Je auto importeren uit Zwitserland

Meer van Genève stad Zwitserland

Met AutoWeeks stappenplan weet je precies wat je moet doen wanneer je een auto uit Zwitserland wilt importeren.

Zwitserland is een populair land om een gebruikte auto uit te halen. Vanwege de hoge levensstandaard bestaat het aanbod uit overwegend prima onderhouden auto's - met dank aan het strenge keuringsbeleid - uit de duurdere segmenten met vaak lage kilometerstanden - inherent aan het feit dat Zwitserland een niet al te groot land is. Vierwielaangedreven voertuigen, cabrio's, youngtimers … het aanbod is divers en … voor ogenschijnlijk aantrekkelijke prijzen. Maar pas op: Zwitserland is geen EU-land. Dat betekent dat je bij de grens invoerrechten én BTW dient te betalen, waardoor het aanvankelijke buitenkansje misschien toch kan tegenvallen. Daartegenover staat dat Zwitserland wél EVA-land is (= Europese Vrijhandel Associatie, bestaande uit Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en dus Zwitserland), wat auto-import weer gemakkelijker maakt dan wanneer je er eentje uit bijvoorbeeld de VS haalt (i.c. de RDW-keuring). In Zwitserland wordt zowel Duits (algemeen), Frans (in het westen) als Italiaans (in het zuiden) gesproken, dus de taal hoeft geen barrière te zijn.

1. Een auto zoeken

Hebben bovenstaande plus- en minpunten je niet van gedachten doen veranderen of ben je juist extra gebrand? Dan kan het uitzoekwerk om je auto te importeren uit Zwitserland beginnen! Dat doe je thuis op websites zoals www.autolina.ch, www.autoscout24.ch of www.carforyou.ch. Let daarbij op de vermelde prijzen! Deze zijn in Zwitserse Francs en de wisselkoers hiertussen en de euro is aan fluctuaties onderhevig. Op het moment van schrijven (24 oktober 2019) 'kost' CHF 1.000 € 1.228. Let op dat je bij aflevering sowieso alle kentekenpapieren van de auto ontvangt. De RDW-keuringsprocedure van een Zwitserse auto is weliswaar vergelijkbaar met die van een EU-auto, maar omdat het Zwitserse kentekenbewijs minder informatie bevat dan bijvoorbeeld een Duits exemplaar, is het beslist aan te raden tevens een COC/CVO te overleggen als de auto ter keuring bij de RDW staat. Zo'n Europees Certificaat van Overeenstemming (CVO) toont aan dat het voertuig Europees is goedgekeurd en dus ook in Nederland wordt toegelaten. Op het CVO (bij auto's van na 1994) staan alle technische gegevens, inclusief de milieugegevens zoals Euro-klasse en CO2-uitstoot. Niet aanwezig, maar wel gewenst? Weet dan dat het CVO meestal ook bij importeur/fabrikant is op te vragen. Tevens dien je een zogeheten T1-document aan te vragen. Deze is nodig om de in Nederland nog niet ingeklaarde auto te mogen vervoeren. Sterker: zonder een geldig inklaringsdocument word je bij het BPM-loket niet geholpen en krijg je je auto zelfs niet op Nederlands kenteken! Is de door jou aangeschafte auto volledig in Europa gebouwd, dan kun je vrijstelling van de invoerrechten aanvragen (zie punt 2). Daarvoor heb je wel het EUR1-certificaat nodig dat je eveneens in Zwitserland moet aanvragen.

Nog even over de aanschafprijs: omdat je bij import in Nederland BTW moet betalen, is het jammer als je die eventueel ook al in Zwitserland hebt afgetikt, ook al is het tarief met 8% het laagste van heel Europa! Is dat het geval, dan is het aan te raden de Zwitserse BTW terug te vorderen. Meer informatie biedt de website van de Zwitserse Belastingdienst: www.ezv.admin.ch/ezv/de/home/information-firmen/steuern-und-abgaben/ausfuhr-aus-der-schweiz/mehrwertsteuer--steuerbefreite-lieferung-wegen-ausfuhr.html. Nog gemakkelijker is het om de verkoper te verzoeken de auto zonder BTW te laten leveren.

Van onze partner
Heb je wel eens nagedacht over importeren van je volgende auto?
Ruime keuze aan kwalitatief goede auto’s tegen scherpe prijzen. MrWheelson heeft het overzicht én neemt je alle rompslomp uit handen. Daardoor kun je snel met je nieuwe auto rijden.

2. Een auto vervoeren

Het Zwitserse kenteken is kantongebonden. Na aankoop wordt deze daarom van de auto verwijderd. Je kunt ervoor kiezen om de auto op een autoambulance te vervoeren (vergeet een transportverzekering niet!). Liever zelf naar Nederland rijden? Dan dien je bij het Zwitserse Verkehrsamt (https://stva.zh.ch/internet/sicherheitsdirektion/stva/de/StVAfz.html) een exportkenteken aan te vragen. Regel in dit laatste geval tevens een WA-verzekering. Het is niet alleen leuker met je verse bezit vanaf de Alpen terug te rijden, het is ook goedkoper. Niet alleen scheelt het de transportkosten, maar over die transportkosten dien je aan de Nederlandse grens invoerrechten plus BTW te betalen (zie verderop)! Maar … mag je in ons land überhaupt rijden in een auto met vreemd kenteken? Daar zijn de meningen over verdeeld. Als we de website van de RDW lezen (https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/invoeren/invoeren-vanuit-eu--of-eva-land#Rijden met een voertuig), lijkt het erop van wel. Maar de RDW geeft zelf aan dat 'dit er niet exact staat. Overleg met verzekering, buitenlandse autoriteiten en ga na bij de Nederlandse politie of het mag'. Omdat Zwitserland geen EU-land is, rijd je logischerwijs de EU binnen wanneer je de Zwitserse grens verlaat en Duitsland (of eventueel Frankrijk) binnenrijdt. Zorg er dan voor dat je daar bij de douane alle exportdocumenten laat controleren, afstempelen en ondertekenen!

Zodra de auto in Nederland arriveert, dient -ie te worden ingeklaard. Dit moet je (laten) doen bij een douane-expediteur/grensdepot, waarbij normaliter ook de invoerrechten en BTW worden betaald. De invoerrechten bedragen 10% van de aanschafprijs, inclusief de transportkosten (tenzij je zelf naar ons land bent gereden!). Daarbovenop komt de BTW: 21% van het aanschafprijs, inclusief transportkosten (behalve bij zelf terugrijden) en invoerrechten. Uitzondering: voor voertuigen die volledig in Europa zijn gebouwd, is vrijstelling op de invoerrechten mogelijk. Je moet dan wel de 'preferentiële oorsprong' aan kunnen tonen. Dit kan door middel van een EUR1-certificaat die je in Zwitserland kunt aanvragen. Is je - Europese - auto goedkoper dan € 6.000 (let op de wisselkoers!), dan is middels een factuurverklaring op de factuur vrijstelling van de invoerrechten mogelijk en is een EUR1-certificaat niet noodzakelijk.

3. Een kenteken aanvragen

Wil je je auto op Nederlands kenteken zetten, dan moet -ie eerst door de RDW bekeken zijn voor een kentekenopname. Daarvoor ga je naar één van de 16 keuringsstations (Almelo, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Elsloo, Groningen, Heerenveen, Nieuwegein, Roosendaal, Rijen, Schiedam, Veldhoven, Venlo, Waddinxveen, Zwolle en Zwijndrecht (zie voor adressen www.rdw.nl)) die op werkdagen geopend zijn tussen 8.00 en 17.00 uur. Je moet voor de keuring, die ca. 100 euro kost, altijd vooraf online een afspraak maken. Daarvoor heb je het Voertuigidentificatienummer (VIN) nodig.

Ook hier weer de vraag of je zelf naar het keuringsstation mag rijden (zie punt 2 hierboven) of niet. Regel bij zelf rijden een WA-verzekering, bij vervoer op een autoambulance een transportverzekering. In ieder geval is het zo dat de RDW wettelijk verplicht is het exportkenteken in te nemen. Dat betekent dat de auto kentekenloos het keuringsstation weer verlaat. Van tevoren dien je daarom een gratis eendagskenteken aanvragen via de website van de RDW Je kunt dat zelf thuis uitprinten en er de bijbehorende tijdelijke kentekenplaat bij maken. Ook is het noodzakelijk vooraf contact op te nemen met de Belastingdienst in verband met de motorrijtuigenbelasting. Let op: een eendagskenteken is echt maar één dag geldig en alleen te gebruiken om van het Nederlandse adres naar het keuringstation en weer terug te rijden, verder niet. En na die dag mag je er zelfs niet mee parkeren op de openbare weg! Gaat de auto op een autoambulance naar het keuringsstation, regel dan (wederom) een transportverzekering.

4. BPM betalen

Als alles oké is en je auto dus de Nederlandse weg op mag, verzorgt de RDW je aanvraag voor een nieuwe kentekencard. Na de keuring krijg je de (voertuig)gegevens van de RDW waarmee je het belastingformulier verder kunt invullen. Dat formulier heb je vooraf thuis al deels ingevuld en uitgedraaid via de website www.belastingdienst.nl. Je kunt zowel online als via een formulier de bpm-aangifte doen. De Belastingdienst moet wel de gegevens van de auto in haar systemen hebben zitten. Dat kan tot vijf werkdagen duren.

Dat is vrij simpel: vul met het de autogegevens zoals de VIN de oorspronkelijke nieuwwaarde en de CO2-uitstoot in en het bpm-bedrag wordt automatisch berekend. Na Tip: het is altijd handig bij de berekening van de bpm de oorspronkelijke Nederlandse prijslijst toe te voegen als bijlage, dit om aan te geven waarop de berekening is gebaseerd. Bij een keuze tussen de bpm op basis van historische gegevens of van taxatiewaarde mag van de laagste uitkomst van de twee uitgegaan worden. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld gebruik te maken van de - betaalde (€ 24,95) - service van www.autotelex.nl. Hier wordt bpm-bedrag berekend aan de hand van de handelswaarde, terwijl de Belastingdienst een forfaitaire afschrijvingstabel met gefixeerde bedragen hanteert, dus zonder rekening te houden met de staat van het voertuig of de kilometerstand ervan. Dat kan schelen! Overigens kan het zomaar zijn dat te zijner tijd deze manier van bpm-berekening gaat veranderen. Het Ministerie van Financiën is het opgevallen dat nogal ‘ns te lage taxatiewaarden worden opgegeven, met als gevolg een te gering bpm-bedrag. Op dit moment wordt onderzocht of de RDW tijdens de schouwing (zie punt 3) zelf als (extra) controleur kan gaan fungeren bij de waardebepaling voor de bpm-aangifte. Maar voor het zover is, blijft de huidige regeling van kracht. Dat betekent dat je de ingevulde aangifte opstuurt naar: Belastingdienst, Postbus 2710, 6401 DE Heerlen. Betalen hoeft nog niet. Je krijgt een acceptgiro per e-mail of post toegestuurd.

Let op: voor auto’s ouder dan 25 jaar is geen bpm verschuldigd, evenals (bestel)auto’s zonder CO2-uitstoot (zoals elektrische voertuigen). Campers/kampeerauto’s worden door de fiscus beschouwd als personenauto’s, dus ook daarvoor is bpm verschuldigd. Voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting van campers/kampeerauto’s gelden bepaalde inrichtingseisen om aan het zogeheten kwarttarief te voldoen. Op www.belastingdienst.nl zijn ze te vinden (ga naar Auto en vervoer > Belastingen op auto en motor > Bpm > Voor welke motorrijtuigen betaal ik bpm? > Kampeerauto).

5. Gaan rijden

Na de keuring begint het duimendraaien. Je wilt rijden, maar moet wachten op de acceptgiro voor de bpm. Pas wanneer het geld binnen is, geeft de Belastingdienst de RDW toestemming om de kentekencard op te sturen. Reken zeker op een week tussen keuring en papieren. Wanneer de kentekenbewijzen binnen zijn, laat je een van de vele kentekenbedrijven de platen maken. Dat duurt niet lang en kost een paar tientjes. Zodra je kenteken bekend is, kun je de auto laten verzekeren (tenzij het je al in een eerder stadium gelukt is om de auto op chassisnummer of VIN te laten verzekeren). En dan mag je eindelijk gaan rijden!

Resumerend kunnen we zeggen dat privé-import van een occasion zeker voordelig kan zijn. Bedenk echter wel dat het ook een hele klus is, en dat je een zeker risico loopt. Denk bijvoorbeeld aan de garantie. Heb je geen zin in 'al dat gedoe', laat je auto dan door een professioneel bedrijf importeren. Door even te googlen heb je er zo een aantal te pakken.

BPM en CO2-taks

Sinds 2010 is er een en ander veranderd in de berekening van de bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen). Doordat de bpm hoe langer hoe meer wordt berekend naar aanleiding van de CO2-uitstoot, is het van belang te weten wat de uitstoot van de auto is. Vooral wanneer het gaat om krachtige benzine- en dieselmodellen, kan goedkoop duurkoop worden. Naast de aanschafprijs is namelijk het bpm-restbedrag de grootste kostenpost. Dit bedrag is afhankelijk van de nieuwprijs, de leeftijd en de uitstoot van de auto. Je kunt de te betalen bpm berekenen door een taxatie op de te kopen of gekochte auto te laten uitvoeren. Dat is natuurlijk sowieso aan te raden. Een taxatie kost een paar honderd euro, maar je weet dan wel of je je droom veilig kunt kopen of dat er een (financiële) nachtmerrie dreigt. Een andere manier om de bpm te berekenen, is door de Nederlandse netto cataloguswaarde te nemen (dus zonder btw), exclusief naderhand (dus niet af fabriek) aangebrachte accessoires. Gebruik daarvoor onderstaande tabel (zie ook het kader daaronder).

Is een auto ouder dan 25 jaar, dan ben je geen BPM verschuldigd. Auto's die vanaf 1 januari 2013 zijn afgeleverd, worden belast op basis van de CO2-uitstoot.

9 mille voordeel - ondanks rest-bpm!

Bij de import van een auto ben je in de meeste gevallen nog een gedeelte aan bpm verschuldigd. Hoeveel dat is, kun je berekenen op bijvoorbeeld www.autoweek.nl/bpmcalculator. Dat deden wij ook, nadat we in Nederland en Zwitserland twee vergelijkbare Range Rovers 5.0 V8 Supercharged hadden gevonden. De Nederlandse was van begin 2011, had 144.000 kilometer gelopen en kostte 38 mille. Z'n Zwitserse tegenstrever was weliswaar een halfjaar ouder (juni 2010), maar had met 143.000 kilometer ongeveer evenveel gedraaid. Toch was de vraagprijs hier 'slechts' CHF 19.800. Haal daar 8% BTW vanaf (= CHF 1.584) en je komt op CHF 18.216. Na het invullen van enkele gegevens (datum eerste toelating, bruto aanschafprijs in Nederland, brandstofsoort, energielabel en CO2-uitstoot) kwamen we uit op een bpm-bedrag van € 4.672 voor de import-RR. Met de vraagprijs van omgerekend € 22.369 zit je dan op € 27.041. Laten we ervan uitgaan dat je zelf je auto terugrijdt naar Nederland (ca. 750 kilometer). Aan de grens betaal je 10% invoerrechten (= € 2.237) plus 21% BTW over aanschafprijs plus invoerrechten (= 21% van € 24.606 = € 5.167). Dan komen we uit op € 34.445. Daar komen nog bij: reis- en verblijfkosten, eventueel taxatierapport, brandstofkosten en WA-verzekering, de Nederlandse kentekenplaten en de RDW-keuring. Laten we voor dit alles € 750 nemen. Dan kom je uit op een totaal van € 35.295. Dat scheelt nog steeds tussen de 2,5 en 3 mille ten opzichte van de Nederlandse Range Rover, al is het ogenschijnlijk aanvankelijke grote prijsverschil aanzienlijk geslonken. Het loont dus best de moeite om hier tijd en energie in te steken, maar reken je niet bij voorbaat rijk en laat bij twijfel een en ander door een expert berekenen (accountant, fiscalist) of neem een professionele importeur in handen.

Tot slot: zoals ook te zien is op onze website, zijn er verschillende manieren om de rest-bpm te berekenen. Gelukkig mag je uitgaan van het laagste bedrag, maar als de Belastingdienst vermoedt dat je te optimistisch bent, dan kan er een contra-expertise worden uitgevoerd.