We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
De Amsterdamse verkeerswethouder Hester Maij is op het idee gekomen om SUV's uit het gedeelte van de stad binnen de ringweg te weren. Dit om de luchtvervuiling in de binnenstad tegen te gaan. De zogenoemde PC-hoofttractors zullen de straat waar ze hun bijnaam aan te denken hebben dan niet meer kunnen bereiken. Maar wat is dit nu voor een warrig idee? De gemeente Nijmegen wilde de SUV's ook al eens uit de binnenstad houden, maar het bleek juridisch niet haalbaar om de wagens de toegang tot de binnenstad te ontzeggen. Amsterdam denkt de SUV's 'buiten de deur' te kunnen houden door in een groot deel van de stad geen parkeervergunningen voor dit soort wagens af te geven. Maar het is maar helemaal de vraag of dát wettelijk wel te verdedigen is. Om te beginnen voldoen SUV's aan de Europese milieunormen en bovendien; als je SUV's niet tot de binnenstad toelaat, waarom zou zo'n maatregel dan niet gelden voor busjes – of bestelwagen – die dezelfde afmetingen hebben en even veel of even weinig vervuilen. En wat te doen met oudere auto's die vuilere uitlaatgassen uitstoten dan een moderne SUV met een dieselmotor en een uitlaatsysteem waarin een roetfilter is opgenomen.?
Het lijkt wel of het bij de Maij's in de familie zit dat vrouwen zich met het verkeer bezig houden en er een potje van maken. Immers; Hesters moeder Hanja Maij-Weggen is minister van Verkeer en Waterstaat geweest en kwam in die tijd op de gedachte op de A1 een carpoolstrook aan te laten leggen. Voor veel geld werd de strook inderdaad aangelegd. Echter; de volgende minister van Verkeer en Waterstaat zag het idee van de carpoolstrook niet zitten. Maar ja; omdat de strook er nu eenmaal lag, werd hij maar tot wisselstrook gebombardeerd. De boel weer helemaal afbreken zou de carpoolstrook tot een nóg veel duurdere mislukking hebben gemaakt. Er zijn nog een paar 'wapenfeiten' die Hanja Maij-Weggen op haar conto mag schrijven. Zo is ze verantwoordelijk voor het besluit de Nederlandse Spoorwegen te privatiseren. We weten allemaal wat voor een narigheid dat heeft opgeleverd. Ook is mevrouw Maij-Weggen verantwoordelijk voor de aanleg van de Betuwelijn; ook al zo'n rampzalig project.
Waarom dames uit de familie Maij zich zo nodig met het verkeer bezig moeten houden is niet duidelijk. Omdat hun vader – respectievelijk grootvader – rijwielhandelaar was misschien? Wél duidelijk is dat de dames Maij zich maar beter níet met het verkeer kunnen bemoeien. Daar komt alleen maar narigheid van.