We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Het Financiële Dagblad citeert het Britse weekblad New Scientist, dat met een opmerkelijke stelling voor de dag komt: SUV-bestuurders rijden minder veilig dan andere chauffeurs. Een boude uitspraak die slechts gestaafd wordt met het argument dat berijders van een sport ute 55 procent meer dan andere automobilisten met maar één hand aan het stuur zitten. Tenminste, in Nieuw Zeeland, waar dit naar voren kwam uit een onderzoek naar het weggedrag van SUV-rijders. Dat zou in de interpretatie van de onderzoekers komen doordat mensen zich veiliger voelen in een SUV dan in een andere auto vanwege het uit de kluiten gewassen fysiek van de eerste. Nogal kort door de bocht. Op de lange, rechte, lege wegen die Nieuw Zeeland rijk is, kun je je snel gaan vervelen achter het stuur. En wanneer je dan ook nog eens in een auto rijdt die nu niet direct de sportiefste prestaties aan de dag legt, dan is het zeer wel denkbaar dat je een wat relaxtere houding aanneemt voor de duur van de rit. Dat hoeft in een uitgestrekt en overzichtelijk landschap niet direct onveilig te zijn.
Hoe dan ook, een onderzoek als het Nieuw Zeelandse is natuurlijk koren op de molen van de anti-SUV-lobby hier in Nederland. Het aantal (midi)-SUV's neemt nog altijd toe, en er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat er in de hoofdstad en in andere gemeenten waar een krachtig bolwerk bestaat dat de auto in z'n algemeenheid en de SUV in het bijzonder een minder warm hart toedraagt nog steeds gezind wordt op maatregelen om de 4x4 zo veel mogelijk te weren uit stadscentra. Tot nu toe is het de 'SUV-haters' niet gelukt het voertuigtype in z'n bewegingsvrijheid te beknotten, ze hebben 'm slechts een negatief imago bezorgd. En het onderzoek van de andere kant van de wereld doet het beeld dat hier te lande van SUV's bestaat natuurlijk geen goed. Maar het kan locale overheden, en ook volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer tevens op een idee brengen. Om hier ook zo'n onderzoek naar het rijgedrag van SUV-bestuurders te laten uitvoeren. Stel dat zo'n onderzoek er ooit komt, dan is het te hopen dat beleidsmakers in dit land zich niet net als het Britse weekblad aan een non-argument vastklampen om op basis daarvan de SUV in de ban te doen. Want laten we eerlijk zijn, hoeveel (jonge) weggebruikers zien we niet met één hand hun met spoilers, skirts en brede banden getooide 'bolide' besturen omdat dat wellicht stoer staat? En wat te denken van zakelijke automobilisten aan wie het de tijd ontbrak om een fatsoenlijke lunch tot zich te nemen en achter het stuur van hun 'autobaankruiser' even snel een boterhammetje naar binnen werken? En zo zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken van automobilisten die hun auto met één hand besturen. Rijden die allemaal toch veiliger omdat ze niet in een SUV zitten? Natuurlijk is het – zeker op het drukke Nederlandse wegennet – niet verstandig om met één hand een auto te besturen. Ik wil de zaak niet bagatelliseren, maar door de SUV-rijder te betichten van een gevaarlijker gedrag louter en alleen omdat die een te ontspannen houding achter het stuur zou hebben, is een geval van grote stappen snel thuis.
Wanneer SUV's bewijsbaar meer brokken maken dan andere auto's, dán heb je een argument in handen. Maar ook als de eigenaar van een SUV meer dan gemiddeld bekeuringen zou krijgen voor (veel) te hard rijden, rechts inhalen, opduwen op de snelweg, het overschrijden van doorgetrokken strepen of verdrijvingsvlakken, geeft dat te denken over z'n gedrag op de weg. Nu zie ik regelmatig berijders van een ander type auto genoemd strafbaar gedrag vertonen. Ja er zijn zelfs hele mérken waaraan een – laten we het voorzichtig uitdrukken - een minder sociaal aanzien kleeft. Moeten die ook allemaal in het verdomhoekje? Nee hoor, zo lang je twee handen aan het stuur hebt, is er niets aan de hand.