Baustellen!

baustelle!

Als Baustellen de grootste plaag zijn op de Duitse Autobahn, dan is dat juist omdat de Duitsers je terwille willen zijn. Blijkbaar vinden ze daar dat een wegversmalling niet ten koste mag gaan van je vierbaanscomfort. Dus gunnen ze je, ook als een weg gedeeltelijk is afgezet, in beide rijrichtingen twee stroken. Dat lijkt heel lief van ze. Theoretisch zou je daar namelijk naast elkaar moeten kunnen rijden of kunnen inhalen, wat de doorstroming bevordert. De praktijk is anders. Die stroken zijn zo smal dat zelfs zeventig rijden een bezoeking is. Zit je links, dan is je bewegingsvrijheid tussen de auto's rechts en de massieve wegafzetting aan de bestuurderskant haast nul, vooral wanneer je in extreem lage of brede auto's rijdt. Met een Golfje is het allemaal net te doen. Maar ik reed daar ook met een TVR Tuscan en een Porsche Cayenne, en dan worden vooral vrachtwagens een plaag. In de TVR werd ik levensgevaarlijk over het hoofd gezien, met de Cayenne ben ik door zwalkende veertigtonners regelmatig als een vlieg tegen de afzetting gedrukt. Een wonder dat ik nooit een spiegel ben kwijtgeraakt. Zo rijden is erger dan stilstaan.

Dat soort ellende is ook in Nederland in opkomst. Al wekenlang erger ik me kapot aan de wisselstrook op de A6 ter hoogte van Muiderberg. Die bestaat uit één baan met hekken links en rechts. Wie ook maar een beetje claustrofobisch is, houdt aan die paar honderd meter nachtmerries over. Het laatste stuk is zo smal dat ik de eerste keer dacht dat ik per ongeluk een bouwterrein was opgereden. Flinke jongen die een Hummer H1 of een Rolls Royce Phantom door dat gat weet te jagen. Ik zou zeggen: probeer het eens. Wel de rekening naar Rijkswaterstaat sturen. Het is hun schuld.

Lezersreacties (34)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens