Die ouwe heeft gelijk

Peugeot 206

Mijn vader wil een nieuwe auto. Kan ik inkomen. Zijn oude was nog fris, maar na een jaar of drie gaat het toch kriebelen – dat ken ik.

Hij stelt geen hoge eisen. Hij wil gewoon een nieuwe 206. Snap ik, prima auto. Weer met een 1.4, wat hem betreft. Verstandig – een wilde rijder is hij niet, en meer dan 75 pk heeft een mens niet nodig. Ditmaal gaat hij wel voor een vierdeurs, vanwege de kleinkinderen. Goed besluit. Verder mag wat hem betreft alles bij het oude blijven. Op één ding na. Airco.

Hij heeft de keus uit twee modellen, laat hij weten. De Forever en de Airline. "De Airline heeft airco, de Forever niet. Wat denk je? Mij maakt het niks uit. Ik hoef geen airco, ik gebruik hem nooit."

"Ho!", zeggen wij: "denk om je inruilwaarde. Auto's zonder raak je aan de straatstenen niet kwijt. En wat scheelt het nou qua aanschafprijs? Haast niks."

"Onzin", zegt hij. "Over drie jaar vindt mijn dealer heus een koper die aan airco net zomin behoefte heeft als ik. Dat wil jij niet geloven maar die mensen zijn er. Die hoeven geen elektrische ramen, navigatie, radio-cd, leren bekleding, elektrisch schuifdak of een elektronische klimaatregeling. Die willen simpelweg een goeie auto. Airco, ik vind het een totaal overschat systeem. Ik word er strontverkouden van. Als het heet wordt, zet ik een raampje open. De voorruit schoonblazen kan een normale blower ook, dat weet ik nog van vroeger. Het kan best zijn dat ik bij inruil straks iets minder terugkrijg. Maar ik ben nu ook goedkoper af, dus waar hebben we het over? Ik ben een consument, geen boekhouder."

Over dat standpunt heb ik nagedacht. En ik ben tot de conclusie gekomen dat die ouwe het misschien niet eens zo slecht bekeken heeft. Die laat zich niet opfokken. Die houdt zijn hoofd koel. Die laat zich niet opjagen door de aircohype. Die heeft geen enkele behoefte aan luxe. Die koopt wat hij nodig heeft. Die neemt de Peug die bij hem past. Die ouwe heeft gelijk. Verfrissend nuchter.

Lezersreacties (33)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens