De Koreanen

Volkswagen up!

Zo, VW voelt nattigheid. De persmap die ik meekrijg bij de rode High Up bevat een opmerkelijk A4'tje. Puntsgewijs vergelijkt VW de bejubelde Kia Picanto met de Up, die op de criteria garantie, onderhoud en financiën langs de Kia-meetlat wordt gelegd. De plussen per merk zijn gearceerd met een groen balkje.

Ze scoren er evenveel, maar het zal niemand verbazen dat de Up-kolom in de VW-layout net iets groener oogt dan de Kia-zone. De onderhoudsintervallen van de Up! zijn ruimer, de geprognosticeerde restwaarde ligt een fractie hoger. In de garantiesfeer probeert VW te scoren op de kleine lettertjes. De langere garantietermijnen van Kia, waarschuwt Wolfsburg subtiel, zijn gekoppeld aan een maximale kilometerstand van 150.000.

Je mag je afvragen wat zo'n argument waard is. Hoeveel klanten in het A00-segment zijn veelrijders? Onze twaalf jaar oude Seicento heeft 135.000 kilometer gelopen. Mini's als deze zijn, hoewel in crisistijd misschien in afnemende mate, voornamelijk tweede auto's. Dan heb je in de praktijk waarschijnlijk meer aan de 7 jaar technische fabrieksgarantie mét kilometerbeperking van Kia dan aan twee jaar zonder. En helaas voor VW, dat een prachtig autootje heeft afgeleverd, is de Picanto óók een zeer sterk bod.

Maar de details van de krachtmeting zijn niet eens zo belangrijk. Relevant is dat Volkswagen in de Picanto blijkbaar zo'n serieuze concurrent ziet dat het naar Amerikaanse bash-methoden grijpt om de Koreanen vliegen af te vangen. Kinderachtig? Helemaal niet. Laat maar zien wat je waard bent. Als Koreaan zou ik trouwens apetrots zijn. Het is Kia toch mooi gelukt VW in de verdediging te jagen. Een eervoller compliment kan een autofabrikant niet krijgen. In Duitsland noemen ze dit een Kampfansage. Het gaat weer hard tegen hard in de industrie. En let op: dit staat ook in de hogere klassen te gebeuren. Die Koreanen gaan voor perfectie. Over smaak valt te twisten, maar de Hyundai i40 die ik reed was een foutloze auto.

Lezersreacties (100)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens