Gereden: Smart Fortwo
Eén van de grootste verschillen met de vorige generatie Fortwo is de toegenomen breedte, de nieuweling is maar liefst tien centimeter breder dan zijn voorganger - terwijl de lengte gelijk bleef. Tijdens het rijden merk je dat vooral op de snelweg, waar de verse Fortwo koersvaster voelt, een betere rechtuitstabiliteit toont en over het algemeen rustiger aanvoelt dan zijn wat springerige voorvader. Smart levert standaard een systeem dat zijwind corrigeert met subtiele ESP-ingrepen: het is ons niet duidelijk of we dat vandaag gevoeld hebben - het is vrijwel windstil in Barcelona - maar in de basis is het weggedrag van de Fortwo er op vooruit gegaan.
Op de snelweg tenminste, want in de de stad (nota bene de natuurlijke habitat van dit kleintje) valt nog steeds op dat de tweezitter erg stug geveerd is en slecht overweg kan met uitstekende putdeksels of andere onregelmatigheden in het wegdek: het afrolcomfort mag dan beter zijn dan voorheen, op slechte wegen is de Smart nog steeds geen aangenaam rustige auto. Al moeten we hier wel meteen bij vertellen dat we hebben gereden in een Edition #1, die voorzien was van een één centimeter verlaagd sportonderstel en 16-inch wielen. Wat ons betreft zijn die zaken geen aanrader, de Fortwo wordt er minder soepel door en dat is geen vooruitgang.
Turbo en handbak
Ook de aandrijflijnen van de nieuwe Smart komen ons bekend voor uit de Renault Twingo. Vandaag hebben we kennisgemaakt met de 0.9 TCe turbobenzinemotor met 90 pk, die voor het eerst in de geschiedenis van de Fortwo is gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak. De gerobotiseerde handbak heeft plaatsgemaakt voor een redelijk schakelende vijfbak met wat lange verzetten, waardoor de driecilinder de neiging heeft om een tikkeltje 'dood te vallen' nadat je overschakelt. Neemt niet weg dat de turbomachine uitstekend raad weet met de 780 kilo wegende tweezitter, en wanneer je in het juiste verzet zit flits je mooi soepel door het stadsverkeer.
Overigens hebben we ook even kunnen snuffelen aan de nieuwe automaat, die voortaan zes verzetten en een dubbele koppeling heeft. Volgens Smart wordt de laatste hand nog gelegd aan de ontwikkeling van de automaat en dat viel te merken, want hoewel de bak soepel overschakelt en prima past bij het karakter van de motor is de gaspedaalrespons niet altijd even mooi. Bovendien werkt het start/stopsysteem wat traag en voelen we meer trillingen dan in de auto met handbak. Daar is nog wel wat afstelwerk nodig, met andere woorden.
Meer weten over de Smart Fortwo? Koop dan binnenkort AutoWeek waarin we dieper op de auto in gaan in een Eerste Rijtest. Bovendien brengen we snel een video op de site. Daarnaast gaan we morgen voor het eerst op pad met het vierzits broertje van de Fortwo, de nieuwe Forfour. Maar daarover morgen meer...