Schakel op, schakel terug

Toyota Auris
Al bijna een jaar is hij bij ons, de Toyota Auris. En we gaan richting de 35.000 kilometers op de klok.
Uiteraard probleemloos, want dit is een Toyota. Evenmin met veel bekijks want ook in dat opzicht is de Auris een waardige opvolger van de Corolla, ook geen opzienbarende auto.
Het interieur, daar heeft Toyota wel een stap gemaakt. Er is daadwerkelijk gepoogd er iets gezelligs van te maken, iets anders. Aardig gelukt, maar onderaan de klokkenwinkel zit iets waar we ons eerst kapot aan ergerden: de shift-lampjes. Shift is Engels voor schakelen. Als je optrekt, en het lampje gaat branden, even na de 2000 toeren, dan adviseert de Auris-diesel om naar de volgende versnelling te gaan.
Ga toch weg! Dat maak ik zelf wel uit! Bemoei je er niet mee! Ik ga heus goed autorijden! Vertel mij niks!
Maar Toyota is Toyota en die gasten gaan weloverwogen te werk. Dus het Shift lampje is een groen pijltje dat oplicht en dan naar boven wijst van OPschakelen. Maar andersom kan ook. Want ónder het pijltje naar boven zit nóg een pijltje, dat wijst naar beneden. Als je toerental te laag wordt voor de gekozen versnelling, dan licht dát lampje op met een groene pijl naar beneden: terugschakelen.
Dat is dan wel weer heel goed: ook aangeven als je terug moet schakelen. Typisch voor dat genuanceerde Toyota.
Dus hoewel ik me eerst ergerde, is de uitvoering van het Auris-geshift toch wel te pruimen.

Lezersreacties (27)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens