Mercedes-Benz lanceert adVANce-programma
Toekomst van de bestellers
De Vision Van is gepresenteerd tijdens de Van Innovation Campus, waar Mercedes-Benz Vans, op een voor het merk opvallend luchtige wijze en onder de noemer adVANce maar liefst tien nieuwe distributieconcepten demonstreerde. Stuk voor stuk luchtkastelen, die niettemin de moeite van het beschouwen waard zijn. "Binnen vier jaar zal onze onderneming er heel anders uitzien dan nu", verklaart Volker Mornhinweg, directeur van Mercedes-Benz Vans. "Van een leverancier van bestelauto's zijn wij dan in een partner in business solutions veranderd. Dat is niet iets wat wij afdwingen, maar een antwoord op de wereld die vanaf nu in razendsnel tempo verandert. Wij zijn het wel aan onze stand verplicht om bij innovaties in de voorhoede te opereren."
Het innovatieprogramma adVANce, waarin Mercedes Vans een half miljard euro investeert, kent aardige oplossingen voor problemen waarvan je soms niet wist dat ze bestonden. Eerste voorbeeld: een timmerman wil tijdens zijn werk niet zonder materialen komen te zitten. Daarom scant hij zijn schroevenkist, die via een app aan een leverancier doorgeeft dat bepaalde schroeven bijna op zijn. 's Nachts legt een koerier, die toegang heeft tot de Vito van de timmerman, een nieuwe voorraad achterin. Tweede voorbeeld: een Sprinter geeft aan een fleetmanager door dat zijn remblokken bijna versleten zijn, waarop laatstgenoemde tijdig een afspraak bij de garage kan inplannen. De auto doet dat laatste nog net niet zelf. Verder zien we robots en drones die vanuit het 'moederschip', een bestelwagen dus, in de directe omgeving pakjes kunnen rondbrengen. Aanbellen hoeft niet, want de geadresseerde weet via een melding dat het pakje onderweg is. Allemaal leuk bedacht, maar het zal van de omgeving flink wat aanpassingsvermogen vergen voor we niet over een robot struikelen of ons groen en geel aan luid zoemende drones gaan ergeren. De aardigste en waarschijnlijk meest eenvoudige innovatie is een systeem waarmee de bestelauto actief 'meedenkt' met de koerier die achter het stuur zit; na een eenvoudige scan van alle afleveradressen wordt de ideale route berekend en geeft een lampje in de laadruimte nauwkeurig aan waar het betreffende pakje ligt.
De getoonde tien concepten voor de distributie van goederen zijn zoveel mogelijk in de nieuwe Vision Van geïntegreerd. De ontwerper is de Nederlander Bertrand Janssen, die bij Mercedes-Benz verantwoordelijk is voor al het design van de afdelingen Vans en Trucks. "Ik kreeg samen met mijn 20-koppige team de opdracht om vorm te geven aan de toekomstvisie die de directie wat betreft distributie had uitgezet. Een flinke uitdaging, die in ik in zes maanden moest zien te realiseren. En toen liepen er al zeven andere projecten!" Hoewel de Vision Van er veel groter uitziet, is hij vanbinnen en -buiten exact even groot als een Sprinter L2H2. "Een eis van de directie; de auto moest een realistisch formaat hebben. Stadsdistributie zal met dit soort grote bestelwagens blijven plaatsvinden; er moet zoveel mogelijk ineens meekunnen." De genoemde joystick is overgenomen van de Sprinter voor mindervaliden, legt Janssen uit. "We hebben hem alleen aan de linkerkant gezet, samen met drukknoppen voor de transmissie. Zonder stuur en pedalen heeftnde chauffeur alle ruimte om snel in- en uit te stappen. Een beetje koerier doet dat wel 180 keer per dag! Er is ook maar één deur, een elektrische. De laadruimte is alleen ten behoeve van onze shot loading bereikbaar van buitenaf via de enorme achterklep. De chauffeur hoeft nooit meer in de laadruimte te komen, omdat pakketten automatisch worden aangereikt, via een soort doorgeefluik. Pakketjes tot 2 kg worden met drones bezorgd." Gaan we elementen van de Vision Van terugzien in de toekomstige Sprinter? "Een aantal wel, maar het meeste niet. Deze auto is vooral een showauto, bedoeld om onze ideeën gestalte te geven."