Back to the Future-eindhalte is vandaag
Hoe zijn auto's uit 1985 nu?
Het verhaal van deel 2 van de Back to the Future-trilogie draait om de reizen die de hoofdpersonen per DeLorean DMC-12 tijdmachine maken tussen de jaartallen 1955, 1985 (het heden van toen) en 2015. Om precies te zijn: 21 oktober 2015. In de video zie je dat ze in 1985 een iets ander beeld hadden van 'de toekomst' dan het heden zoals we dat nu kennen.
Als eerbetoon aan de film hebben we besloten dertien belangrijke auto's die anno 2015 nog steeds op de prijslijst staan eens in het zonnetje te zetten. Wat is er in 30 jaar veranderd?
Alfa Romeo Giulietta. 1985 was het laatste productiejaar van deze Alfa Romeo, dus we nemen 'm maar wat graag mee in het overzicht. Alfa Romeo heeft deze auto wel anders gepositioneerd: destijds was het een achterwielaangedreven D-segmenter met vermogens tot 130 pk. Momenteel is de Giulietta een voorwielaangedreven C-segmenter met vermogens tot 240 pk.
BMW 3-serie. De grootste icoon uit het BMW-gamma bevond zich in 1985 in de E30-generatie. Destijds was de 325iX met 170 pk en vierwielaandrijving de topversie. Een jaar later kwam de legendarische E30 M3 pas met 200 pk. 30 jaar later heeft die M3 431 pk, maar nu met een turbomotor en een sedankoets.
Fiat Panda. Het origineel is het dagelijkse vervoermiddel van mr.Occasionorakel Nic de Boer, die het slimme concept van de kwieke Italiaan heeft omarmd. Wellicht dat hij over 30 jaar overstapt op een Panda Twinair uit 2015.
Ford Fiesta. De Fiesta is de enige Ford uit de jaren tachtig die de tijdreis heeft doorstaan. Was destijds een geduchte concurrent voor de Polo en Corsa. De huidige generatie was in 2008 nog de maatstaf, maar is ondanks een facelift niet meer onaantastbaar anno 2015. De Fiesta ST is echter een adrenalinebommetje van formaat met een scherpe prijs.
Honda Civic. Was anno 1985 een driedeurs vedergewicht met vermogens van 54 tot 101 pk. Ging in 2005 wel heel erg Back to the Future, want veranderde destijds van een betrouwbare maar wat saaie auto in een nogal spacy verschijning. De huidige Civic heeft nog enigszins hetzelfde uiterlijk, maar dan iets afgezwakt. De nieuwe Type R is met z'n 310 pk een mijlpaal. Niet alleen omdat de kracht van een turbomotor komt, maar ook omdat deze versie de snelste voorwielaandrijver op de Nordschleife is.
Jeep Cherokee. Het origineel was als 'Kluk Kluk' gedurende korte tijd nog het vervoermiddel van de occasionredactie van AutoWeek. De nieuwe generatie heeft ongeveer hetzelfde formaat, maar is in het moderne autolandschap eigenlijk een segment lager gepositioneerd. Het uiterlijk is in ieder geval behoorlijk markant. Als je mensen in 1985 zou vertellen dat de auto dertig jaar later een negentrapsautomaat zou hebben, dan lachten ze je vast hard uit...
Land Rover Defender. Een nogal vreemde eend in de bijt hier. Natuurlijk zijn er de afgelopen decennia flink wat updates geweest, maar strikt genomen staat dertig jaar later nog dezelfde auto bij de dealers!
Mini. Ja, de auto heet nog hetzelfde. Maar terwijl de eerste Clubman tot 1980 nog een luxere en zwaarder gemotoriseerde variant van de gewone Mini was (ook als piepkleine stationwagon leverbaar), is het nu een combi in het C-segment die kopers bij bijvoorbeeld de Golf Variant moet weghalen. Op zich een erg slimme move om de verkoopcijfers te verbeteren (een krappe stationwagon heeft weinig meerwaarde), maar je kunt 'm tegenwoordig beter Medium of Maxi Clubman noemen.
Maserati Quattroporte. Het concept van de Quattroporte is nauwelijks veranderd. Het gaat nog steeds om een vierdeurs - goh, wat een verrassing met die naam! - limousine met de motor voorin en achterwielaandrijving. Al biedt Maserati nu tevens vierwielaandrijving aan en ook een dieselmotor staat anno 2015 op het menu. In 1985 hield de Quattroporte het op 280 pk, inmiddels reikt het spectrum tot 510 pk.
Opel Corsa. De Astra heette destijds Kadett, anders hadden we uiteraard die auto gekozen. Maar de Corsa was natuurlijk ook erg belangrijk. Deed in 1985 goede zaken als B-segmenter en dat geldt anno 2015 nog steeds.
Porsche 911. De meest markante Porsche evolueerde gedurende de jaren gestaag. De basisvorm en het basisconcept met de motor achterin zijn gebleven, maar er is gedurende de jaren toch wel heel wat veranderd. In 1985 was je met je 911 Carrera met 231 pk al een hele bink (de 301 pk sterke Turbo kwam pas in 1987), anno 2015 heeft de basisversie al 370 pk! In 1985 zouden liefhebbers je niet geloven als je zou zeggen dat er 25 jaar later een 911 GT2 RS met 620 pk geïntroduceerd zou worden. Een naar verhouding laag vermogen of niet, de zeldzamere versies van de oude 911 zijn zeer gewilde beleggingsobjecten. Al zien wij liefhebbers ze liever op straat of op het circuit rijden!
Toyota Corolla. Een van de populairste auto's ooit. Deed traditioneel goede zaken als hatchback, maar juist die modelvariant gaat al heel wat jaren door het leven als Auris. De Corolla marcheert nog steeds dapper door als sedan, maar die is in Nederland niet meer te koop.
Volkswagen Golf. De Volkswagen Golf II geldt als één van de meest robuuste generaties. Wie zuinig aan wilde doen, kon kiezen voor de C Diesel met 54 trappelende pk's en een sprint van 18,7 seconden naar 100 km/h. Gelukkig konden sportievelingen ook kiezen voor de 112 pk sterke GTI. Die op zijn beurt qua vermogen compleet wordt gedeklasseerd door de 300 pk sterke Golf R van nu ...
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen