Renaults toekomstvisie: EZ-GO
Gedeeld autonoom
Dat woord 'vervoermiddel' is niet toevallig gekozen, want de EZ-GO is in veel opzichten eerder een alternatief voor de metro dan voor de auto in particulier bezit. De volledig autonome auto is bedoeld als deelauto voor in de stad. Dat is dan ook het grote veschil met de Symbioz van eind vorig jaar, die weliswaar eveneens autonoom was, maar juist bedoeld was voor verregaande integratie in een huis en dus voor particulier bezit. De EZ-GO is met een lengte van 5,20 meter, een wielbasis van 3,80 meter en een breedte van 2,20 meter behoorlijk aan de maat, al blijft de hoogte van 1,60 meter binnen de perken. Renault kiest dan ook bewust niet voor een rijdende kubus als de Volkswagen Sedric, maar opteert in plaats daarvan voor een voertuig met een nadrukkelijk gestroomlijnde vorm.
Toegangspoort
Het opmerkelijke koetswerk biedt plaats aan zes personen, die op een al even opmerkelijke manier de auto betreden. De EZ-GO heeft namelijk geen deuren in de flanken, maar een gigantische toegangspoort aan de voorzijde die helemaal achteraan het dak opent. Hierdoor is het mogelijk om rechtop naar binnen te lopen, daarbij geholpen door een 'laadklep' die het instappen moet vergemakkelijken. Deze klep kan op straat worden geopend, maar is daarnaast ontworpen om aan te sluiten op een heus 'station' voor de EZ-GO. In dat geval is de instap nog makkelijker, zeker voor ouderen, invaliden en/of mensen met veel bagage, groepen waar Renault zich nadrukkelijk op richt met de nieuweling. De volledig zelfstandige EZ-GO moet namelijk een vervoermiddel zijn voor iedereen, dus ook voor groepen voor wie een auto normaal gesproken niet binnen bereik ligt. De EZ-GO kan van station naar station rijden met maximaal 6 personen en een heleboel bagage aan boord en kan uiteraard onderweg stoppen om mensen in- of uit te laten stappen. Voor de aandrijving van het 1.700 kg wegende apparaat is een niet nader gespecificeerde elektromotor verantwoordelijk, die de auto opstuwt tot een voor de stad geschikte snelheid van 50 km/h. Vierwielbesturing zorgt ervoor dat de EZ-GO ondanks zijn formaat wendbaar genoeg is voor de krappe straatjes van een oude binnenstad. Aan de binnenzijde valt om te beginnen de vloer op, die met laminaat lijkt te zijn bekleed. Het meubilair bestaat uit een U-vormige bank, waarvandaan het uitzicht door het overdadige gebruik van glas imponerend is.
Symbool
Dat weten we uit eigen ervaring, want zittend op die bank konden we tijdens de onthulling in gesprek gaan met Renaults designbaas Laurens van den Acker. We vroegen hem onder meer naar het belang van een herkenbare designtaal bij een vervoermiddel dat niet bedoeld is om mensen te verleiden, maar ze slechts hoeft te vervoeren. "We stellen ons een toekomst voor waarin er straks 'robovehicles' (autonome 'taxi's', red.) zijn van Ford, van Volkswagen, en dan moet er een reden zijn om in die van ons te stappen. Heel veel van die voertuigen zien eruit als een stukje van een metro, maar wij hebben als Frans merk de ambitie om iets te maken wat een symbool kan zijn voor een stad." Daarbij doelt Van den Acker, en met hem Renault, op iconische voorbeelden als de London Taxi en de Yellow Cab van New York. De video van het interview met Laurens van den Acker verschijnt later vandaag op de site.