
Let hierop als je een tweedehands elektrische auto uit Duitsland importeert
We hebben al een adviespagina waarop staat hoe je een auto uit Duitsland importeert. Op zich...
en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Met AutoWeeks stappenplan weet je precies wat je moet doen wanneer je een auto uit Zweden wilt importeren.
Een gebruikte auto uit Zweden halen. Velen denken dan direct aan occasions c.q. klassiekers van Saab en Volvo. Niet ten onrechte: vaak zijn de Zweedse modellen beter uitgerust om strenge winters tegemoet te treden dan hun exportequivalenten (denk aan standkachels). Maar let op: in grote delen van Zweden wordt weliswaar niet gepekeld - die lijn ligt globaal 100 kilometer ten noorden van Stockholm, omdat het vanaf daar te koud is om te pekelen - maar daar waar wel gepekeld wordt, liggen de grootste steden met dus de meeste auto’s. Daar zijn - ook jonge - auto’s voorzien van verroeste spatbordranden (of erger …) geen zeldzaamheid. En er is nog iets: Nederlanders zijn - de VOC-indachtig - van nature handelsdrijvers. Zweden zijn dat veel minder en daardoor niet altijd happig om auto’s aan buitenlanders te verkopen. Da’s geen discriminatie, maar de volksaard. In sommige autoadvertenties staat het ook onomwonden dat internationale kopers niet worden geaccepteerd. Let daar dus op, dat voorkomt blijdschap om niets.
Buiten dat wordt over het algemeen goed voor de auto’s gezorgd en krijgen ze regelmatig onderhoud - vaak door de eigenaren zelf. Niet verwonderlijk, want vierwielers zijn daar aan de prijs, reden waarom het niet interessant is om een nieuwe auto vanuit het Scandinavische land hierheen te halen. Maar er is meer dan alleen Saab en Volvo: klassieke Mercedes-Benzen en Volkswagen Kevers vind je er nog regelmatig, vaak met weinig kilometers op de teller. Maar hoe pak je dit aan? Waar zoek je? Zweden is groot, maar de meeste inwoners wonen zoals aangegeven in de grote(re) steden in het zuiden. Daar zijn dus ook de meeste auto’s te vinden. Spreek je geen Zweeds? Met Engels kom je ook een heel eind. En de papierwinkel? Lees verder!
Zoals gezegd, is Zweden een groot land én ligt het niet naast de deur. Het beste is om je te concentreren op het zuiden. Heb je een bepaald model op het oog? Dan ga je uiteraard thuis al de bekende websites af om te zien of jouw droomauto ertussen staat: www.autoscout24.se, www.begagnade-bilar.se, www.biltorget.se of www.bilweb.se zijn veelgebruikte sites. Oldtimerliefhebbers struinen www.blocket.se (soort Zweedse Marktplaats) af. Handig: ‘occasions’ is ‘används bilar’ en ‘oldtimers’ is ‘veteran bilar’. Ook al is Zweden EU-land, men gebruikt geen euro, maar de Zweedse kroon. Op het moment van schrijven staat 1 SEK (Zweedse kroon) voor ongeveer € 0,10.
Al iets gevonden? Dan kun je voor meer informatie (o.a. recente APK, soms kilometerstand) het Zweedse kenteken laten natrekken op www.transportstyrelsen.se, zeg maar de Zweedse RDW. Ook nu weer een waarschuwing: de Zweedse APK stelt veel lagere eisen dan de Nederlandse en van een steekproef hebben ze nog nooit gehoord. Auto’s met bijvoorbeeld poreuze remslangen worden daar eerder goedgekeurd dan hier. Iets om over na te denken - en te inspecteren! - als je zelf je auto terug wilt rijden.
Van onze partner Heb je wel eens nagedacht over importeren van je volgende auto? Ruime keuze aan kwalitatief goede auto’s tegen scherpe prijzen. MrWheelson heeft het overzicht én neemt je alle rompslomp uit handen. Daardoor kun je snel met je nieuwe auto rijden. |
Koop je in Zweden een gebruikte auto, dan kun je een tijdelijk kenteken oftewel exportkenteken door de eigenaar laten aanvragen. Tegelijk als zo’n tijdelijk kenteken wordt aangevraagd, moet de verkoper de auto uit het kentekenregister laten uitschrijven. Maar let op: je krijgt geen tijdelijk kenteken als nog niet alle motorvoertuigbelastingen zijn betaald, als de laatste APK-keuring al langer dan een jaar geleden heeft plaatsgevonden of als het voertuig om wat voor reden dan ook niet aan het verkeer mag deelnemen (rijverbod). Dat betekent dus ook dat het veiliger is om je aankoop pas te betalen als het exportkenteken geregeld is, anders sta je mogelijk met lege handen - en dito zakken! Bij een tijdelijke registratie krijgt het voertuig een nieuwe kentekenplaat. Dit wordt, samen met de kentekenpapieren, vaak binnen een week toegezonden naar een Zweeds adres, bijvoorbeeld naar de verkopende partij. De platen dienen vóór en achter op de auto bevestigd te worden. Zo’n tijdelijk kenteken is enkele weken geldig, maar binnen deze periode moet de auto wel buiten de landsgrenzen gebracht zijn, want daarna is het kenteken niet meer geldig en moeten de platen vernietigd worden. Let op: een tijdelijk kenteken is gratis, maar de auto dient wel WA-verzekerd te zijn. Wellicht kun je deze al in Nederland op basis van het chassisnummer afsluiten of vraag de verkoper om hulp. Om een tijdelijk kenteken aan te vragen heb je het volgende nodig:
Dit alles moet je opsturen naar The Swedish Transport Agency, SE-70181 Örebro, Sweden. Voor meer informatie, kijk op www.transportstyrelsen.se/en/road/Vehicles/Export-and-temporary-registration1. Heb je vragen? Stuur een mailtje naar kontakt@transportstyrelsen.se of bel tussen 09.00 uur en 16.00 uur 0771-141516 (vanuit Nederland: 0046-771-141516). Men spreekt Engels!
Je ziet: best een papierwinkel, maar zo’n tijdelijk kenteken geeft je wel de meeste zekerheid als het gaat om het ‘vrij’ zijn van de auto om ‘m te kopen, te rijden en te exporteren. Uiteraard moet je de kentekenpapieren (twee delen) bij je hebben als je (in Zweden) rijdt en de auto van jou is (zie ook hieronder).
Een andere mogelijkheid is om met een autoambulance naar Zweden te gaan en met je nieuw verworven vierwieler erop, terug te rijden naar ons land. In dat geval scheelt het je bovenstaande papierwinkel (het exportkenteken is dan niet nodig, je kunt gewoon de originele Zweedse platen laten zitten), maar je weet dan niet of er iets (administratiefs) scheelt aan de auto. Dan gaat zo’n aankoop simpelweg op goed vertrouwen. Ga je met een autoambulance, vergeet dan niet een transportverzekering af te sluiten! Weet dan wel dat het behoorlijk wat kost om met een auto plus eventuele aanhanger op pad te gaan, dit in verband met de overtocht (brug of pont). Inclusief brandstof moet je op ca. 1.000 euro rekenen. Bovendien mag je met een dergelijk span in Zweden maximaal 85 km/h rijden.
Hoe dan ook, terug in Nederland moet je voor de RDW-keuring een eendagskenteken aanvragen (zie punt 3). Zorg ervoor dat je alle papieren hebt ontvangen bij je auto. Zweden kent het Europese model kentekenbewijs waarop dezelfde gegevens staan als op een Nederlands kentekenbewijs. Dat inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen. Deel I ligt altijd in de auto, deel II wordt om veiligheidsredenen thuis bewaard. Bij aankoop van een auto dien je beide delen van de verkoper te krijgen. Laat hem of haar op het kenteken aankruisen - en ondertekenen - dat de auto geëxporteerd wordt (er staat een speciaal hokje voor op het kentekenbewijs). Daarnaast heeft elke personenauto een Europees Certificaat van Overeenstemming (CVO), wat inhoudt dat dit voertuig Europees is goedgekeurd en dus ook in Nederland wordt toegelaten. Dit moet je later bij de RDW-keuring overleggen als het een nieuw voertuig betreft.
Wil je je auto op Nederlands kenteken zetten, dan moet -ie eerst door de RDW bekeken zijn voor een kentekenopname. In het verleden was er nogal wat onduidelijkheid omtrent het in ons land rijden in een auto met buitenlands kenteken. De huidige situatie: het mag, mits je vooraf - digitaal, via de website van de Belastingdienst - ontheffing hebt aangevraagd. Ga op de website www.belastingdienst.nl naar Auto en vervoer > Belastingen op auto en motor > Bpm > Vrijstelling en zoek op ‘Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik’. Let op: op het (digitale) formulier dient het bij de auto behorende kenteken ingevuld te worden. Ga je op de bonnefooi naar Zweden en tref je plots jouw mobiele droom aan, dan is het dus noodzakelijk om ter plekke die ontheffing aan te vragen wanneer je zelf terug naar huis wilt rijden. Tip van de Belastingtelefoon Auto (0800-0749): het is aan te raden de ontheffing uit te printen, zodat je het als bewijs bij je hebt. De ontheffing geldt voor maximaal 14 dagen; genoeg tijd om een RDW-keuring aan te vragen. Lukt het niet om binnen die 14 dagen een keuring aan te vragen, dan mag je niet meer met de auto rijden. Sowieso dien je voor de keuringsafspraak een - gratis - eendagskenteken aan te vragen via de website www.rdw.nl, aangezien de RDW het oude kenteken inneemt en vervolgens de auto afmeldt in Zweden. Maar als extra zekerheid m.b.t. dit laatste is het (voor de verkoper) wel zo netjes om de kentekenplaten na invoer, samen met een kopie van het Zweedse kentekenbewijs (mét RDW-stempel), zelf terug te sturen naar The Swedish Transport Agency (adres zie boven).
Je kunt het eendagskenteken zelf thuis uitprinten en er de bijbehorende tijdelijke kentekenplaat bij maken. Zorg er wel voor dat je een WA-verzekering afsluit voor het ritje naar het keuringsstation mocht je nieuwe trots nog niet verzekerd zijn! Ook is het noodzakelijk vooraf contact op te nemen met de Belastingdienst in verband met de motorrijtuigenbelasting (voor de terugweg). Gaat de auto op een autoambulance naar het keuringsstation, regel dan (wederom) een transportverzekering.
Er zijn 16 keuringsstations (Almelo, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Elsloo, Groningen, Heerenveen, Nieuwegein, Roosendaal, Rijen, Schiedam, Veldhoven, Venlo, Waddinxveen, Zwolle en Zwijndrecht (zie voor adressen www.rdw.nl)) die op werkdagen geopend zijn tussen 8.00 en 17.00 uur. Een afspraak maken voor de keuring, die ca. 100 euro kost, is sinds 1 december 2019 verplicht!
Als alles oké is en je auto dus de Nederlandse weg op mag, verzorgt de RDW je aanvraag voor een nieuwe kentekencard. Na de keuring krijg je de (voertuig)gegevens van de RDW waarmee je het belastingformulier verder kunt invullen. Dat formulier heb je vooraf thuis al deels ingevuld en uitgedraaid via de website www.belastingdienst.nl. Dat is vrij simpel: vul de oorspronkelijke nieuwwaarde en de CO2-uitstoot in en het bpm-bedrag wordt automatisch berekend. Tip: het is altijd handig bij de berekening van de bpm de oorspronkelijke Nederlandse prijslijst toe te voegen als bijlage, dit om aan te geven waarop de berekening is gebaseerd. Trouwens, bij een keuze tussen de bpm op basis van historische gegevens of van taxatiewaarde mag van de laagste uitkomst van de twee uitgegaan worden. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld gebruik te maken van de - betaalde (€ 24,95) - service van www.autotelex.nl. Hier wordt bpm-bedrag berekend aan de hand van de handelswaarde, terwijl de Belastingdienst een forfaitaire afschrijvingstabel met gefixeerde bedragen hanteert, dus zonder rekening te houden met de staat van het voertuig of de kilometerstand ervan. Dat kan schelen! Overigens kan het zomaar zijn dat te zijner tijd deze manier van bpm-berekening gaat veranderen. Het Ministerie van Financiën is het opgevallen dat nogal ‘ns te lage taxatiewaarden worden opgegeven, met als gevolg een te gering bpm-bedrag. Op dit moment wordt onderzocht of de RDW tijdens de schouwing (zie punt 3) zelf als (extra) controleur kan gaan fungeren bij de waardebepaling voor de bpm-aangifte. Maar voor het zover is, blijft de huidige regeling van kracht. Dat betekent dat je de ingevulde aangifte opstuurt naar: Belastingdienst, Postbus 2710, 6401 DE Heerlen. Betalen hoeft nog niet. Je krijgt een acceptgiro per e-mail of post toegestuurd. Let op: voor auto’s ouder dan 25 jaar is geen bpm verschuldigd, evenals (bestel)auto’s zonder CO2-uitstoot (zoals elektrische voertuigen). Campers/kampeerauto’s worden door de fiscus beschouwd als personenauto’s, dus ook daarvoor is bpm verschuldigd. Voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting van campers/kampeerauto’s gelden bepaalde inrichtingseisen om aan het zogeheten kwarttarief te voldoen. Op www.belastingdienst.nl zijn ze te vinden (ga naar Auto en vervoer > Belastingen op auto en motor > Bpm > Voor welke motorrijtuigen betaal ik bpm? > Kampeerauto).
Na de keuring begint het duimendraaien. Je wilt rijden, maar moet wachten op de acceptgiro voor de bpm. Pas wanneer het geld binnen is, geeft de Belastingdienst de RDW toestemming om de kentekencard op te sturen. Reken zeker op een week tussen keuring en papieren. Wanneer de kentekenbewijzen binnen zijn, laat je een van de vele kentekenbedrijfjes de platen maken. Dat duurt niet lang en kost een paar tientjes. Zodra je kenteken bekend is, kun je de auto laten verzekeren (tenzij het je al in een eerder stadium gelukt is om de auto op chassisnummer te laten verzekeren). En dan mag je eindelijk gaan rijden!
Privé-import van een occasion of youngtimer kan zeker aantrekkelijk zijn. Bedenk echter wel dat het een beste (zoek)klus is (ook gezien de afstand en mogelijke taalbarrière), en dat je een zeker risico loopt. Denk bijvoorbeeld aan de garantie. Heb je geen zin in ‘al dat gedoe’, laat je auto dan door een professioneel bedrijf importeren. Door even te google’en heb je er zo een aantal te pakken.
Sinds 2010 is er een en ander veranderd in de berekening van de bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Doordat de bpm hoe langer hoe meer wordt berekend naar aanleiding van de CO2-uitstoot, is het van belang te weten wat de uitstoot van de auto is. Vooral wanneer het gaat om krachtige benzine- en dieselmodellen, kan goedkoop duurkoop worden. Naast de aanschafprijs is namelijk het bpm-restbedrag de grootste kostenpost. Dit bedrag is afhankelijk van de nieuwprijs, de leeftijd en de uitstoot van de auto. Je kunt de te betalen bpm berekenen door een taxatie op de te kopen of gekochte auto te laten uitvoeren. Dat is natuurlijk sowieso aan te raden. Een taxatie kost een paar honderd euro, maar je weet dan wel of je je droom veilig kunt kopen of dat er een (financiële) nachtmerrie dreigt. Een andere manier om de bpm te berekenen, is door de Nederlandse netto cataloguswaarde te nemen (dus zonder btw), exclusief naderhand (dus niet af fabriek) aangebrachte accessoires. Gebruik daarvoor onderstaande tabel.
Is een auto ouder dan 17,5 jaar, dan ben je geen BPM verschuldigd. Auto’s die vanaf 1 januari 2013 zijn afgeleverd, worden belast op basis van de CO2-uitstoot.
We hebben al een adviespagina waarop staat hoe je een auto uit Duitsland importeert. Op zich...
Er is ook best wat voor import uit België te zeggen: het aanbod is ongeveer even groot als...
Een gebruikte auto uit Duitsland importeren is in veel gevallen lucratief. Het grote voordeel...
Een gebruikte auto uit Frankrijk importeren is soms wenselijk. Zoals wanneer je als Nederlander...
Stel, je bent op vakantie in de Verenigde Staten en ziet een prachtige muscle car staan bij...
In eerste instantie lijkt het wat vreemd: een gebruikte auto uit zo'n klein land als Luxemburg...
Zwitserland is een populair land om een gebruikte auto uit te halen. Vanwege de hoge levensstandaard...