Je auto importeren uit Frankrijk

Peugeot 208

Met AutoWeeks stappenplan weet je precies wat je moet doen wanneer je een auto uit Frankrijk wilt importeren.

Een gebruikte auto uit Frankrijk importeren is soms wenselijk. Zoals wanneer je als Nederlander in La Douce France resideert en remigreert, en je je auto wil meenemen. Daarnaast kan het ook lucratief zijn. Als je op zoek bent naar iets bijzonders, bijvoorbeeld. De Franse automobielhistorie kent tal van karaktervolle youngtimers, klassiekers en oldtimers: van de Peugeot 205 GTI via de Citroën DS tot aan statige Delages of sportieve Bugatti’s die je soms nog aantreft in half ingestorte schuurtjes of onder hooibergen - mits je geluk hebt, want dit romantische beeld gaat helaas steeds meer tot het verleden behoren.

Let bij importeren uit Frankrijk op geldige Controle Technique

Er is ook best wat voor import uit Frankrijk te zeggen: er is een groot aanbod van de meest uiteenlopende modellen (zie hierboven), het is niet ver (blijf je in het noorden, dan is heen en weer rijden op één dag te doen) en omdat Frankrijk de Contrôle Technique (CT) kent, hoef je niet per se bang te zijn dat je een kat in de zak koopt. Want tegenwoordig is het zo dat een geldende CT in Nederland gewoon door de RDW wordt overgenomen, mits je het originele CT-rapport kunt tonen. De auto hoeft dus niet opnieuw APK-gekeurd te worden. Nadelen zijn er ook: een mogelijke taalbarrière (Fransen spreken over het algemeen niet graag een andere taal) in combinatie met de papierwinkel. Met dat laatste helpen we je hier!

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

1. Een auto zoeken en vervoeren

Frankrijk is een enorm land dat we globaal in drieën kunnen delen. Blijf je in het noorden, dan zou je ’s morgens vanuit Nederland kunnen vertrekken om ’s avonds met je nieuwe aanwinst weer thuis te kunnen komen. In het verre zuiden is het klimaat natuurlijk veel aangenamer, zodat de auto’s daar beter tegen roest bestand zijn. Bovendien is het zuiden veel rijker, dus ook rijker aan bijzondere automobielen. Het midden van Frankrijk is qua welvaart altijd wat achtergebleven. Hier kun je nog stuiten op zorgvuldig onderhouden youngtimers - er was immers geen geld voor een nieuwe auto - of zogeheten trouvailles of barnfinds: echte klassiekers die in vergeten schuurtjes of onder hooibergen staan te wachten op hopelijk betere tijden. Maar waar of wat je ook zoekt, de zoektocht kan ook thuis beginnen in plaats van op de bonnefooi! Leuke sites voor het ‘oude(re) spul’ zijn www.classicnumber.com, www.collectionneur.net en www.lesanciennes.com. Jonger en ouder gezamenlijk zijn bijvoorbeeld te vinden op www.anciennesdefrance.com en www.leboncoin.fr, moderne auto’s op onder meer https://occasion.largus.fr,  www.annonceauto.com, www.autoscout24.fr, www.lacentrale.fr en www.paruvendu.fr/voiture-occasion. Kortom: keuze te over!

Heb je je droomauto gevonden en gekocht, zorg dan dat de Carte Grise (= Frans kentekenbewijs. Officieel: Certification d’Immatriculation) present is, waar door de verkoper inmiddels het woord ‘vendu’ (= verkocht) op geschreven staat, evenals de verkoopdatum en zijn/haar handtekening. Ook wordt vaak rechtsonder een hoekje afgeknipt. Daarnaast dien je samen met de verkoper een Certificat de cession d’un vehicule (een soort vrijwaringbewijs) in te vullen en te ondertekenen. Dit gebeurt meestal in tweevoud, soms in drievoud. Ook al zijn Franse kentekens tegenwoordig anders vormgegeven dan vroeger, ze zijn nog altijd regiogebonden en dus veranderen ze bij overschrijving. Overigens: wil of kun je je auto niet zelf gaan ophalen in Frankrijk, dan is dat geen probleem. Je hoeft namelijk niet persoonlijk bij de ver-/aankoop aanwezig te zijn. Bovendien zijn er voldoende transportbedrijven die deze klus voor je kunnen klaren.

In Frankrijk is het al sinds eind 2009 niet meer nodig een tijdelijk kenteken aan te vragen om de auto rijdend over de grens te krijgen. Je kunt dus gewoon met je pas verworven bezit naar Nederland terugrijden (zie ook punt 2!). Vervoeren op een autoambulance kan ook. Zorg in dit geval voor een transportverzekering. En nog iets als je zelf wilt rijden in het land van Marianne: let op de verzekering. Nederlandse verzekeringmaatschappijen zijn niet happig om enkel op chassisnummer te verzekeren (een Nederlands kenteken is er dan uiteraard nog niet). Je mag/kunt in Frankrijk nog wel op naam van de verkopende partij rijden (tot aan de grens met België), mits zijn/haar verzekering vanzelfsprekend nog loopt én er nog een geldige Contrôle Technique (= Franse APK) op zit. Deze laatste heb je ook nodig als je de RDW een bezoekje brengt, dat scheelt een APK-keuring hier!

Hoe dan ook, terug in Nederland moet je voor de RDW-keuring een eendagskenteken aanvragen (zie punt 2). Zorg er daarom voor dat je alle bovenstaande papieren hebt ontvangen bij je auto. Daarnaast heeft elke personenauto een Europees Certificaat van Overeenstemming (CVO), wat inhoudt dat dit voertuig Europees is goedgekeurd en dus ook in Nederland wordt toegelaten. Dit moet je later bij de RDW-keuring overleggen als het tenminste een nieuw voertuig betreft.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

2. Een kenteken aanvragen

Wil je je auto op Nederlands kenteken zetten, dan moet hij eerst door de RDW bekeken zijn voor een kentekenopname. Voor de keuringsafspraak moet je een - gratis - eendagskenteken aanvragen via de website www.rdw.nl, aangezien de RDW het oude kenteken inneemt. Je kunt het eendagskenteken zelf thuis uitprinten en er de bijbehorende tijdelijke kentekenplaat bij maken. Zorg er wel voor dat je minstens een WA-verzekering afsluit voor het ritje naar het keuringsstation mocht je nieuwe trots nog niet verzekerd zijn! Ook moet je vooraf contact opnemen met de Belastingdienst in verband met de motorrijtuigenbelasting (voor de terugweg). Gaat de auto op een autoambulance naar het keuringsstation, regel dan (wederom) een transportverzekering.

Er zijn zestien keuringsstations (Almelo, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Elsloo, Groningen, Heerenveen, Nieuwegein, Roosendaal, Rijen, Schiedam, Veldhoven, Venlo, Waddinxveen, Zwolle en Zwijndrecht (zie voor adressen www.rdw.nl)) die op werkdagen geopend zijn tussen 8.00 en 17.00 uur. Een afspraak maken voor de keuring, die ca. 100 euro kost, is sinds 1 december 2019 verplicht!

Van onze partner
Heb je wel eens nagedacht over importeren van je volgende auto?
Ruime keuze aan kwalitatief goede auto’s tegen scherpe prijzen. MrWheelson heeft het overzicht én neemt je alle rompslomp uit handen. Daardoor kun je snel met je nieuwe auto rijden.

3. BPM betalen

Als alles oké is en je auto dus de Nederlandse weg op mag, verzorgt de RDW je aanvraag voor een nieuwe kentekencard. Na de keuring krijg je de (voertuig)gegevens van de RDW waarmee je het belastingformulier verder kunt invullen. Dat formulier heb je vooraf thuis al deels ingevuld en uitgedraaid via de website www.belastingdienst.nl. Je kunt zowel online als via een formulier de bpm-aangifte doen. De Belastingdienst moet wel de gegevens van de auto in haar systemen hebben zitten. Dat kan tot vijf werkdagen duren.

Dat is vrij simpel: vul met het de autogegevens zoals de VIN de oorspronkelijke nieuwwaarde en de CO2-uitstoot in en het bpm-bedrag wordt automatisch berekend. Tip: het is altijd handig bij de berekening van de bpm de oorspronkelijke Nederlandse prijslijst toe te voegen als bijlage, dit om aan te geven waarop de berekening is gebaseerd. Bij een keuze tussen de bpm op basis van historische gegevens of van taxatiewaarde mag van de laagste uitkomst van de twee uitgegaan worden. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld gebruik te maken van de - betaalde (€24,95) - service van www.autotelex.nl. Hier wordt bpm-bedrag berekend aan de hand van de handelswaarde, terwijl de Belastingdienst een forfaitaire afschrijvingstabel met gefixeerde bedragen hanteert, dus zonder rekening te houden met de staat van het voertuig of de kilometerstand ervan. Dat kan schelen! Overigens kan het zomaar zijn dat te zijner tijd deze manier van bpm-berekening gaat veranderen. Het Ministerie van Financiën is het opgevallen dat nogal eens te lage taxatiewaarden worden opgegeven, met als gevolg een te gering bpm-bedrag. Op dit moment wordt onderzocht of de RDW tijdens de schouwing (zie punt 3) zelf als (extra) controleur kan gaan fungeren bij de waardebepaling voor de bpm-aangifte. Maar voor het zover is, blijft de huidige regeling van kracht. Dat betekent dat je de ingevulde aangifte opstuurt naar: Belastingdienst, Postbus 2710, 6401 DE Heerlen. Betalen hoeft nog niet. Je krijgt een acceptgiro per e-mail of post toegestuurd.

Let op: voor auto’s ouder dan 25 jaar is geen bpm verschuldigd, evenals (bestel)auto’s zonder CO2-uitstoot (zoals elektrische voertuigen). Campers/kampeerauto’s worden door de fiscus beschouwd als personenauto’s, dus ook daarvoor is bpm verschuldigd. Voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting van campers/kampeerauto’s gelden bepaalde inrichtingseisen om aan het zogeheten kwarttarief te voldoen. Op www.belastingdienst.nl zijn ze te vinden (ga naar Auto en vervoer > Belastingen op auto en motor > Bpm > Voor welke motorrijtuigen betaal ik bpm? > Kampeerauto). Denk hieraan als je in Frankrijk een leuke HY, J7 of Estafette op de kop tikt!

4. Gaan rijden

Na de keuring begint het duimendraaien. Je wilt rijden, maar moet wachten op de acceptgiro voor de bpm. Pas wanneer het geld binnen is, geeft de Belastingdienst de RDW toestemming om de kentekencard op te sturen. Reken zeker op een week tussen keuring en papieren. Wanneer de kentekenbewijzen binnen zijn, laat je een van de vele kentekenbedrijven de platen maken. Dat duurt niet lang en kost een paar tientjes. Zodra je kenteken bekend is, kun je de auto laten verzekeren (tenzij het je al in een eerder stadium gelukt is om de auto op chassisnummer of VIN te laten verzekeren). En dan mag je eindelijk gaan rijden!

Conclusie importeren uit Frankrijk

Privé-import van een occasion of youngtimer kan zeker aantrekkelijk zijn. Bedenk echter wel dat het een beste (zoek)klus is (ook gezien de mogelijke afstand), en dat je een zeker risico loopt. Denk bijvoorbeeld aan de garantie. Heb je geen zin in ‘al dat gedoe’, laat je auto dan door een professioneel bedrijf importeren. Door even te google’en heb je er zo een aantal te pakken.

BPM en CO2-taks

Sinds 2010 is er een en ander veranderd in de berekening van de bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Doordat de bpm hoe langer hoe meer wordt berekend naar aanleiding van de CO2-uitstoot, is het van belang te weten wat de uitstoot van de auto is. Vooral wanneer het gaat om krachtige benzine- en dieselmodellen, kan goedkoop duurkoop worden. Naast de aanschafprijs is namelijk het bpm-restbedrag de grootste kostenpost. Dit bedrag is afhankelijk van de nieuwprijs, de leeftijd en de uitstoot van de auto. Je kunt de te betalen bpm berekenen door een taxatie op de te kopen of gekochte auto te laten uitvoeren. Dat is natuurlijk sowieso aan te raden. Een taxatie kost een paar honderd euro, maar je weet dan wel of je je droom veilig kunt kopen of dat er een (financiële) nachtmerrie dreigt. Een andere manier om de bpm te berekenen, is door de Nederlandse netto cataloguswaarde te nemen (dus zonder btw), exclusief naderhand (dus niet af fabriek) aangebrachte accessoires. Gebruik daarvoor onderstaande tabel.

Is een auto ouder dan 25 jaar, dan ben je geen BPM verschuldigd. Auto’s die vanaf 1 januari 2013 zijn afgeleverd, worden belast op basis van de CO2-uitstoot.