekleurd doordat ik nu in een 159 rij - in veel opzichten wel wat beter dan de 156 hoewel ik de vormgeving van de originele 156 uit 1998 nog steeds onovertroffen vind.

Comfort: gewoon goed, perfecte stoelen, fijne airco, als je wilt kun je er ook heel rustig mee rijden

Prestaties: idem, motor trekt lekker door en maakt daarbij fraaie herrie, wegligging prima en wat mij betreft stuurt ie net even scherper dan een 159

Betrouwbaarheid: zoals gezegd, iets ernstigs is er nooit aan de hand geweest en rijden deed en doet deze Alfa altijd

Gebruikskosten: kan er mee door, gemiddeld 1 op 10. En flink wat olie dus. Toen dat echt veel werd (op een gegeven moment 1 liter op de 800km) stelde de garage voor er iets aan te doen (o.a. nieuwe zuiger-ringen) maar dat zou zoveel kosten, dat af en toe wat olie kopen toch goedkoper bleek. Na overgang op een ander merk olie (nu Mobile One - full synthetic) is het verbruik stabiel op 1L/1200km. Tja, een Alfa koop je nu eenmaal niet voor de zuinigheid.

Tot slot: aanvankelijk had de beslissing om deze auto niet te verkopen maar erin door te blijven rijden ook wel wat te maken met de lage inruilprijs. Alfa's verliezen helaas (en ten onrechte!) behoorlijk in waarde. We hebben echter nog geen moment spijt gehad van deze beslissing. Het klinkt misschien wat overdreven, maar je krijgt toch een soort band met zo'n auto als je er zo lang in rijdt.

7,5