Je auto importeren uit Luxemburg

Peugeot 308 in Luxemburg

Met AutoWeeks stappenplan weet je precies wat je moet doen wanneer je een auto uit Luxemburg wilt importeren.

In eerste instantie lijkt het wat vreemd: een gebruikte auto uit zo'n klein land als Luxemburg halen. Het aanbod is - zeker vergeleken met Duitsland, Frankrijk en in mindere mate België - niet ruim en da's geen wonder: in heel Luxemburg wonen minder mensen dan in Rotterdam! Daarbij kan de taal een barrière vormen. In Luxemburg wordt Duits, Frans en het Luxemburgs (Letzeburgs) gesproken, gelukkig wordt Engels over het algemeen goed verstaan. Waarom dan toch een auto uit Luxemburg? Wel, het BTW-tarief ligt een stuk lager dan in Nederland (17%, daarmee het laagste BTW-tarief van alle EU-landen), waardoor de nieuwprijzen - zeker van luxere modellen - beduidend lager lagen dan bij ons, wat zich vertaalt in aantrekkelijke occasionprijzen. Daarbij komt dat Luxemburgse auto's gemiddeld gezien een behoorlijke standaarduitrusting hebben en omdat het gemiddelde loon ook hoog ligt, levert dat een bovengemiddeld luxe wagenpark op. Ook zijn er wat zekerheden. Zo kent Luxemburg - net als Nederland - een systeem om tellerfraude tegen te gaan, 'Autopas' geheten, en is de verkoper verplicht een nieuwe APK-keuring te laten uitvoeren vóór aflevering van de auto, ongeacht de leeftijd daarvan. Bovendien ligt Luxemburg niet zo ver. Heen en terug op één dag is best te doen. Al met al valt dus best wat te zeggen voor een occasion uit het kleine groothertogdom.

1. Een auto zoeken

Hebben bovenstaande plus- en minpunten je niet van gedachten doen veranderen of ben je juist extra gebrand? Dan kan het uitzoekwerk beginnen! Dat doe je thuis op websites als www.auto.lu, www.automarket.lu, www.autoscout24.lu en www.luxauto.lu, waarbij je al vrij snel zult merken dat de aangeboden occasions soms verrassend lage kilometerstanden hebben. Auto's met het klokje rond zijn ronduit zeldzaam - inherent aan de compacte afmetingen van het land?

Let op dat je webadressen gebruikt die eindigen op .lu. Want Google je en word je doorverwezen naar bijvoorbeeld www.autoscout24.be, dan kom je uit in de Belgische provincie Luxemburg! Let op dat je bij aflevering een vers APK-keuringsrapport ontvangt. Dit laatste heb je later nodig bij de RDW.

Voor het exporteren van de auto moet je de auto laten uitschrijven in Luxemburg bij de SCNA. Daarvoor zijn nodig het ondertekende formulier dat de auto uit het verkeer wordt genomen, delen 1 en 2 van het kentekenbewijs, een kopie van het paspoort van de eigenaar, een waardebepaling voor de belastingtechnische afwikkeling en een eigendomsbewijs of schriftelijke toestemming van de eigenaar van de auto.

Van onze partner
Heb je wel eens nagedacht over importeren van je volgende auto?
Ruime keuze aan kwalitatief goede auto’s tegen scherpe prijzen. MrWheelson heeft het overzicht én neemt je alle rompslomp uit handen. Daardoor kun je snel met je nieuwe auto rijden.

2. Een auto vervoeren

Zorg ervoor dat je alle papieren ontvangt bij je auto. Naast bovengenoemde APK keuring zijn dat het complete kentekenbewijs (Luxemburg kent het Europese model kentekenbewijs; het zogeheten Geharmoniseerd Kentekenbewijs (de indeling is hetzelfde en dezelfde nummering wordt gebruikt. Er staan niet altijd exact dezelfde gegevens op het buitenlandse kentekenbewijs vermeld ten opzichte van het Nederlandse exemplaar, maar de vermelde gegevens staan wel altijd op dezelfde plaats) dat uit twee delen bestaat. Deel I ligt altijd in de auto, deel II wordt om veiligheidsredenen thuis bewaard. Bij aankoop van een auto dien je beide delen van de verkoper te krijgen). Daarnaast heb je ook een exportdocument nodig van de Luxemburgde registratie. Bij auto's met een bouwjaar van 1995 of later is er bovendien het Europese Certificaat van Overeenstemming (CVO), wat inhoudt dat dit voertuig Europees is goedgekeurd en dus ook in Nederland wordt toegelaten. Volgens de RDW is in principe is alleen het geldige Luxemburgse kentekenbewijs verplicht, maar het is inderdaad wel aan te raden om de andere papieren erbij te hebben - vooral het CVO, omdat daar alle technische gegevens, inclusief de milieugegevens zoals Euro-klasse en CO2-uitstoot, op staan. Als dit certificaat niet aanwezig, maar wel gewenst is, weet dan dat het CVO meestal ook bij de importeur/fabrikant is op te vragen. Het APK-rapport is verplicht wanneer de overname van de APK-vervaldatum gewenst is. De documenten moeten origineel en compleet worden aangeleverd. De RDW beoordeelt of de registratie van het voertuig kan worden overgenomen aan de hand van deze documenten. Surf voor meer informatie naar www.rdw.nl en lees het hoofdstuk ‘Het keuringsproces bij de RDW’.

Net als in ons land is het Luxemburgse kenteken autogebonden en niet persoons- en/of streekgebonden. Na aankoop blijft het kenteken dus in principe op de auto, wat betekent dat je voor vervoer naar Nederland kunt kiezen voor transport achterop een autoambulance (vergeet een transportverzekering niet!) of dat je zelf het stuur ter hand neemt. Dan moet je naast een exportdocument ook een tijdelijk- of een exportkenteken aanvragen bij de SCNA in Luxemburg. Regel in dit laatste geval een WA-verzekering, maar let op: lang niet alle verzekeraars willen auto's verzekeren die van een buitenlands kenteken voorzien zijn. Wellicht ten overvloede: professionele bedrijven mogen met een Nederlandse handelaarskenteken (groene platen) in Luxemburg (en België) rijden.

3. Een kenteken aanvragen

Wil je je auto op Nederlands kenteken zetten, dan moet -ie eerst door de RDW bekeken zijn voor een kentekenopname. In het verleden was er nogal wat onduidelijkheid omtrent het in ons land rijden in een auto met buitenlands kenteken. De huidige situatie: het mag, mits je vooraf - digitaal, via de website van de Belastingdienst - ontheffing hebt aangevraagd. Ga op de website www.belastingdienst.nl naar Auto en vervoer > Belastingen op auto en motor > Bpm > Vrijstelling en zoek op ‘Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik’. Let op: op het (digitale) formulier dient het bij de auto behorende kenteken ingevuld te worden. Ga je op de bonnefooi naar Luxemburg en tref je plots jouw mobiele droom aan, dan is het dus noodzakelijk om ter plekke die ontheffing aan te vragen wanneer je zelf terug naar huis wilt rijden. Tip van de Belastingtelefoon Auto (0800-0749): het is aan te raden de ontheffing uit te printen, zodat je het als bewijs bij je hebt. De ontheffing geldt voor maximaal 14 dagen; genoeg tijd om een RDW-keuring aan te vragen. Lukt het niet om binnen die 14 dagen een keuring aan te vragen, dan mag je niet meer met de auto rijden. Sowieso dien je voor de keuringsafspraak een - gratis - eendagskenteken aan te vragen via de website www.rdw.nl, aangezien de RDW het oude kenteken inneemt. Je kunt het eendagskenteken zelf thuis uitprinten en er de bijbehorende tijdelijke kentekenplaat bij maken. Zorg er wel voor dat je een WA-verzekering afsluit voor het ritje naar het keuringsstation mocht je nieuwe trots nog niet verzekerd zijn! Ook is het noodzakelijk vooraf contact op te nemen met de Belastingdienst in verband met de motorrijtuigenbelasting (voor de terugweg). Gaat de auto op een autoambulance naar het keuringsstation, regel dan (wederom) een transportverzekering.

Er zijn 16 keuringsstations (Almelo, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Elsloo, Groningen, Heerenveen, Nieuwegein, Roosendaal, Rijen, Schiedam, Veldhoven, Venlo, Waddinxveen, Zwolle en Zwijndrecht (zie voor adressen www.rdw.nl)) die op werkdagen geopend zijn tussen 8.00 en 17.00 uur. Een afspraak maken voor de keuring, die ca. 100 euro kost, is sinds 1 december 2019 verplicht!

4. BPM betalen

Als alles oké is en je auto dus de Nederlandse weg op mag, verzorgt de RDW je aanvraag voor een nieuwe kentekencard. Na de keuring krijg je de (voertuig)gegevens van de RDW waarmee je het belastingformulier verder kunt invullen. Dat formulier heb je vooraf thuis al deels ingevuld en uitgedraaid via de website www.belastingdienst.nl. Je kunt zowel online als via een formulier de bpm-aangifte doen. De Belastingdienst moet wel de gegevens van de auto in haar systemen hebben zitten. Dat kan tot vijf werkdagen duren.

Dat is vrij simpel: vul met het de autogegevens zoals de VIN de oorspronkelijke nieuwwaarde en de CO2-uitstoot in en het bpm-bedrag wordt automatisch berekend. Na Tip: het is altijd handig bij de berekening van de bpm de oorspronkelijke Nederlandse prijslijst toe te voegen als bijlage, dit om aan te geven waarop de berekening is gebaseerd. Bij een keuze tussen de bpm op basis van historische gegevens of van taxatiewaarde mag van de laagste uitkomst van de twee uitgegaan worden. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld gebruik te maken van de - betaalde (€ 24,95) - service van www.autotelex.nl. Hier wordt bpm-bedrag berekend aan de hand van de handelswaarde, terwijl de Belastingdienst een forfaitaire afschrijvingstabel met gefixeerde bedragen hanteert, dus zonder rekening te houden met de staat van het voertuig of de kilometerstand ervan. Dat kan schelen! Overigens kan het zomaar zijn dat te zijner tijd deze manier van bpm-berekening gaat veranderen. Het Ministerie van Financiën is het opgevallen dat nogal ‘ns te lage taxatiewaarden worden opgegeven, met als gevolg een te gering bpm-bedrag. Op dit moment wordt onderzocht of de RDW tijdens de schouwing (zie punt 3) zelf als (extra) controleur kan gaan fungeren bij de waardebepaling voor de bpm-aangifte. Maar voor het zover is, blijft de huidige regeling van kracht. Dat betekent dat je de ingevulde aangifte opstuurt naar: Belastingdienst, Postbus 2710, 6401 DE Heerlen. Betalen hoeft nog niet. Je krijgt een acceptgiro per e-mail of post toegestuurd.

Let op: voor auto’s ouder dan 25 jaar is geen bpm verschuldigd, evenals (bestel)auto’s zonder CO2-uitstoot (zoals elektrische voertuigen). Campers/kampeerauto’s worden door de fiscus beschouwd als personenauto’s, dus ook daarvoor is bpm verschuldigd. Voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting van campers/kampeerauto’s gelden bepaalde inrichtingseisen om aan het zogeheten kwarttarief te voldoen. Op www.belastingdienst.nl zijn ze te vinden (ga naar Auto en vervoer > Belastingen op auto en motor > Bpm > Voor welke motorrijtuigen betaal ik bpm? > Kampeerauto).

5. Gaan rijden

Na de keuring begint het duimendraaien. Je wilt rijden, maar moet wachten op de acceptgiro voor de bpm. Pas wanneer het geld binnen is, geeft de Belastingdienst de RDW toestemming om de kentekencard op te sturen. Reken zeker op een week tussen keuring en papieren. Wanneer de kentekenbewijzen binnen zijn, laat je een van de vele kentekenbedrijven de platen maken. Dat duurt niet lang en kost een paar tientjes. Zodra je kenteken bekend is, kun je de auto laten verzekeren (tenzij het je al in een eerder stadium gelukt is om de auto op chassisnummer of VIN te laten verzekeren). En dan mag je eindelijk gaan rijden!

Conclusie

Privé-import van een occasion of youngtimer vanuit Luxemburg kan zeker aantrekkelijk zijn. Bedenk echter wel dat het een beste (zoek)klus is en dat je een zeker risico loopt. Denk bijvoorbeeld aan de garantie. Heb je geen zin in ‘al dat gedoe’, laat je auto dan door een professioneel bedrijf importeren. Door even te google’en heb je er zo een aantal te pakken.

BPM en CO2-taks

Sinds 2010 is er een en ander veranderd in de berekening van de bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen). Doordat de bpm hoe langer hoe meer wordt berekend naar aanleiding van de CO2-uitstoot, is het van belang te weten wat de uitstoot van de auto is. Vooral wanneer het gaat om krachtige benzine- en dieselmodellen, kan goedkoop duurkoop worden. Naast de aanschafprijs is namelijk het bpm-restbedrag de grootste kostenpost. Dit bedrag is afhankelijk van de nieuwprijs, de leeftijd en de uitstoot van de auto. Je kunt de te betalen bpm berekenen door een taxatie op de te kopen of gekochte auto te laten uitvoeren. Dat is natuurlijk sowieso aan te raden. Een taxatie kost een paar honderd euro, maar je weet dan wel of je je droom veilig kunt kopen of dat er een (financiële) nachtmerrie dreigt. Een andere manier om de bpm te berekenen, is door de Nederlandse netto cataloguswaarde te nemen (dus zonder btw), exclusief naderhand (dus niet af fabriek) aangebrachte accessoires.

Zoals ook te zien is op onze website, zijn er verschillende manieren om de rest-bpm te berekenen. Gelukkig mag je uitgaan van het laagste bedrag, maar als de Belastingdienst vermoedt dat je te optimistisch bent, dan kan er een contra-expertise worden uitgevoerd.