Dierendag 2016: Extreme auto's, extreme dieren

Van jachtluipaard tot eendagsvlieg

Bugatti Chiron
DierenTata Nano faceliftDierenPeugeot 508DierenMercedes-Benz G-klasseDierenPeel P50DierenDierenDierenDierenDierenDierenDieren
In autoland vinden we veel terug uit het rijk der dieren. Zo hebben we bijvoorbeeld Jaguar, Mustang en Barracuda. In de logo's van veel merken komen ook dieren voor en ontwerpers halen nog wel eens inspiratie uit het dierenrijk. Omdat het vandaag Dierendag is, vergelijken we een aantal extreme auto's met minstens zo bijzondere dieren.

Snel: Jachtluipaard - Bugatti Chiron

Op het land is geen dier sneller dan het Jachtluipaard, die in staat is om een snelheid van meer dan 100 km/h te halen. Dat zal voorlopig ook wel zo blijven. In autoland is de strijd om de snelste er één die altijd blijft doorgaan. Op het moment heeft de Bugatti Chiron de beste papieren, want hoewel de auto is begrensd op 420 km/h, is (voorlopig nog op basis van geruchten) een topsnelheid van meer dan 460 km/h mogelijk.

Traag: Luiaard - Tata Nano

De luiaard bejubelen we wegens zijn onnatuurlijke traagheid, iets dat het beest met zijn lange grijpers weet te combineren met een stevige dosis aandoenlijkheid. Het sympathieke zoogdier weet in geval van nood een topsnelheid van, jawel, 0,018 km/h te halen. In autoland is de traagheid én de aandoenlijkheid terug te vinden in de Nano, een minuscuul wagentje dat een topsnelheid van 105 km/h weet te halen. Wie extreme haast heeft, moet zijn gaspedaal wel 30 seconden tegen de bodem gedrukt houden om de 100 km/h te bereiken. Dat de Nano best wat pit kan gebruiken, bewees deze tuner…

Verzadigd: Kangoeroerat - Peugeot 508 HDi 120

Kamelen staan bekend om de lange perioden die ze zonder water kunnen, maar de bulterige hoefdieren worden door de kangoeroerat volledig ingemaakt. Het buideldiertje kan zijn twee tot vijfjarige leven uitzingen zonder ook maar één slok water nemen. Hij sjoemelt namelijk zijn water bij elkaar uit zijn voeding: bonen en zaden. In autoland komen we de Peugeot 508 BlueHDi 120 tegen, een Franse pakezel die volgens zijn scheppers een theoretische actieradius heeft van 1.842 km. Het bezitten van een luie rechtervoet (en van een kangoeroerat) is een pré.

Oud: Reuzenschildpad - Mercedes-Benz G-Klasse

Sommige modellen houden het extreem lang vol. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan de Land Rover Defender en de Mercedes-Benz G-Klasse. De Defender is sinds begin dit jaar toch echt van de markt, maar de G-Klasse is nog steeds onder ons! Alweer 37 jaar geleden bracht Mercedes de G-Klasse op de markt en nog steeds is-ie springlevend. Toch zal deze mastodont het naar alle waarschijnlijkheid niet zover schoppen als de reuzenschildpadden. Deze trage jongens staan bekend als de landdieren die het langst in leven kunnen blijven: wel meer dan 250 jaar!

Klein: Paedophryne Amauensis (kikkertje) - Peel P50

Wie een zwak heeft voor kleine auto's, kan de Peel P50 niet zijn ontgaan. De kleine Britse driewieler uit de jaren '60 is slecht 1,34 m lang, een meter breed en 1,20 m hoog. De auto had een 49 cc tweetakt bromfietsblok als krachtbron en woog bij elkaar nog geen 60 kilo. Minuscuul dus, net als de Paedophryne Amauensis. De wat? Een heel klein kikkertje, die met een maximale lengte van 7,7 mm wordt gezien als het kleinste gewervelde dier ter wereld. Het kikkertje met de moeilijke naam werd pas vier jaar geleden ontdekt, daarvoor had men er waarschijnlijk al meermaals overheen gekeken.

Zwaar: Olifant - Conquest Knight XV

Er zijn zwaardere auto's in de vorm van een aantal limousines, maar de zwaarste SUV ter wereld is het best te vergelijken met het zwaarste dier; de olifant. Met 5.900 kilo weegt de Conquest Knight XV als dieplood. De auto is tot de tanden toe bewapend met dingen als bepantsering, survivalkits en een zwarte doos. Vooral de bepantsering legt een hoop gewicht in de schaal, maar alle luxe accessoires in het interieur (waaronder een flatscreen televisie, een Xbox of Playstation, meerdere extra tv-schermen en zes leren stoelen) maken de auto nog zwaarder. Toch kan een olifant het zonder al deze zaken tot een gewicht van 7.000 kilo schoppen.

Gluren in het donker: Spookdiertje – Cadillac de Ville

De spookdiertjesfamilie is er wegens zijn naam al een die het zo nu en dan verdient aangehaald te worden. De kleine klauteraars zijn voorzien van een set enorme kijkers waarmee de aapachtigen in het donker uitstekend kunnen zien. Cadillac introduceerde in 2000 de eerste productieauto met een zekere vorm van nachtzicht aan boord. Infraroodsensoren keken door de grille naar buiten en het beeld dat daaruit voortkwam werd op een head-updisplay geprojecteerd.

Eendagsvlieg: Tucker Torpedo 48

Er zijn diverse merken die geen lang leven waren gegund, maar weinig modellen hadden zo'n tragisch bestaan als de Tucker 48, wegens zijn markante uiterlijk ook wel Torpedo genoemd. De droom van Preston Tucker zakte aan de vooravond van de beurs waar de pers kennis kon maken met zijn op papier revolutionaire auto door zijn hoeven en de hierop volgende maanden viel Tucker van de ene in de andere bodemloze put. In een paar maanden zijn slechts 51 exemplaren gebouwd. De productie kwam tot een eind toen Tucker over de kop ging.


Zelf ook nog een bizarre vergelijking gevonden tussen een dier en een auto? Laat het ons weten in de reacties!



Lezersreacties (73)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.