In het wild: Stutz Victoria

Zeldzame wanstaltigheid

Stutz Victoria
In de onregelmatig terugkerende rubriek 'In het wild' zetten we bijzondere auto's in het zonnetje die we zomaar op straat zijn tegengekomen. Gewoon, omdat het kan en omdat het anno 2015 steeds minder vanzelfsprekend is dat je nog iets leuks aantreft tussen al het grijze leaseblik. Deze keer: de even zeldzame als lelijke Stutz Victoria. Een wat?

Wat is het? Een Stutz Victoria, een zeer zeldzame verschijning die wel enige toelichting verdient. Het Amerikaanse Stutz Motor Company werd in 1911 op poten gezet, maar gooide al in 1935 de handdoek in de ring. In 1968 werd het merk nieuw leven ingeblazen met behulp van een kapitaalinjectie van Amerikaanse bankiers. Het bedrijf - nu Stutz Motor Car of America geheten - lanceerde onder andere de IV-Porte, een sedan die techniek leende van de Pontiac Bonneville.

Dat het allemaal exclusief moest blijven, bleek wel uit de oplage van slechts 50 stuks. In 1981 werd diens opvolger gepresenteerd: de bijzondere Victoria die hier in Waddinxveen z'n nagenoeg perfecte wanstaltigheid tentoonspreidt. Het bijna 6 meter lange gevaarte is nog zeldzamer van z'n voorganger: wereldwijd rijden er slechts 20(!) stuks van rond. Het merendeel is naar het koningshuis van Saudi Arabië gegaan, al werden de meeste exemplaren snel de laan uit gestuurd wegens technische mankementen.

Onder de meer dan 2 meter brede kap van deze Victoria een 5,0-liter V8 met een bescheiden 210 pk. De 2.060 kilo wegende Amerikaan wist daarmee in zo'n tien seconden naar de 100 km/h te rollen. Mooi van lelijkheid, iets dat ook iconen als Elvis Presley en Frank Sinatra wel konden waarderen. Beide sterren hadden een vergelijkbare machine in de garage staan.

Hoe bijzonder is-ie? Zoals gezegd rijden er wereldwijd slechts 20 van rond, dus eentje op Nederlandse bodem is nagenoeg een godswonder.

Hoe staat-ie erbij? Zo op het oog prima. Dat is maar te hopen ook, probeer maar eens aan reserve-onderdelen te komen...

Wat is-ie waard? Moeilijk in te schatten. Mik op bedragen tussen de 50.000 en 100.000 euro.

Waardering: Aboluut fantastisch en de meest zeldzame verschijning in deze rubriek tot nu toe.

Lezersreacties (61)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.