Peking to Paris

spykers in China
Door al het tumult rond Spyker, lijkt iedereen iets te zijn vergeten waar het merk twee jaar geleden nog enthousiast over opgaf: de rally Peking-Parijs.
In 1907 werd die voor het eerst gereden met een Spyker en ook nu - 100 jaar later - reed weer zo'n zelfde auto mee met zo'n zelfde rally. Te gek.
De magie van Peking-Parijs borrelde bij mij pas goed op toen ik werd gevraagd om de laatste 6.000 kilometer naar Peking zelf te rijden met een moderne Mercedes E-klasse. Wij reden de rit dus andersom: van de Autosalon in Parijs naar de Motorshow in Peking. Dat was vorig jaar. Collega Cornelis was net terug van Amsterdam-Peking met een Renault 4 en ik had geen idee wat me te wachten stond. Hoe bereid je je voor? Ik las 'Peking to Paris' van de Italiaanse journalist Luigi Barzini - de enige manier. Barzini schreef voor de Milanese krant 'Corriere della Sera' en reed in 1907 mee met een Itala. En hij moet over een overdosis doorzettingsvermogen hebben beschikt. Want de Itala moest op sommige passen helemaal uit elkaar worden geschroefd, er in onderdelen overheen worden gedragen om 'm vervolgens weer in elkaar te zetten. De houten wielen braken op rotsen onderweg en midden in de woestijn raakte het water op. Dat was dit jaar niet nodig. Net als de Spyker reed ook de Itala van Barzini nu een stukje mee, maar uit elkaar hoefden ze allebei niet. Vergeleken met de beschrijvingen in Barzini's boek is de rit nu een eitje. Want zolang je de hoofdwegen in China niet verlaat, is het wegdek over het algemeen geweldig goed. En datzelfde gold voor de Mercedes E-klasse waarmee ik toen reed. Een makkie, eigenlijk.
Terug naar de Spyker. Er zou immers ook een moderne Spyker meerijden: de curieus vormgegeven D12 Peking to Paris, vernoemd naar de grootse rit. Maar dat liep allemaal anders. De 'Super-SUV' heeft zowel start als finish niet bijgewoond. Jammer. Wel werd de Spyker 20-30 hp uit 1907 in China vergezeld van een C8 Spider, gelakt in dezelfde nationaalgezinde kleurencombi. De Spyker uit 1907 kwam op 18 augustus aan in Parijs. Honderd jaar geleden liep heel Frankrijk er voor uit. Nu lijkt het heel gewoontjes. De wereld is een dorp.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.