Water de nieuwe brandstof

waterstof tanken
In mijn bijbel-doordrenkte jeugdjaren leerde ik dat "geloof bergen kan verzetten". Dat lijkt mij een veelbelovende oplossing voor het wereldenergievraagstuk. Ik ben niet de enige. In het New Age tijdschrift Frontier [dec.2007] kom ik een artikel van ene Robert Boerman tegen – in de wetenschap-rubriek nog wel – onder de titel GRATIS ENERGIE? let's do it! Daarin beschrijft hij allerlei experimenten met motoren die op water lopen, met bewijzen op film. Zo ook een Australisch experiment met een oude carburateurauto, die met enig houtje-touwtje-werk zomaar en onverklaarbaar op kosmisch geladen water loopt – met veel hoesten en proesten, dat wel. Alles te zien op www.byronnewenergy.com, kijk zelf maar.
In deze tijden is geloven weer helemaal in, en geloof in wonderbaarlijke oplossingen voor milieu en energie is evenzeer crescendo. Niets nieuws onder de zon: al in de jaren tachtig kregen we bij VROM elke maand wel een brief van een zelfbenoemde uitvinder - waaronder Brabantse paters en miskende ingenieurs - die in hun schuurtje de ultieme schone auto hadden uitgevonden. Alleen het perpetuum mobile ontbrak nog, verder waren alle milieuproblemen met behulp van ionisatie, alternatieve brandstoffen of magnetische trucjes op te lossen.
Ik had toen een standaard antwoord klaar: dat we als ministerie ons niet bemoeiden met het uitvinden van technische oplossingen [sommigen denken nog steeds dat dat een overheidstaak is!] en dat het bedrijfsleven elke zinnige uitvinding die werkt met open armen zal ontvangen. Maar vooral moesten die uitvinders eerst even bij DAF, VW of TNO langsgaan, want dan kon de werkzaamheid van hun vondsten meteen op een proefstand aangetoond worden. Na zo'n eerste reactie hoorde je er nooit meer wat van….
Ik heb nog nooit water zien branden; filmbeelden en foto's geloof ik sowieso al niet met eigen ogen. Maar wat schrijft Robert Boerman? Dat de auto- en olie-industrie samenzweren om deze bewezen doorbraken naar gratis kosmische energie tegen te houden, één groot complot. Zelfs windmolens vindt hij verdacht. Dit soort complotgedachten kom je vaker tegen, alleen niet in wetenschaprubrieken. De New Age beweging heeft mijn sympathie als het gaat om persoonlijke bewustwording, maar laten ze zich verre houden van techniek. Ook zeer bewuste zielen kunnen soms slecht met techniek omgaan, zo merkte ik ooit als meerijder met een "verlicht" persoon tijdens een dolle rit met 180 km/uur op weg naar een bewustwordingssessie op de Veluwe…. Jammer dat ook veel zogenaamd nuchtere politici en vertegenwoordigers van de autobranche een heilig en blind geloof in de techniek hebben als oplossing voor alle automilieuproblemen. Ik proef daarin een vlucht-naar-voren, zodat de moeilijke keuzen die nu al gemaakt moeten worden – zoals lagere snelheden, kilometer/brandstofbeprijzing, downsizing en selectief autogebruik – voor ons uit geschoven kunnen blijven worden.
Toch geloof ik in water als brandstof van de toekomst. Een groot deel van mijn eigen mobiliteit draait al op water en mengvormen daarvan. Op water en koffie als brandstof voor eigen human power haal ik met mijn zeekano de 40 km naar Terschelling en fiets ik in een dag om het IJsselmeer. Het enige dat dan brandt is mijn achterwerk.

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens