AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Volvo V60 T8 - 2019 - 102.543 km - Accudegradatietest

Stekkeren waar je kan, maar hoe blijft je accu daaronder?

331 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Terence Woods uit Aalsmeer gaat dagelijks per Volvo V60 T8 volledig opgeladen vanaf huis op pad. Eenmaal op het werk in Amsterdam laadt hij zijn stekkerhybride weer helemaal op voor de terugreis van 25 kilometer. Het gemiddeld brandstofverbruik staat nu op een fantastische 3,1 liter per 100 km. Tot zover niets aan de hand.

Op papier klinkt het leuk

De plug-In hybride beleeft een enigszins grillige carrière. Eerst was het dé auto voor de zakelijke markt. Toen het belastingvoordeel verdampte, stortte de verkoop finaal in. En nu krabbelt de PHEV weer een beetje op uit het dal. Ook op de occasionmarkt.

Op papier klopt het principe heel aardig: volledig elektrisch rijden in de bebouwde kom of tijdens korte ritjes. Voor de langere ritten kun je altijd terugvallen op een conventionele verbrandingsmotor. Maar die veelzijdigheid vervalt als de op zichzelf al bescheiden accu aan het eind van zijn Latijn is. Als ook je woon-werk ritten of de boodschappen lastig worden met de PHEV, dan is het klaar. Weg ermee. Hoe zit dat met deze Volvo V60 T8? De auto is uit 2019 en heeft een ton op de klok.

Ervaring

Terence heeft voor de aanschaf van deze Volvo goed nagedacht over zijn logistiek. Een plug-in hybride past hem perfect, concludeerde hij. Dat zijn keuze op een V60 viel, is niet heel verrassend. Vóór deze zwarte stationwagon reed hij een V60 D4 en daarvoor weer een V50. Allemaal Zweden. “Heerlijke auto’s om mee onderweg te zijn, en ze zitten fantastisch”, aldus Terence.

De familie Woods heeft een eigen parkeerplek met laadpaal. “Daarnaast zijn er vrij recent nog acht openbare laadpalen bij gekomen. Dat is fijn, want mijn vrouw heeft een Renault Zoe en die moet ook één keer in de week aan de laadpaal.” Aalsmeer lijkt behoorlijk EV-vriendelijk.

Zoveel mogelijk elektrisch

De laadstress van een volledige EV blijft Terence bespaard, hij komt altijd thuis. Maar hij neemt het stekkeren zeer serieus. “Ik rijd zoveel mogelijk elektrisch. Ik wil er het maximale uithalen wat betreft verbruik en emissieloos rijden. Als we met vakantie gaan, dan laat ik dat los, maar de rest van de tijd laad ik op waar ik opladen kan.” Ook als hij op bezoek gaat bij zijn schoonouders in Deventer. De kilometers die hij elektrisch kan afleggen, legt hij ook echt elektrisch af.

Terence houdt zoveel mogelijk gegevens bij van zijn auto, dus ook de actieradius. “Mijn beste score was 41,9 kilometer volledig elektrisch. Veertig kilometer haal ik ‘s zomers wel als ik een beetje mijn best doe. Je best doen betekent niet als een dolle optrekken. Maar ook hard rijden op de snelweg met 120 kilometer per uur vreet natuurlijk stroom. In de winter haal ik dit soort afstanden niet. Dan houdt het met een bereik van 25 kilometer wel op.”

De Aalsmeerder kocht de auto in juni 2022 met 67.000 kilometer op de teller. Anderhalf jaar later wijst de klok bijna een ton aan. Is de actieradius stabiel of loopt hij enigszins terug? “Zeggen jullie het maar”, klinkt het opgeruimd.

Hoe is de accu van de Volvo V60 T8 er aan toe?

Vooralsnog doet de Volvo exact waarvoor hij is aangeschaft en doet dat zonder piepje, kraakje of mankement. “Maar er doemen donkere wolken op”, kondigt Marcel van Renselaar enig onheil aan. Marcel is manager business development van Aviloo en heeft de uitslag van de over the air-meting. “De meting wijst erop dat de accu zijn beste tijd heeft gehad. Dat heeft deels te maken met normale slijtage, en deels met het gebruik dat die slijtage in de hand werkt. De eigenaar rijdt feitelijk dagelijks de accu van vol naar leeg. Hij rijdt zoveel mogelijk elektrisch en dan zie je dat de batterij met zijn beperkte capaciteit het nu al zwaar krijgt, na een ton op de teller en vier jaar.” De test geeft aan dat er nog 80 procent capaciteit over is.

Terence kan hiermee onmogelijk tevreden zijn. Hij had begrijpelijkerwijs verwacht toch iets langer plezier te hebben van zijn huidige logistieke strategie. “Ik ga mijn licht eens even opsteken bij de Volvo-dealer, want ik kan mij niet voorstellen dat dit de bedoeling is.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Signalement

Merk Volvo
Model V60 T8 Twin Engine AWD Inscription
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 8 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 57.785

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn, plug-in hybride
Cilinderinhoud 1.969 cc
Maximaal vermogen 228 kW / 310 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 400 Nm bij 2.200 tpm
Accu capaciteit (bruto) 10 kWh
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.761 mm / 1.850 mm / 1.433 mm
Wielbasis 2.872 mm
Massa leeg 1.969 kg
Laadvermogen 601 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.100 kg / 750 kg
Banden235/45R18Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h
Brandstofverbruik 2,1 l/100km
CO2-uitstoot 49 g/km

PRIVATE LEASE Volvo V60

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (331) (gesloten)

Sub-reacties inklappen
Helios
Helios
  • 11
Tsja beetje dubbel, kleine batterij, veel laadcycli, dan gaat het hard.
Maar je leest wel veel dat de degradatie degressief toeneemt, dus begint snel maar vlakt af bij 80/70%.
Zou interessant zijn te zien, of bij 150000 nog maar 70 over is of wellicht 78%
Mech 8777859
Mech 8777859
  • 4
Ook nog eens hoog ontlading vermogen, met mogelijk hogere interne weerstand bij lage SoC.
Op zich is degradatie bij een plugin niet eens erg, zolang er maar geen cellen stuk gaan.
Dr No
Dr No
  • 4
Beetje omslachtige uitleg van de aviloo meneer. Komt er gewoon op neer dat je a. weinig capaciteit = veel laadcycli voor de gereden km’s hebt en b. batterij management zal wel niet zo top zijn als in BEV’s. Maar kan iemand mij uitleggen waarom 80 of 70% ook niet gewoon oke is als je het met de navenant lagere range ook redt? Hier wordt geïmpliceerd dat SoH minder dan 70 procent einde oefening betekent…
Gewijzigd door auteur
robnas
robnas
  • 0
Ik vermoed dat bij de 70% de accu technisch onbetrouwbaar wordt, of het is een voorgeschreven percentage van de fabrikant/industrie. Ik rij zelf een kleine 20km enkele reis woon-werkverkeer, dat halen de meeste accu's wel. Maar dan moet ik op het werk laden, en stel dat dat niet kan. Dan moet ik 40km ver kunnen komen. Met wat zelfontlading kan het zijn dat het praktische rijbereik van 50km in de praktijk onder de 40 komt en dus de motor moet bijschakelen. Zonde en technisch slecht voor de motor.
Uiteindelijk blijf ik wel bij ICE en een elektrische fiets denk ik. PHEV/BEV brengen over tijd steeds meer onzekerheden.
Gewijzigd door auteur
CDF
CDF
  • 2
Fietsen zonder accu is beter voor je gezondheid en voor het milieu😎
robnas
robnas
  • 0
Klopt, maar dat scheelt ~45 minuten per dag en dan ben ik sneller met de auto. Nu heb ik dat excuus niet en beweeg ik meer dan wanneer ik met de auto zou gaan.
Simon 3009180
Simon 3009180
  • 3
Celspanning word te laag bij 70%. Ook een grote kans dat er celspanning verschil tussen de verschillende batterijen te groot wordt
Gewijzigd door auteur
CONSPIRACY
CONSPIRACY
  • 7
Volvo heeft zn zaakjes gewoon minder goed voor elkaar, lees de accudegradatoetest van de autoweek duurtest A3 Etron er maar op na.
El R
El R
  • 8
Is maar de vraag of het zo hard gaat bij kleine batterij, veel laadcycli. Bij mijn Prius PHEV van 2015 met bijna 220.000 km op de klok, waarvan ca. 45.000 volledig elektrisch, is geen enkele degradatie te bespeuren. Altijd dezelfde hoeveelheid km's elektrisch af te leggen. Elke rit start 100% vol en na ca 15 km springt de brandstofmotor aan. Is nooit minder geworden in al die jaren. Geen idee of dat met de specifieke techniek van Toyota te maken heeft. Jaarlijks krijg je na een check bij Toyota ook nog weer 1 jaar garantie op de accu!
Gewijzigd door auteur
Bumperklevert
Bumperklevert
  • 6
Altijd dezelfde hoeveelheid kms kan alleen al niet omdat de buitentemperatuur ook veel verschil maakt. Geen enkele degradatie geloof ik ook niet, toon maar eens aan dan adhv een meting.
louisz
louisz
  • 0
Geen enkele degradatie geloof ik ook niet, toon maar eens aan dan adhv een meting.

Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.
El R
El R
  • 0
Ik meld me bij dezen aan voor de accudegradatietest bij AutoWeek, @Luc Vranken. Kan ik meteen m'n Leaf laten testen. Die is wel behoorlijk minder geworden in 10 jaar en 205.000 km :-)
En, inderdaad, bij kou is het bereik van de Prius zo'n 13 km. In de zomer ruim 15 km.
Gewijzigd door auteur
Anoniem
Anoniem
  • 3
Toyota heeft ~ 4 kWh batterijen gebruikt in die generatie PHEV's. En een zeer grote buffer aangehouden, want 15 km elektrisch is natuurlijk niks, dat is ongeveer 2.5 kWh. Dus heb je een buffer van dik 40%, dat duurt wel even voordat degradatie zichbaar is.
.
Er zijn upgrades beschikbaar, dus ze zullen ook regelmatig vervangen worden:
https://projectlithium.com/products/2012-2015-prius-plug-in-lithium-upgrade-pack
Platoon
Platoon
  • 0
Vanaf eind 2014 heb ik bijna drie jaar in een PIP gereden (ca. 80.000km). In die tijd heb ik de elektrische reikwijdte van de PIP met zo’n procent of tien achteruit zien gaan.
Marleen
Marleen
  • 2
Met een 12kwh accu kom ik jaren toe
LadyM
LadyM
  • 0
Met een 12kwh accu kom ik jaren toe

Diesel vibreert zo lekker 😜
robnas
robnas
  • 1
Een dikke ban ook. Ik verbaas me zo dat er amper/geen controle is op wat er aan reacties geplaatst wordt.
Misschien ben ik zuur, maar ik ben klaar met de eenzijdige "een motor moet ploffen!" "en een EV is goed voor het milieu!" (spoiler: nee) niveau reacties.
Gewijzigd door auteur
Wesley 8131086
Wesley 8131086
  • 7
Eigenlijk is dit jammer: als je veel stekkert zoals Terence, dan ben je echt heel bewust bezig met het klimaat. Want PHEV zijn juist zwaarder dan gewone benzineauto's, dus als je er alleen mee op benzine rijdt? Dan vervuilt een PHEV juist meer.
Stja en als je dan zoveel mogelijk electrische probeert te rijden, is dit dus het resultaat: ik was bij de opnames aanwezig. Terence was voor mij aan de beurt, dus de video hoef ik niet te kijken. Ik heb het live meegekregen hihi.
VrijNederland
VrijNederland
  • 14
Dat klimaat interesseert niemand joh, het gaat ze om het geld.
Gerrit Zerken
Gerrit Zerken
  • 2
U heeft gelijk. Dit is gewoon de keiharde waarheid. Zodra het feest na 2024 en 2025 eindelijk voorbij is wordt het dik betalen voor de hybride/EV. Ik zie dan heel veel afhaken. Dat hele elektrisch rijden is puur geld gedreven. Leer mij de gierige Hollander kennen. Dit soort auto's zullen en masse gedumpt worden!
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 6
En mensen met verstand zullen die gedumpte EV's graag kopen! EV's zullen blijven, want de prijzen zullen zakken. Want dat de prijzen omlaag moeten, beseffen de fabrikanten maar al te goed. Het kost ze alleen nogal moeite zoals we nu ervaren. Toch komen er elk jaar lager geprijsde EV's op de markt en niet alleen uit China.
BartF7P
BartF7P
  • 0
ALS de prijzen zakken zullen ze inderdaad blijven. Maar dat is vandaag de dag nu eenmaal de hoofdreden waarom het gros van de mensen ze niet wil.
Big Mac
Big Mac
  • 0
De aanschafprijs gaat omlaag, omdat de overige kosten sterk gaan stijgen. De vraag kakt helemaal in.
robnas
robnas
  • 2
Geld speelt mee, maar klimaat ook.
Ik heb zelf vorig jaar een speed pedelec aangeschaft, daar doe ik het gros van woon-/werkverkeer mee. Kosten: zo'n €4.000 en daarmee probeer ik 6.000~7.000km per jaar te besparen aan kilometers. Dat zal rond de €1.000 per jaar schelen aan brandstof.
Waarschijnlijk verdien ik het niet terug, maar het is een stuk beter voor het milieu, voor mijn gezondheid (zittend beroep) en ook praktisch qua reistijd.
Nu vraag ik me oprecht af: nu ik dit doe, spaar ik uitstoot uit. Zou dat opwegen tegen als ik PHEV/BEV zou rijden? Ik verbruik met de fiets een halve kWh, dat zal met de auto een factor twintig of zo hoger zijn.
Mountainrunner
Mountainrunner
  • 0
Dan haal je de speed pedelec er makkelijk uit. Die fiets gaat echt wel langer mee dan 4 jaar. En na 5 jaar heb je ook de slijtageonderdelen er makkelijk uit.
En degene met een fietsplan van het werk zullen nog sneller uit de kosten zijn en winst maken.
BartF7P
BartF7P
  • 0
Niet vergeten dat je al fietsend zelf meer CO2 uitstoot dan gewoon rustig zittend in een auto. Uiteraard is dat minder dan de uitstoot van je auto. Maar als je nu met 5 mensen stevig zou doorfietsen, of met 5 mensen je in een EV zou verplaatsen is het misschien al een ander verhaal.
.
Maar beweging is wel goed voor je... Zo zie je maar dat je blind starten op CO2 vaak zinloos is.
Ampera2012
Ampera2012
  • 0
Ik stekker iedere dag met mijn Ampera uit 2012.
Range in winter ca 50 km in de zomer 70 a 80 km.
Deden ze daar destijds toch iets beter dan bij Volvo, met hun 40 in de zomer en 25 in de winter.
Dave thuis
Dave thuis
  • 5
Dat is dus het nadeel van een kleine accu, vaker laden, dus eerder op. Daarom is een plug in minder handig als wat het op papier lijkt. Wellicht is het in de toekomst mogelijk om een veel grotere accu ( en het liefst ook minder zwaar) zodat je minder vaak hoeft te laden.
Wesley 8131086
Wesley 8131086
  • 3
De 1e Nissan Leaf's hadden ook allemaal een klein accupakket van bruto net 24kWh: deze PHEV heeft eentje van 10kWh, dus ja dat inderdaad een klein accupakket. Die Leafs uit 2013/2016 kunnen nu in 2024 ook niet veel meer, dan 50km tot 100km nog rijden. De degradatie bij die accupakketen, was heel extreem.
Daarom is het ook zo frustrerend, dat je vaak PHEV's aan de laadpaal ziet kleven: met 3kW is zo'n klein accupakket, weer binnen enkele uren opgeladen. Maar ze laten de auto vervolgens de hele nacht aan de laadpaal, terwijl deze voor het slapen gaan allang verplaatst had kunnen worden.
Zo'n klein accupakket heeft als voordeel: dat ie lekker snel vol is, alleen het nadeel is: je komt niet zo ver. Daarom ben ik persoonlijk van mening, dat een PHEV geen zoden aan de dijk zet. Naar mijn mening, kun je beter kiezen of een benzineauto of elektrische auto. Vooral de huidige elektrische autos, bieden zeker voldoende actieradius.
Gewijzigd door auteur
Stevie
Stevie
  • 7
Waarom is het bij een PHEV kleven en bij een BEV niet?
Dat jij dan daar niet kan laden is niet het probleem van de PHEV rijder, net als andersom hij niet kan laden als jij er staat.
Ik zie nooit iemand de auto verplaatsen ‘s avonds.
RnB
RnB
  • 3
Het bij een BEV niet geen, maar gezien de verwachtte langere laadtijd heeft die een gunstigere laad:idle verhouding.
Maw; een groter deel van de tijd dat de BEV aan de paal hangt is die ook daadwerkelijk aan het laden.
Wesley 8131086
Wesley 8131086
  • 3
Ik verplaats mijn EV dus wel gewoon, als die om 22 uur al klaar is met laden. Om 23 uur kom ik hem ook nog wel verplaatsen.
Mijn punt is: als de PHEV om 18 uur zijn auto aan de laadpaal hangt, is die allang volgeladen voor 22 uur. Dan hoef je die auto echt niet de hele nacht de laadpaal te blokkeren, want misschien wilt iemand die nachtdienst heeft? Ook wel zijn auto opladen, als hij of zij om 4 uur nachts thuis komt.
Stevie
Stevie
  • 1
Maar dan staat degeen van de volgende er al.
Blijft dus lood om oud ijzer. Als je ploegendienst loopt doe je automatisch mee aan de laadpaalloterij.
Anoniem
Anoniem
  • 1
In mijn ervaring zijn de PHEV's ook de auto's die de meeste laadpaaltijd claimen. Als de auto net nieuw is staan ze er iedere dag, maar na een tijd is op een gegeven moment de eigenaar het zat en wordt er hoofdzakelijk op brandstof gereden.
rokende wielen
rokende wielen
  • 4
Spreek je jezelf nou niet tegen? Eerst zeg je dat PHEV-bestuurders de meeste laadpaaltijd claimen, om daarna te stellen dat ze daarna amper er nog gebruik van maken?
Anoniem
Anoniem
  • 0
Nou, het is wat Wesley en Zoef hieronder zeggen. In mijn ervaring bij mij in de buurt zie ik PHEV's als ze net nieuw zijn vaker laden en ook vaker kleven. Totdat men er een beetje genoeg van krijgt en stopt met weghalen of met laden.
.
Een BEV met een beetje batterijcapaciteit (>40 kWh), hoeft maar één of twee keer per week een aantal uren aan de lader. Dat maakt het geen enkele moeite, is gewoon parkeren.
Gewijzigd door auteur
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 7
Omdat een PHEV na 2-3 uur weer vol is, en een BEV wel 8 uur of langer kan staan laden. Dan kleef je dus niet zoveel.
Ik zie trouwens best wel vaak mensen hun BEV/PHEV verplaatsen. Onze buurt kent elkaar en hebben een ritme gevonden. De PHEV's gaan eerst en kunnen om 9 uur al weg en dan zijn de BEVs nog op een christelijke tijd in te pluggen. Het kan best als je mekaar een beetje spreekt en respecteert. Nog een voordeel dat de PHEV's eerst gaan, is de minder zware belasting van het net in piektijd, want ze laden op 1 fase met 3.7 kW.
Gewijzigd door auteur
Reinier NN
Reinier NN
  • 4
Het is kleven op moment dat je een paal bezet houdt maar NIET aan het laden bent.
Vergelijk met zo'n snelweg tankstation waar iemand zijn tank vult en dan gewoon bij de pomp blijft staan om uitgebreid te gaan lunchen en koffie drinken in de shop bij dat tankstation.
Overigens is de oplossing buitengewoon simpel en wordt inderdaad steeds vaker al toegepast.
Gewoon een tijds tarief bij laadpalen invoeren ipv een kwh tarief. Baseer dat tarief dan op de capaciteit van wat de lader maximaal kan leveren (voorkomt ook dat mensen om laner te kunnen parkeren in hun auto de laadsnelheid omlaag schroeven....ook dat kan namelijk heel goed). Dan weet ik zeker dat alle BEV en PHEV wagens niet langer aan de paal zullen staan als nodig. (Standaard capaciteit is vaak 10 tot 11KWH oftewel 5 tot 6 euro per uur zou een mooi tarief zijn. (10 cent per minuut )
Gewijzigd door auteur
Half life
Half life
  • 1
Dat zie jij niet omdat het dan donker is.
Roeli3
Roeli3
  • 1
Daarom is het ook zo frustrerend, dat je vaak PHEV's aan de laadpaal ziet kleven: met 3kW is zo'n klein accupakket, weer binnen enkele uren opgeladen. Maar ze laten de auto vervolgens de hele nacht aan de laadpaal, terwijl deze voor het slapen gaan allang verplaatst had kunnen worden.
Zo'n klein accupakket heeft als voordeel: dat ie lekker snel vol is, alleen het nadeel is: je komt niet zo ver.

Zowel mijn BEV als mijn PHEV doen drie uur over het volladen. Of ik haal hem op tijd er vanaf of ik vergeet hem. Oftewel BEV of PHEV aan de laadpaal is lood om oud ijzer.
Gewijzigd door auteur
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 1
3.7 kW of 11 kW. Dat is geen lood om oud ijzer. Dat is een factor 3.
Kminne
Kminne
  • 2
Wellicht is het in de toekomst mogelijk om een veel grotere accu ( en het liefst ook minder zwaar) zodat je minder vaak hoeft te laden.

Dat bestaat al. Dat heet een EV.
Chef du PHEV
Chef du PHEV
  • 5
Deze eigenaar gebruikt de PHEV, precies zoals ie bedoelt is : gewoon zoveel mogelijk stekkeren, en elektrisch rijden. Daardoor heeft de batterij wél een zwaar leven (gehad). Iets dat je terug ziet in de degradatie test. Maar in tegenstelling tot een EV, is een PHEV niet economisch afgeschreven, als de batterij onbruikbaar wordt. Deze Volvo is in ieder geval nog een gereviseerde batterij waard. Misschien ook nog wel een nieuw exemplaar.
Wesley 8131086
Wesley 8131086
  • 2
Die PHEV kan natuurlijk ook uitsluitend op benzine rijden: alleen het grootste nadeel is, dat hij wel dat zware accupakket mee moet slepen. In tegenstelling tot benzine, word een accupakket echt niet lichter van de degradatie. Hij blijft even zwaar....
In Duitsland reed met PHEV's enkel, vanwege de belastingvoordelen: gratis parkeren, dat soort dingen etc. Maar in de praktijk werd er niet veel elektrische gereden. Wat zonde is van een PHEV, want het is wel de bedoeling dat je regelmatig stekkert.
Bumperklevert
Bumperklevert
  • 1
Eerst even opzoeken wat een nieuwe batterij kost voor je deze conclusie trekt?
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 3
Elke 100-150.000 km een batterij vernieuwen zal niet goedkoop zijn. Bij een BEV zul je het meestal helemaal niet meemaken dat de accu vervangen moet worden.
Big Mac
Big Mac
  • 0
Bij een BEV zul je het meestal helemaal niet meemaken dat de accu vervangen GAAT worden.
Anoniem
Anoniem
  • 0
Klopt, bij een BEV met een batterij van ca. 40-50 kWh zul je bij 'normaal' gebruik circa 1 of hooguit 2 keer per week laden. Dan zit je na 15 jaar op 1100 cycli. Als je het iedere dag 2 keer doet, zit je dus in minder dan 3 jaar op datzelfde aantal.
Reinier NN
Reinier NN
  • 4
In de wandelgangen wordt aangegeven dat een batterij nog ca 80% capaciteit heeft na 1000 cycly. Bij deze volvo betekent dat dus na 1000 * 30 km rijden op batterij.
Uitgaande dat eerste bezitter veel meer op benzine reed en deze eigenaar nu 35000 km erbij gereden heeft lijkt me dat er geen excessieve afname van batterij capaciteit is.
Dus meneer mag niet klagen.
(Ik ben blij met mijn BEV met 400+ km range...die is bij 1000 cycli al bij 400000 km totale afstand aangekomen...en zou dan nog 320 km+ aan range over moeten hebben....niet voor niets wordt de phev de slechtste van de 2 werelden genoemd.)
Anoniem
Anoniem
  • 3
Precies, eigenlijk is het nog reclame voor de batterij, want hij is al door zoveel cycli heen gegaan dat de capaciteit nog niet eens heel erg slecht is.
Carpe
Carpe
  • 1
Niet duurzaam. Consumenten verwachten en bepaalde levensduur.
Anoniem
Anoniem
  • 1
Inderdaad, dus geen PHEV kopen maar een BEV.
Der
Der
  • 5
Goed om te weten.
Dan laat ik die Plug-Ins wel staan.
Deze degradatie zou bij een EV natuurlijk ook kunnen gebeuren als je deze tekens naar 100% laad en op rijdt, maar dat gebeurt een stuk minder en wordt natuurlijk ook afgeraden.
Heeft niets te maken met het verschil tussen plug-in en EV. Behalve dan dat je bij een plug-in eerder de accu leeg zal rijden en mogelijk vaker tot 100% zal laden.
Franky Boy
Franky Boy
  • 9
Tot 100% laden is het probleem niet, als je dat vlak voor vertrek doet. Op 100% laten staan wel.
Reinier NN
Reinier NN
  • 2
Sterker...dat gebeurt ook bij BEV's....enige verschil. Niet na 30000 km elektrisch rijden (is ongeveer 1000 laadcycli) maar pas na 400000 km (is ook 1000 laadcycli) voor de batterij op 80% capaciteit is. Tevens is 80% van 400 km nog altijd 320 km dus gewoonlijk nog lang geen probleem ....gegeven dat auto's gemiddeld 37 km op een dag rijden in Nederland.
Metis 5
Metis 5
  • 1
Even rekenen, 100k km, afstand 25 km, verbruik, 3.1, dat is zeker de helft gestekkerd. 50k km gestekkerd maakt ca 2000 ladingen. Dan zit een NMC al aan het eind van de levensduur (zie tabel in link hieronder). Beter zou zijn om een LFP batterij hiervoor te gebruiken, maar dan komt een PHEV niet zo ver natuurlijk.
https://tweakers.net/reviews/11916/lfmp-accu-het-beste-van-twee-werelden-meer-energie-vermogen-en-spanning.html
JL86
JL86
  • 3
Ik geloof er ook niks van dat hij 3,1 gemiddeld zit.
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Ik had een Ampera. Bij aankoop bij 80.000 stond ie op 6,1. Na 1,5 jaar en nog eens 110.000 erbij stond ie op 4,5. En dat terwijl ik maar 1/3 electrisch reed door de lange afstanden.
Dus 3,1 is goed mogelijk met kortere afstanden. Er zijn er met een Ampera met 1:250 volgens mij.
Ampera2012
Ampera2012
  • 0
Hierzo momenteel 2.3 per 100 met ongeveer 220.000 op de klok.
louisz
louisz
  • 1
Iemand komt hier zijn accu laten doormeten en vertelt wat zijn praktijkverbruik is, en jij vindt dat hij ofwel zich vergist ofwel een leugenaar is, dit zonder enige onderbouwing? Ik vermoed dat hij beter weet wat zijn praktijkverbruik is dan jij, en wat voor reden heeft hij überhaupt om daarover te liegen? Als hij maximaal stekkert (zoals hij aangeeft te doen) zie ik zo snel niet in waarom dat gemiddelde onhaalbaar zou zijn. Ik teken daar wel bij aan dat ik geen ervaring met plug-in hybrides heb. Afgaand op dit filmpje moet ik die ook maar niet gaan krijgen - deze auto's lijken feitelijk ongeschikt voor het gebruik waarvoor ze eigenlijk bedoeld zijn. Ik ben benieuwd of bijvoorbeeld een Outlander hetzelfde (m.i. ontluisterende) beeld zou laten zien.
Gewijzigd door auteur
JL86
JL86
  • 0
Je kunt echter wel iets rooskleuriger brengen dan dat het daadwerkelijk is. Hij was ook wel verbaasd over het 20% accu capaciteit verlies, iets wat je in de praktijk echt wel moet merken want 20% verschil in bereik is best veel, op zo’n kleine afstand. Hij haalde z’n werk soms al niet op de accu, gaf hij tussendoor nog aan... Daarom geloof ik die 3,1 niet zo snel. .
.
Hoef je mij toch niet meteen voor an publiek te executeren?
louisz
louisz
  • 1
Dus iemand zonder onderbouwing voor een leugenaar uitmaken is prima, maar in twijfel trekken of iemand terecht voor een leugenaar is uitgemaakt, is iemand 'an publiek executeren'?
Goed dat je die onderbouwing nu alsnog hebt toegevoegd, maar de logica in 'hij had 20% verschil in bereik moeten merken, dus wat hij zegt geloof ik niet' zie ik niet.
JL86
JL86
  • 0
Ik schrijf helemaal niet dat hij een leugenaar is. Dat ik hem niet geloof maakt hem nog geen leugenaar. Dus ja je stelt mij an publiek terecht voordat je eerst verhaal haalt.
Vulcan 750
Vulcan 750
  • 4
Van 100 naar 80% met 100.000km is een wel erg hoge degeneratie! Maar de verwachting dat bij 150.000km er nog 70% rest is niet reëel.
Iedereen die een beetje verstand heeft van EV's en accu's weet dat een accu in het begin van zijn levensduur het hardst degenereert, daarna gaat het veel langzamer.
Dat zie ik hier niet terug!
Marktplaats
Marktplaats
  • 4
Het zou idd prima kunnen dat de accu bij 50.000 kilometer al 85% was
V60 T8 PE
V60 T8 PE
  • 2
Rij met 2021 model na 3 jaar en 55K nog circa 45km in de zomer. Winter circa 35km. Heb niet het idee dat het gedegradeerd is, Stekker ook zoveel mogelijk maar zit op 4.3L/100km (wel met Polestar tuning, maar dat heeft er verder niks mee te maken) Merk wel heel duidelijk "hoe" je electrisch rijd bepaald wat je bereik is. Korte afstandelen snel optrekken bij de lichten duikt het snel in. Gewoon gebruiken tot 90km/uur in de bebouwde kom.
-
Volvo gaf bij mij aan na 8 jaar 70% garantie. Dus als dit minder is sta ik bij hun op de stoep.
Gewijzigd door auteur
chris 8075362
chris 8075362
  • 2
Als het van 0% tot 100% laden niet goed is waarom is er dan niets van programmatie aangepast om het te voorkomen of te beperken ?
Bij lange afstanden is het verbruik minder dan moest het alleen een benzine zijn -> met het plug-in deel heb je tijdens het rijden bij het afremmen.....uitbollen enz... ook een bijladen van de batterij en soms helpt die dan de benzinemotor dus minder te verbruiken zeker in stadsverkeer en file .
Helios
Helios
  • 0
Bij normale EVs zie je dit inderdaad ten dele wel.
Tombaaa
Tombaaa
  • 2
Als het van 0% tot 100% laden niet goed is waarom is er dan niets van programmatie aangepast om het te voorkomen of te beperken ?
Ik weet niet hoe dat bij dit type Volvo is, maar vaak wordt het dan kostbaarder om:
- je accu te conditioneren (koelen of verwarmen wanneer nodig, met extra hard- en software (zoals Tesla's wel en andere BEV's en PHEV-s niet hebben)
- de accu te managen
- de capaciteit van die accu's is al klein, haal er 2x 20% af (je wilt tussen 20-80% lading hebben, beste voor de levensduur) en je houdt geen bereik over om lekker te promoten.
.
Dus het werkt goed in de folder, na de verkoop, en zeker in de 2e handsmarkt: ogen dicht en niet meer thuisgeven.
Franky Boy
Franky Boy
  • 5
De Opel Ampera deed dat wel, 16 kWh bruto, 10 netto. Dus je kon alleen van 20-80% laden/gebruiken.
Dat zag je ook terug in de degradatie, 0% op je netto bereik. Al het verlies zat in die 40% die niet vrijgegeven was.
Marktplaats
Marktplaats
  • 1
Onze PHEV (Jeep Renegade Trailhawk 4xe) heeft een accu van 12.4 KWh. Daarvan is 10.2 KWh bruikbaar. Die blijft af fabriek tussen 5 en 85%. Daarnaast heeft ie ook gewoon actieve accu koeling en verwarming.
Reinier NN
Reinier NN
  • 1
Afgezien van de nissan leaf (24KWH volgens specs waarvan 20KWH ter beschikking) hebben alle andere BEV's ook een batterij management systeem net als Tesla.
De meeste merken maken echter reclame met hoeveel BRUIKBARE capaciteit er is , niet de technische capaciteit zoals in die nissan leaf (bj 2013). Zo heeft de KonaE64 een accu pakket van ergens tussen de 68 en 70KWH technische capaciteit.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Ik weet niet wat de netto capaciteit is van deze Volvo, maar normaal houdt de fabrikant marge aan en kun je dus niet 100% (bruto) laden.
Ook is 100% laden het probleem niet echt, op 100% lange tijd laten staan wel.
Koppakking
Koppakking
  • 4
Hoezo is dit zo erg? Dan kan je 40 km ipv 60 vol EV? Als je dat niet dagelijks rijd is er niks aan de hand. Daarbij kan je ook prima gecombineerd blijven rijden. Ideale combi.
Franky Boy
Franky Boy
  • 7
Dus als jij 20% van de pk's verliest is dat ook niet zo erg. Als je er nog genoeg over hebt om te rijden?
Koppakking
Koppakking
  • 4
Ehmmm, totaal andere gedachte. Hij verliest geen pk's alleen wat range. Voor mij nog steeds meer dan genoeg.
En hou is op met die kinderlijke icoontjes.
JL86
JL86
  • 2
40 km vol EV maar wel 2 keer laden om dat te halen. Ik dacht dat laden zo’n drama was altijd… 😂
Anoniem
Anoniem
  • 0
Maar snap dat dan, laden van een PHEV is een heel andere handeling. De laadklep zit dan ook niet op de plek van de heilige brandstofklep.
.
Net als met seks, af en toe een andere ingang gebruiken houdt het spannend.
JL86
JL86
  • 0
Haha! Dan gaat deze meneer wel heel vaak via die andere ingang naar binnen 😅
DChris
DChris
  • 2
ik denk het is prima zo... de batterij hoef je niet volledig gebruik tot die op n weer opladen. lijk me better als je gebruik voor lager snelheid, optrekken tot 60km/u en dan met motor. Maar goed, 2l benzine motor met 310pk slurp meer benzine natuurlijk.
EV0 II
EV0 II
  • 2
Deze eigenaar heeft hem pas gekregen toen hij al 70k km op de teller had dus.
Misschien heeft de vorige, buitenlandse eigenaar, amper gestekkerd ermee. Dat kun je niet terugzien natuurlijk.
Vind het wel een enorme teruggang bij zo'n lage stand.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 1
Eens. Auto is na 3 jaar en 2 maanden geïmporteerd en aan de kentekenplaat te zien niet dealer onderhouden. Daar gaat Volvo Nederland niets mee doen.
RobSmith
RobSmith
  • 0
Wat doet een dealer aan accuonderhoud dat een gewone garage niet zou doen?
Én alle merken, ook Volvo, zijn in Europa verplicht onderhoud van onafhankelijke bedrijven te respecteren, als aangetoond wordt dat dit juist gebeurd is.
Wesley 8131086
Wesley 8131086
  • 1
De km-stand zegt eigenlijk weinig over het aantal laad-cyclussen: een volledige laad-cyclus, is van 0% naar 100% en als je slecht voor 50% oplaadt. Heb je dus een halve laad-cyclus, maar wel een laadsessie.
Als men er vanuit gaat dat een accupakket een x-aantal laad-cyclussen meegaat, kun je de levensduur verlengen door er een zuinige rijstijl op na te houden. Dan zou je in het geval van een PHEV, wellicht ervoor moeten kiezen enkel elektrische te rijden binnen de bebouwde kom?
Het stroomverbruik bij een (PH)EV stijgt namelijk exponentieel, bij hogere snelheden: beste kun je maximaal 90km/u rijden. Ga je harder rijder, dan zal dus ook het accupakket vaker opgeladen moeten worden.
Bij een benzineauto maakt het allemaal weinig uit: maar bij een EV, kun je met een zuinige rijstijl de accudegradatie verminderen. Een sportieve rijstijl, zorgt daarin tegen voor een bovenmatige degradatie van het accupakket.
R V L
R V L
  • 1
20% is wel veel. Is de accu makkelijk onderuit te schroeven? Bij de Ford Kuga is het makkelijk te verwisselen en staan ze al te koop bij demontagebedrijven.
Tombaaa
Tombaaa
  • 4
Bij de Ford Kuga is het makkelijk te verwisselen en staan ze al te koop bij demontagebedrijven.
Met vergelijkbare degradatie waarschijnlijk...
De Dude
De Dude
  • 6
Zo koekoek. Kwaliteit matig dus. 80%. Man man man
Mikhail 7356755
Mikhail 7356755
  • 0
Heb dezelfde wagen van 2020 met 156k op de teller. Bij volledig opgeladen staat er nog 37km beschikbaar, toen die nieuw was 45… dus +-20% kwijt op 4 jaar.
Jan met de Pet 01
Jan met de Pet 01
  • 5
3,1 l/100 km klinkt netjes, maar die stroom is toch ook niet gratis. Wat kost het dan echt?
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Thuis? Laten we 0,25 euro per kWh nemen. En het lijkt erop dat deze daar 4 km op 1 kWh doet. Dus 0,06 euro per km.
Bij benzine zit je tegenwoordig al snel aan de 0,10 per km als het niet meer is.
RobSmith
RobSmith
  • 2
Hoe je de conclusie trekt dat er 4km op 1kWh wordt gereden is mij een raadsel. 't Is zeer de vraag of een inmiddels kwalitatief slechte accu niet veel energie vraagt om opgeladen te worden en deze ook nog weer eens met veel verlies afgeeft.
Een laadpaal bij huis plaatsen heeft ook pakweg 2k gekost, die heb je dan ook nog toe te rekenen aan je km kosten.
Kortom, de vraagstelling van JMDP01 is terecht, wat zijn de werkelijke kosten?
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 0
Een degraderende (maar niet defecte) accu vraagt niet meer energie, maar kan alleen minder opslaan.
Dat een laadpaal bij huis geld kost, tja - je kunt er vervolgens tig jaar mee doen, ook voor volgende auto's.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
De accu is 10 kWh (bruto) volgens de tabel bij het stuk. In de tekst staat dat ie er maximaal iets van 41 mee heeft kunnen rijden.
Lagere school wiskunde leert mij dan 4 km op 1 kWh.
Als je weet hoe zo'n accu is opgebouwd, heb je het antwoord op de vraag of het meer energie kost
Een laadpaal van 2.000 euro? Ga jij altijd voor de duurste? 1e laadpaal was 1.250 incl. montage en ombouw meterkast. Gaat meerdere auto's mee. Die ik nu heb was 500 euro, montage zelf gedaan. Dus 500 delen door 180.000 km geeft 0,002 euro per km, en blijft zakken totdat ie kapot gaat.
EgolfTB
EgolfTB
  • 1
Dit soort Kleine accu’s dus zo snel mogelijk van af in nieuwe auto’s . Je wil ook in een PHEV een accu waarin je met 80% lading je ding kan doen en niet elke dag leeg te hoeven rijden . Dus niet zoals je vaak ziet dat ze elke dag leeg gaan EN tot 100% geladen moeten worden om bruikbaar te zijn . Dan krijg je dit.
Maar als je de accu vergroot, dan beter natuurlijk direct naar een BEV, maar gezien de weerstand zal een PHEV de komende 5-10 jaar een opstap zijn om de vernieuwing te overwinnen bij velen.
oproep voor lease rijders: denk ook even aan de occasion koper die er graag ook nog tijdje mee wil rijden als jij er mee klaar bent en verzorg die accu goed. Ja, naïef van mij.
Gewijzigd door auteur
rokende wielen
rokende wielen
  • 1
oproep voor lease rijders: denk ook even aan de occasion koper die er graag ook nog tijdje mee wil rijden als jij er mee klaar bent en verzorg die accu goed.

.
Ik ben mij aan het oriënteren op een dergelijke V60 T6 of T8 PHEV als jawel, occasionkoper. De timing van dit filmpje kan wat dat betreft niet beter. Hulde aan de bestuurder om zich hiervoor op te geven .
.
Maar ik begrijp dat je dan beter de ex-leaser kunt kopen van iemand die het stekkeren niet boeide en niet gedaan heeft dan van iemand die trouw de auto gebruikt heeft zoals ontworpen. En natuurlijk was dit ook wel een beetje te verwachten bij een kleine accu die trouw gestekkerd wordt, een volledige laadcyclus van onder de 50% naar tegen de 100% is niet bevorderlijk voor de capaciteit…
Franky Boy
Franky Boy
  • 5
Hangt ervan af. Als de accu continue op 0% of dicht erbij heeft gestaan, dan is ie ook kapot waarschijnlijk. Of dit is exemplarisch of Volvo heeft het slecht voor elkaar.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Top: Koop de auto bij een dealer met 24 maanden Volvo Selekt.
rokende wielen
rokende wielen
  • 2
Zonder Volvo Selekt met 24 maanden garantie koop ik geen enkele Volvo. En sterker nog, ik heb geïnformeerd bij de importeur. Je kunt misschien beter wat meer betalen bij de dealer bij jou in de buurt, dan de goedkoopste met Selekt aan de andere kant van het land want bij navraag blijkt aanspraak maken op Volvo Selekt garantie alleen mogelijk bij de verkopende dealer. Nog sterker; koop je bij een dealer die onderdeel is van een keten; check voor je de handtekening zet of de dichtstbijzijnde vestiging jouw garantie aanspraak accepteert. Zelf een Volvo met Selekt uit Duitsland importeren en dan bij de dichtstbijzijnde dealer in Nederland is dikke pech; je moet dan terug naar de verkopende dealer in Duitsland. Dit is goed om te weten voordat je denkt dat eenzelfde garantielabel Europees of zelfs landelijk dekkend werkt. Dat is bij Lexus met 10 jaar Relax dus wel zo.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Niet correct. VolvoSelect geldt voor alle dealers in Nederland. De dealer waar je de auto koopt stort een bedrag in een pot bij de importeur. Uit die pot worden indien nodig garantie-issues betaald. Ik heb dat zwart op wit daar ik mijn auto bij een dealer in Noord Brabant met 24 maanden VolvoSelect heb gekocht en bij een dealer in Utrecht in onderhoud heb. Kia werkt overigens op dezelfde wijze.
Volvo Selekt is het kwaliteitskeurmerk voor tweedehands Volvo’s. U bent verzekerd van een Volvo occasion met een volledige onderhoudsgeschiedenis, geïnspecteerd op meer dan 100 punten. Bovendien krijgt u 24 maanden fabrieksgarantie. Uitsluitend bij de Volvo-dealer.
Gewijzigd door auteur
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Beste VOLVXC60B4, ik heb telefonisch gesproken met iemand van Volvo Cars Nederland. Daar komt mijn verhaal vandaan, afgelopen dinsdag was dat gesprek. Mij werd verteld dat ze (het was een dame) garantie gevallen heeft meegemaakt die zijn geweigerd en daarom bij de afdeling die daarover gaat bij Volvo Cars NL dat nadrukkelijk nagevraagd heeft. De reden van weigering is dat het franchisenemers zijn en zij zelf hun potje vullen daarvoor. Als je koopt bij een dealer die onderdeel is van een keten kun je geluk hebben, maar het advies van Volvo Cars Nederland was afgelopen dinsdag om voordat ik een handtekening zou zetten onder een koopcontract, dat ik mezelf goed moest informeren over de voorwaarden van die Selekt garantie. En dat kan best afwijken van wat op jouw factuur staat, maar dit is het antwoord dat Volvo NL aan een mogelijk nieuwe klant geeft. Ik vind het bijzonder eerlijk van Volvo dat ze dit duidelijk aan mij melden.
JL86
JL86
  • 0
Een duidelijk, helder en eerlijk verhaal van iemand met echte ervaring tov die rooskleurige blinde merk liefde die hier gepromoot wordt! Oppassen dus waar je een Volvo koopt, want dat kan nog een duur grapje worden!
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Ik hou het bij de feiten JL. 24 maanden fabrieksgarantie. Kijk even op de Volvosite. Overigens heeft “Rokende Wielen “ met zijn huidige auto’s en auto’s in het verleden volgens zijn profiel geen connectie met Volvo.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Volgens jouw profiel heb je geen enkele connectie met Tesla. Toch zien we je daar regelmatig met scherpe stellingen! Niet meer doen dus
JL86
JL86
  • 0
Ik vind meneer Rokende Wielen geloofwaardiger overkomen dan iemand die steevast met cijfers goochelt en Chinese propaganda verspreid, met z’n zelf verzonnen feiten.
.
Feit is dus dat je goed op je hoede moet zijn bij de aanschaf van een tweedehandse Volvo. Mijn vermoedens zijn dus wederom bevestigt.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Klopt! Bij elke 2ehands oudere auto moet je op je hoede zijn. Van elk merk. Zeker als de onderhoudshistorie niet kloppend is en je geen 24 maanden fabrieksgarantie krijgt. Overigens is het bevestigD.
JL86
JL86
  • 1
Je bent vooralsnog geen goede Taaliban. Je schrijft namelijk nooit een hoofdletter aan het einde van een woord.
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Klopt, ik heb inderdaad geen Volvo, maar voordat ik een bedrag uitgeef ter waarde van een jonge V60 T6 of T8 Twin Engine/Recharge doe ik wel mijn huiswerk. Ik zie mooie auto’s in Duitsland staan met Selekt garantie en check de geldigheid daarvan in Nederland bij de importeur. En die verteld mij dat Duitse Selekt niet geldig is in Nederland. Sterker nog, die verteld mij ongevraagd om mij zo goed en eerlijk mogelijk te informeren dat Selekt niet overdraagbaar zou zijn naar andere dealers in Nederland die niet van dezelfde keten zijn. Die eerlijkheid waardeer ik bijzonder van Volvo en eerlijkheid duurt doorgaans het langst. Ik was niet van plan om een Volvo van dergelijke waarde te kopen zonder maximale garantie (liefst 24 maanden), maar ga nu ook niet zelf importeren om zo geld te besparen. Dan vraag ik of een dealer dat ziet zitten en dat voor mij interessant is. Dit filmpje bevestigt dat ik zeker 24 maanden garantie wil hebben als ik besluit een V60 te kopen. Dat weet ik nog niet.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Niet correct. Volvoselekt is 24 maanden fabrieksgarantie en geen 24 maanden dealergarantie. De fabrieksgarantie geldt bij alle dealers in Nederland. Mijn auto komt uit Duitsland. Door mijn dealer in Brabant geïmporteerd. Was 10 maanden oud met 18K op de teller. Volvo geeft daar gewoon 24 maanden Volvo Selekt fabrieksgarantie op.
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Prima, geloof wat je wil, maar ik heb afgelopen week toch echt een ander antwoord gehoord van Volvo Cars Nederland en Volvo Selekt is volgens Volvo Cars Nederland toch echt een dealer garantie. Daarbij werd vermeld dat het franchisenemers zijn (dealers) en dat ik als mogelijk nieuwe klant toch wel er goed aan deed om juist die Selekt garantie te controleren of dat past bij mijn verwachtingen. Dit is het laatste wat ik er over zeg want het lijkt een welles nietes spel tussen een overtuigd ambassadeur van het merk en een koper die eerste z’n huiswerk doet voor hij z’n geld uitgeeft. Als je echt een punt wil maken kom je met een link naar de actuele voorwaarden op de site van Volvo Cars Nederland. En dan bedoel ik die voorwaarden inclusief de kleine lettertjes.
Gewijzigd door auteur
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Nog 1x dan: voor elke verkochte Volvooccasion stopt de dealer een bedrag in 1 pot bij de importeur in Beesd. Een bedrag voor 12 maanden Volvoselekt en 2x zo groot bedrag voor 24 maanden Volvoselekt. Garantie-issues worden uit deze pot betaald. Daar het fabrieksgarantie en geen dealergarantie betreft maakt het niet uit of je je bij de dealer in Leeuwarden of in Heerlen meldt. Op deze wijze spreiden de dealers het risico en krijg je ook geen welles/nietus-spelletjes.
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Nou ja, ik wil niet verrast worden als ik in München een goedkopere V60 T8 zou kopen met 24 maanden Volvo Selekt garantie en dat de dichtstbijzijnde dealer in Nederland zegt: “ja meneer, die Selekt die u heeft geld niet in Nederland, u moet maar terug naar de verkoper in München”. Daarom check ik dergelijke voorwaarden bij de Nederlandse vertegenwoordiging van het merk. En die blijkt gelukkig eerlijk te zijn. En telefonisch ook uitstekend bereikbaar, geen wachttijden of -deuntjes, direct iemand aan de lijn.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Dat heb ik bij Opel dus ook gehad. Met Opel garantie! Ja alleen bij de verkopende dealer.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 1
Goed lezen Franky. Bij Volvo krijg je 24 maanden FABRIEKSGARANTIE. Die geldt voor alle dealers.
Anoniem
Anoniem
  • 2
Fabrieksgarantie krijg je op nieuwe auto's, garantie op occassions krijg je van de verkopende dealer.
.
Volgens dit draadje op de volvo-forum site wordt Selekt garantie uitsluitend verleend door de verkopende dealer.
.
https://www.volvo-forum.nl/viewtopic.php?t=89762
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 1
Scroll even naar boven of kijk even op de Volvo-site: 24 maanden fabrieksgarantie op een occasion die aan de voorwaarden ( o.a. Onderhoudshistorie, ouderdom en kilometrage ) voldoet. Dit wordt verlengde fabrieksgarantie genoemd.
Anoniem
Anoniem
  • 2
Laat de URL hier maar achter, want op de Volvo site is er niks te vinden over occasions.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Zie VolvoCars. com Volvo Selekt is het kwaliteitskeurmerk voor tweedehands Volvo’s. U bent verzekerd van een Volvo occasion met een volledige onderhoudsgeschiedenis, geïnspecteerd op meer dan 100 punten. Bovendien krijgt u 24 maanden fabrieksgarantie. Uitsluitend bij de Volvo-dealer.
Anoniem
Anoniem
  • 1
OK, ik heb uiteindelijk op een site van een dealer de voorwaarden gevonden. Uit de bewoordingen is inderdaad op te maken dat reparaties volgens deze voorwaarden kosteloos worden uitgevoerd door de door Volvo erkende reparateurs.
.
Er staat wel een hele interessante clausule in:
.
De volgende onderdelen vallen ook onder de dekking:
• Oliekeerringen – Alle oliekeerringen of pakkingen die moeten worden vervangen doordat de motor, versnellingsbak, het differentieel of ieder ander onderdeel dat onder de dekking valt is verwijderd of gedemonteerd.
• Hybride aandrijving – Omvormer & koelsysteem, HV ECU, Hoogspanningskabels
(Hybride accu's niet inbegrepen).

.
https://www.bluekens.com/media/uploads/pdf/1/4/14_volvo-car-corporation-voorwaarden-volvo-selekt.pdf
JL86
JL86
  • 0
En laten nou net die hybride accu’s van Volvo ontzettend duur zijn. 15.000-20.000 is vrij normaal. Dan is je auto economisch afgeschreven.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Voor dat laatste geldt: Volvo geeft 8 jaar garantie op de aandrijfaccu van hybride en volledig elektrische modellen. Een kilometrage wordt niet opgegeven. Als het accupakket binnen de garantieperiode stuk gaat, dan wordt deze gerepareerd of vervangen.
Anoniem
Anoniem
  • 0
Voor de 1e eigenaar. Maar in de Selekt garantie wordt die voor hybride voertuigen dus specifiek uitgesloten.
rokende wielen
rokende wielen
  • 1
Klopt inderdaad, ik kon geen duidelijke voorwaarden vinden op de site van Volvo NL, enkel de marketing rondom Volvo Selekt, maar de kleine lettertjes kon ik niet vinden. Van de 10 jaar Lexus Relax garantie staan de voorwaarden met kleine lettertjes duidelijk op de site van Lexus NL. En die garantie werkt wel zoals VOLVXC60B4 schrijft, maar dan bij een Lexus. Omdat er altijd kleine lettertjes bij garantie voorwaarden zitten ben ik gaan informeren bij Volvo NL en dan krijg ik een ander verhaal te horen dan verwacht, gehoopt misschien zelfs, maar wel eerlijk.
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Ho, verlengde fabrieksgarantie is wat anders dan Selekt! Dat kon je bij aanschaf van een nieuwe Volvo regelen voordat de fabrieksgarantie van de hele nieuwe auto afliep en de auto al die tijd volgens voorschrift onderhouden was. Selekt is een occasion garantie volgens een bekende formule die meer inhoud, voorstelt (en vaak ook kost) dan de BOVAG-garantie. Veel merken kennen een dergelijke formule/label voor zeer goede, jonge occasions. Selekt is zo’n formule.
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Goed dat je dit gevonden hebt! Ik zou dit soort informatie dus op de site van Volvo NL verwachten. Duidelijk vindbaar (wat mij niet gelukt is) en waar ik naar verwezen had kunnen worden bij mijn telefoongesprek met Volvo NL afgelopen dinsdag. Maar goed, het is inmiddels 2024 en die voorwaarden stammen uit 2022. En misschien erkent Bluekens wel Selekt, maar anderen niet? Dit is toch iets wat gewoon duidelijk moet en kan zijn? Waarom is dit niet te vinden op Volvo’s site of wordt me dat niet verteld?
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Juist niet. 24 maanden Volvo Selekt fabrieksgarantie en 8 jaar garantie zonder kilometer beperking op de accu vullen elkaar aan.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Staat ook op op Volvocars.com. Is gewoon duidelijk.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Nee hoor. VolvoSelekt is gewoon 24 maanden fabrieksgarantie. Wil je het niet lezen of fakenews of desinformatie verspreiden?
Anoniem
Anoniem
  • 1
@Volvo, zoals eerder gevraagd, als het zo duidelijk op de website staat, plak hier even een deeplink naar de PDF met de voorwaarden voordat je mensen beschuldigt.
.
De enige relevante links die te vinden zijn voor een leek op de volvocars.com website zijn:
.
https://www.media.volvocars.com/nl/nl-nl/media/pressreleases/298217/verlengde-fabrieksgarantie-voor-volvo-selekt-occasions
.
https://www.volvocars.com/nl/l/aanschaf-en-lease/volvo-occasions/
.
https://www.volvocars.com/media/belgium/downloads/volvo-selekt/volvo_selekt_handleiding_voor_eigenaars_v201905.pdf
.
Dit zijn allemaal marketing links. De enige echt relevante link is die van Bluekens, waar de echte Volvo Selekt voorwaarden staan, van Volvo Car Corporation AB. Hierin wordt de batterij van hybride auto's expliciet uitgesloten.
.
https://www.bluekens.com/media/uploads/pdf/1/4/14_volvo-car-corporation-voorwaarden-volvo-selekt.pdf
Gewijzigd door auteur
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
De accugarantie van 8 jaar is niet relevant voor Volvoselekt. Volvoselekt wordt voor maximaal 24 maanden op een auto van maximaal 5 jaar oud gegeven. Dus tot max. 7 jaar. Je hebt gedurende de Volvoselekt dus altijd garantie op de accu.
Gewijzigd door auteur
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Beste VOLVXC60B4, ik begrijp deze houding niet. Ik geef aan zelf met Volvo NL (in Beesd) gesproken te hebben en dit is het antwoord op de vraag hoe en waar Selekt geldig is. Dat het antwoord niet past bij jouw overtuiging wil nog niet zeggen dat ik het niet wil lezen want de reclame is er wel te lezen maar NIET de voorwaarden. Die zijn er namelijk altijd en kon ik NIET vinden op de site. Aan de telefoon werd me ook niet verteld waar ik ze op de site kon vinden. En de reden dat ik me aan het informeren ben is omdat ik INTERESSE heb om een Volvo zelf TE KOPEN met mijn zelf verdiende geld. Zou ik dan desinformatie gaan verspreiden? Wat is de logica daarachter? En met alle respect, ik hecht meer geloofwaardigheid aan iemand die ik zelf gesproken heb van de importeur dan een anonieme reaguurder die klaarblijkelijk een roze bril op heeft bij alles wat met Volvo te maken heeft. Het gebrek aan (zelf)kritiek maakt uw betoog voor mij minder geloofwaardig.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Zie mijn reactie van 11:58 hierboven. Dan weet je exact hoe het bij Volvo werkt.
Holygoat
Holygoat
  • 0
Gaat de fabrieksgarantie in ba 1e tenaamstelling? Dan kan het zijn dat een jonge occasion nog een deel fabrieksgarantie heeft. Staat denk ik los van de dealer garantie op een goede occasion?
Franky Boy
Franky Boy
  • 2
Dat klopt wat je zegt uiteraard. Maar onze VolvoWouter heeft het over Volvo Select garantie oid. Dat is geen fabrieksgarantie, maar meer iets van Bovag garantie op occasions.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Nee Franky: zie Volvocars.com of hierboven.
Gewijzigd door auteur
EgolfTB
EgolfTB
  • 0
Las ergens dat juist phev accu’s het zwaarder hebben dan de HEV , accu’s van de laatste kan je zelf niet opladen en worden door systeem nooit voller geladen dan 80%.
Franky Boy
Franky Boy
  • 4
HEV accu's is helemaal om te lachen. Worden geladen door de motor, om dan max. 5 kilometer mee te kunnen rijden.
Henk uit Balk
Henk uit Balk
  • 0
Franky, ik zou het helemaal top vinden als mijn auto vijf kilometer elektrisch kon rijden, lekker even naar de supermarkt als het rotweer is... Nu ga ik toch maar op de fiets.
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Zo werkt dat niet met een HEV helaas. En met de auto naar de supermarkt
Goed dat je de fiets neemt.
s velthuis
s velthuis
  • 2
Wat kost zo'n nieuwe accu? Is deze Volvo financieel nu einde verhaal of valt het mee?
Onze bak met 4,5 ton op de klok heeft twee jaar geschorst staan afwachten tot de bak met 6 ton op de klok door de hoeven zou gaan. De vervanger is daarna letterlijk zijn vierde leven in gegaan en heeft in dat vierde leven alleen al aardig de totale stand van deze Volvo gedraaid. Fijne milieuwinst...
rokende wielen
rokende wielen
  • 1
Ik denk dat we best mogen zeggen dat de milieuwinst niet het doel was. Zowel van Volvo niet als de kopers. Ofwel minder geld uitgeven (particulier, kleine zelfstandige) ofwel voldoen aan een imago (wat indirect ook geld gedreven is). Maar al doende leert men. En wij ook. Dit is dan “leergeld”. Ik zou ook hopen dat ik geld zou kunnen gaan besparen met minder brandstofkosten t.o.v. stroomkosten en een gehalveerde MRB, maar als de accu zo rap achteruit gaat dat je met anderhalve ton bijna net zo goed een full hybrid had kunnen kopen ipv een plug-in hybrid…Die MRB-korting loopt ook binnenkort af. Tot zover de theorie en de praktijk die weer eens uit elkaar liggen. Ik hoop dat dit een pechgeval is i.p.v. de norm…
Henk uit Balk
Henk uit Balk
  • 3
Vriend van me heeft zo'n PHEV Volvo (kan er met een aanhangwagen achter toch een 70 km mee rijden - met koud weer) en de keuze werd vooral bepaald omdat hij kan laden met z'n zonnepanelen. Bevalt hem prima. Hem kennende speelt de milieuwinst ook een flinke rol.
Gewijzigd door auteur
Franky Boy
Franky Boy
  • 2
Hoe kan die vriend er 70 km mee rijden met aanhanger, als deze hier er max 41 mee haalt zonder?
Of hebben we het over een andere PHEV van Volvo?
JL86
JL86
  • 2
Met koud weer 70 km met de aanhanger… en in het filmpje heeft men het over 25 km…Rara wie is er hier de Pinnochio?! Ik zet mn geld in op Henk met cijfertjes!
Tombaaa
Tombaaa
  • 1
Hij sleept een aggregaat mee op de trailer vermoed ik 🤣
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
De Longe Range rijdt plm 80 km elektrisch.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Henk heeft het over de Longe Range. De huidige versie met groter accupakket. 70km met aanhanger is realistisch.
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Dus zelfs bij PHEV heb je meerdere accu groottes? 🤣
Long Range en dan 80 km ....
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 1
Klopt Franky. In de huidige generatie Volvo-PHEV’s zit een grotere accu. Die wordt bij Volvo Longe Range genoemd.
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Dat is een zogenaamde long range PHEV-model van Volvo waarschijnlijk? Die auto is waarschijnlijk maximaal 2 tot 3 jaar oud?
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Sorry, maar bent u naast Volvo evangelist (die indruk wekt u) ook moderator?
Tombaaa
Tombaaa
  • 3
Aalsmeer lijkt behoorlijk EV-vriendelijk.
Dat is geen 'vriendelijke' uitzondering, Nederland is het meest laadpaaldichte land van Europa.
.
En in dit filmpje ook meteen de zwakte van de PHEV: er zit een fossiele motor in. Dus op een gegeven moment gaat deze auto, bij jou of een ander, gewoon weer brandstof verbranden en vervuilen. 80% degradatie is niet raar, maar met zo'n kleine accu vraag je om problemen. Dat weet iedereen. Daarbij, als je iedere dag inplugt -zelfs twee keer? - neem dan een 100% BEV. Een soort grote Zoë bijvoorbeeld
Magheteenbeetjebeterzijn
Magheteenbeetjebeterzijn
  • 4
Wat een sof van deze Volvo. Een plug-in is bedoeld om vaak te laden en zo veel als mogelijk elektrisch te rijden. Natuurlijk moet je de accu niet helemaal leeg rijden, maar dat bepaalt de auto zelf, ongetwijfeld softwarematig, dat kun je hoogstwaarschijnlijk niet zelf regelen. Ook het vol of niet helemaal vol laden, zou softwarematig geregeld moeten zijn. Zeker gezien de prijsklasse is dit een aanfluiting. Ik vind dat de redactie van Autoweek hier ook te weinig kritisch mee omgaat. Daar komt ook nog bij dat de auto op papier 2,1 l/100km zou moeten halen en deze eigenaar met al z’n laadcycli nog altijd zo’n 50% meer verbruikt met 3,1l/100 km en dan gebruikt ie de batterij meer dan die aankan…
Gewijzigd door auteur
Anoniem
Anoniem
  • 1
BMW claimt met de X5 PHEV met een 3 liter V6 een verbruik van 0,8 liter/100 km. 🤡
JL86
JL86
  • 1
Een collega van mij heeft hem, ik kan je verklappen hij komt daar nog niet eens dichtbij in de buurt, als staat ie dagelijks aan de paal!
De Dude
De Dude
  • 1
@jan van Gaalen Een BMW met V6..?
Anoniem
Anoniem
  • 1
Haha, ja sorry voor de blasfemie, 6 in lijn. Maar die claim van 0,8 liter per 100 km is wel echt.
.
https://www.autoweek.nl/auto/106919/bmw-x5-xdrive50e/
Gewijzigd door auteur
De Dude
De Dude
  • 3
Haha ken gebeuren ;-) verder helemaal eens met je hoor. Het is echt waanzin dat theoretisch verbruik, uitstoot en daarmee debiel lage BPM.
Franky Boy
Franky Boy
  • 3
20% verlies op 100.000 km, das niet zo best. Mijn Ampera deed elke dag 2x vol en weer leeg, en dat 1,5 jaar lang. Bij 190.000 ging ie weg met 0% rangeverlies.
Nu was de Ampera een beetje te voorzichtig met de accu, van de 16 kWh werd er softwarematig maar 60% benut.
Ook vind ik 40 km op een 10 kWh (bruto] accu erg weinig, de Ampera deed daar netto met gemak 60 mee in de zomer bij 120-130. Of van deze 10 kWh van Volvo geeft maar weinig vrij, maar dan is de degradatie weer niet te rijmen, of verbruikt toch veel.
Ampera2012
Ampera2012
  • 0
Als ze die oude Ampera met wat nieuwe gadgeds opnieuw zouden bouwen zou ik het wel weten.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Neem dan een BEV, minder dan 10% verlies na 5 jaar en 180.000 km, en dan uiteraard alles electrisch, niet deels zoals deze Volvo.
Da 3607140
Da 3607140
  • 1
Dag
Wij hebben xc 40 2021 53000 op de teller
2.6 per 100 km
Ik probeer zoveel mogelijk elec te rijden maar het lukt natuurlijk niet altijd en dan rijden we 1 op 14
In de zomer bijna 50 km met 8 kw
In de winter 42 met 8 kw voor 0,27 per kw
Wij zijn tevreden
Koppakking
Koppakking
  • 1
Volgens mij heeft de eigenaar er helemaal nul-komma-nul last van. Nu hij het hoort is hij verbaast. Dus hoezo een probleem?
Franky Boy
Franky Boy
  • 3
Hou toch op zeg, iets dat zo snel achteruit gaat ok vinden. Dat is het niet, en de praktijk laat ook zien dat dat niet hoeft.
RobSmith
RobSmith
  • 1
Hoezo een probleem? Van een merk als Volvo (was?) verwacht je een gedegen accumanagement dat beschermd tegen te ver ontladen en te ver laden.
En dat valt dus tegen als je nog op Volvo vertrouwt.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Deze auto heeft 38 maanden buiten Nederland rondgereden. Laadhistorie is dus niet bekend. Dat heeft niks met de kwaliteit van de Volvo te maken.
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Zijn die dingen niet “connected” via een of andere app die kan laten zien wat je verbruik is geweest? Zou Volvo dat niet (ook) ergens bewaren voor historisch productonderzoek?
.
Wat betreft de kwaliteit waar je het over hebt, als ik het omdraai pleit dit echter niet voor de kwaliteit van Volvo. Ik heb niet de indruk dat het om een “mishandelde” V60 gaat in dit filmpje en ga uit van gebruik zoals bedoeld. Uitzonderingen kunnen er altijd zijn maar het resultaat van de meting past wel bij wat veel smartphones en laptops laten zien. Veel laadcycli van onder de 20% tot de 100% zijn slecht voor de staat van de accu.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
In de Volvoapp kan je van jezelf alles zien. Niet van een vorige eigenaar.
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 4
2000 cycli en dan 20% degradatie is min of meer volgens verwachting bij wat oudere NMC accu's. De accu van deze PHEV lijkt me daarom niet verdacht.
Bij een BEV heb je met 2000 cycli minstens 400-500.000 km achter de kiezen. Met LFP is het nog een factor 2 beter. Zoveel miljoenenrijders zijn er niet, dus velen gaan nooit veel van degradatie merken bij echte BEV's.
Gewijzigd door auteur
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Als Volvo het BMS goed op orde had, maakt het laden niet zoveel uit. Tenzij je hem met hoogspanning gaat laden
RobSmith
RobSmith
  • 5
Een Volvo die niet in Nederland rijdt hoeft dus niet dezelfde kwaliteit te hebben? Schiet mij maar lek.
Als een auto na 38 maanden (lijkt héél lang maar is dus 3 1/2 jaar pas!) en 70.000km al over zijn houdbaarheidsdatum heen is, is er wat mis.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Wel dezelfde kwaliteit en als je de volledige onderhoudshistorie hebt is het geen enkel probleem.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Tja. Een PHEV/ BEV dus nooit na 38 maanden met die kilometerstand importeren.
Bumperklevert
Bumperklevert
  • 0
Totaal niks, echt geen idee wat dat voor verschil zou moeten maken. Alsof rijden in een ander land het een andere auto maakt 😂
10001
10001
  • 2
Deze man moet simpelweg een moderne EV kopen.
Holygoat
Holygoat
  • 0
Nee dan die plant op de achtergrond 🤣
Maakt het verhaal een stuk minder aantrekkelijk
Marktplaats
Marktplaats
  • 3
Twee keer per werkdag laden en daarnaast in het weekend is op 1,5 jaar al snel 700 laadcycli. Daarnaast haalt hij het in de winter regelmatig net niet op stroom. Dat betekent dat de benzinemotor dus regelmatig korte afstanden rijdt terwijl ruim 90% van de slijtage van een gemiddelde automotor plaats vind ik de koude start periode.( De eerste kilometers na het starten) Hierdoor zal de benzinemotor dus ook overmatig slijten ondanks dat hij weinig kilometers draait. Voor deze toepassing is de accu van deze phev gewoon te klein.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Of de auto te onzuinig, 40 km op deze accu vind ik wat karig.
Biancospino
Biancospino
  • 3
Ik kocht mijn huidige auto toen hij 13 jaar oud was, en tot heden heeft hij nog steeds nul procent degradatieverlies, met als bijkomend voordeel dat ik niet elke dag tot in detail hoef te plannen hoe en wanneer mijn auto 'geladen' wordt. Laden doe ik wel in de kofferbak.
Franky Boy
Franky Boy
  • 2
Ten 1e heb je geen auto in je profiel.
Ten 2e, 13+ jaar oud dus waarschijnlijk zelfs geen PHEV of BEV.
3e, heb je hem al op de rollerbank gehad, hoeveel pk is ie al kwijt?
Of had je het over de 12V accu? Dan helemaal 13+ jaar en geen degradatie
Biancospino
Biancospino
  • 0
1. Met een 'auto in je profiel' kun je niet rijden. Ik heb een auto. Maar niet in 'mijn profiel'. Terzijde: de 'auto in je profiel' bewijst niet dat de accounteigenaar ook echt over dat voertuig beschikt.
2. Correct. Hij is nu zelfs pas 18 jaar en zijn range is nog steeds een dikke 600 km.
3. Het gaat hier om bereik, niet om vermogen. Overigens lijkt het me best interessant om tzt eens een 18 jaar oude Tesla op de rollenbank te zetten. Voor zover die er dan nog rondrijdt, welteverstaan.
Gewijzigd door auteur
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Je rijd dus geen BEV als ie 18 jaar oud is, hebt het over degeneratie. Dan hebben we het toch over de pk's !?
Biancospino
Biancospino
  • 0
Het zal best mogelijk zijn dat de electro-aandrijving van deze Volvo zelf niet meer het vermogen levert waarmee deze de fabriek verliet. Dan heb je het dus over dubbele degeneratie bij electrisch voortbewogen voertuigen.
Maar met degeneratie in dit artikel wordt bedoeld de afname in rijbereik onder gegeven omstandigheden.
Biancospino
Biancospino
  • 0
Maar ik zal het je nog sterker vertellen: mijn oudste automobiel is inmiddels de 50 jaar gepasseerd en beschikt gegeven ontwerp en leeftijd nog over een acceptabele range, lees enkele honderden kilometers.
Ik zou niet te beroerd zijn om de degradatie van jouw electrische auto te laten testen zodra deze de 50 jarige leeftijd voorbij is.
Henk uit Balk
Henk uit Balk
  • 1
Dit soort 'grappige' of cynische opmerkingen voegen niet echt veel zinvols toe aan een discussie.
Anoniem
Anoniem
  • 0
Ben wel benieuwd hoeveel grondstoffen er inmiddels via de uitlaat in de atmosfeer verdwenen zijn. Zeker als de auto 50 jaar oud is, zal de range per liter niet erg groot zijn.
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 0
Hoeveel restauratiewerk heb je in die 50 jaar verricht? Alsof een BEV met wat liefde geen 50 zou kunnen worden. Zeker een BMW i3 met de carbon carrosserie. Je schroeft er nog eens een 100 kWh solid state batterij onder in 2030 en moet je zien wat voor daily driver je dan hebt
Tombaaa
Tombaaa
  • 0
ik zal het je nog sterker vertellen: mijn oudste automobiel is inmiddels de 50 jaar gepasseerd
Ik vind vasthouden aan het verleden niet echt een prestatie. We moeten juist veranderen en niet dezelfde rotzooi maken als 50 jaar geleden. Dan moet je ook anders naar een auto en mobiliteit kijken.
JvS 030
JvS 030
  • 2
Lijkt me interessant om te weten of het rendabel is om een nieuwe accu te installeren (als dat op volledig eigen kosten moet natuurlijk).
Dan zou een complete rekensom gemaakt kunnen worden of een PHEV zoals deze financieel voordeliger is of niet.
Wel mooie wagen trouwens.
JL86
JL86
  • 2
https://volvoforums.org.uk/showthread.php?p=2529241
Kan oplopen tot £15,000 voor het vervangen van de hybride batterij bij Volvo. Ofwel economisch total loss.
Tombaaa
Tombaaa
  • 1
Ofwel economisch total loss.
Dit soort auto's wordt bij een mindere accu (of een andere eigenaar) volledig opgereden op 100% benzine. Mensen die nu 'milieubewust' zo'n PHEV nieuw bestellen, zijn daar met hun keus óók verantwoordelijk voor. Dat ding gaat gewoon weer veel benzine verbranden.
Gewijzigd door auteur
JL86
JL86
  • 1
Yep maar wel dagelijks een paar honderd kilo onnodig extra aan gewicht meeslepen… die mogen wat mij betreft hard afgestraft worden op wegenbelastingen, gewoon na heffen wanneer blijkt dat ze te weinig laden.
Anoniem
Anoniem
  • 0
Precies, de Europese Commissie is zich ook aan het beraden op stappen, nu gebleken is uit 'real world data' dat dit soort auto's verantwoordelijk is voor een 3,5 maal hogere uitstoot in de praktijk dan op papier afgegeven is.
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Daar ga je toch ook niet voor naar een stealer? Er zijn al gespecialiseerde bedrijven voor dit soort accu's.
Eclipseturbo
Eclipseturbo
  • 3
Volgens mij is het sterke punt van een phev, dat deze met een zwaar gedegradeerde accu nog steeds goed te gebruiken is alleen dan meer als reguliere hybride. Met 50% degradatie nog steeds prima geschikt als vervoermiddel. Een EV is dan technisch total loss.
Gewijzigd door auteur
Franky Boy
Franky Boy
  • 2
Weet je wat ie dan gaat verbruiken? Had je beter een benzineversie kunnen kopen, minder gewicht, minder complexe techniek. Is het dus allemaal net niet.
Bumperklevert
Bumperklevert
  • 0
Vraag me af of ie dan niet allemaal foutmeldingen gaat genereren
Mopar 383
Mopar 383
  • 2
Ik begrijp dat een accu voor lange afstanden niet geschikt is want te weinig bereik, maar voor korte afstanden dus ook niet wat te snel versleten. Enkel een accu voor lange afstanden blijkt geschikt te zijn voor korte afstanden.
Gewijzigd door auteur
Wouter 8159090
Wouter 8159090
  • 0
Best wel een vlees nog vis auto, en dan al zoveel degradatie…
Bij een gewone EV is dat na 100.000 km echt veel minder.
Daarbij wordt er altijd leuk verondersteld dat je “voordelig” rijdt als je veel stekkert, maar stroom kost ook geld. Een plug in hybride rijd volgens mij dan best duur. Is de accu leeg dan rijd je op benzine zo 1/10 door t gewicht. En met 10 kWh maar 30 km kunnen rijden betekend een verbruik van 33 kWh/100 km. Dan kun je beter een denk ik een Tesla oid rijden met een verbruik van 17kwh/100 km (met minder accu-degradatie en meer vermogen. Of kies dan voor een Golf R Variant met gelijkwaardig (laad)vermogen als deze Volvo en dan rijd je ook 1/10.
Ampera2012
Ampera2012
  • 0
Nee hoor in de zomer 7.5 km per kwh is 13 a 14 kwh/100 km.
In de winter 5 km per kwh is ca 20 Kwh/100 km
Op de snelweg ongeveer 4.5 liter per 100 km.
Op korte ritten op benzine in de winter 6 tot 8 liter per 100.
maar dit is deels door de software van de auto die automatisch de motor start bij lage temperaturen om de accu te beschermen
Het is toch nooit goed
Het is toch nooit goed
  • 3
Bullshit verhaal van deze 'deskundige' die de auto test. Onze Prius is bijna 15 jaar oud, 330k gereden en onze accu doet het zoals bij het begin. Geen Chinese troep en door Toyota zo geprogrammeerd dat je nooit van volledig vol naar leeg gaat. Je mag van iedere plug-in toch op zijn minst verwachten dat die te gebruiken is zoals deze eigenaar dat doet...
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 1
Da's geen plugin Prius, maar een HEV. Die hebben een NiMh batterij die heel robuust is. Nog geen 1 kWh capaciteit maar wel 40 kW remenergie kunnen opvangen. Ander soort.
Gewijzigd door auteur
Het is toch nooit goed
Het is toch nooit goed
  • 1
Ik weet het, maar dat is niet wat ik ermee wilde zeggen. Het slaat in mijn ogen nergens op dat je een auto niet kan gebruiken waar die voor bedoeld is...
BlendedMix
BlendedMix
  • 2
Die hele hype van auto’s op batterijtjes is terecht voorbij. Lekker tanken
Mijnheer de voorzitter
Mijnheer de voorzitter
  • 1
Voorbij? We beginnen er pas aan. De Chinezen staan klaar om je voor een appel en een ei in een EV te steken. In Nederland ga je nog wat zien, ineens iedereen over want goedkoop.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Jij snapt het nog niet echt of wel. PHEV was een leuke tussenpaus 10 jaar terug. Nu gewoon een BEV nemen, die accu overleeft de auto wel. Die accu is ongeveer 10x zo groot, dus heb je dit pas tegen de 1 miljoen km. Lijkt me netjes.
Carpe
Carpe
  • 0
Phev is populairder dan ooit.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Mensen veranderen (helaas) maar langzaam.
En fabrikanten kunnen zo theoretisch veel auto's maken met een lage CO2 uitstoot, in de praktijk komt daar veel minder van terecht.
Gewijzigd door auteur
Carpe
Carpe
  • 0
Geef de markt maar de schuld.
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Er is fabrikanten veel aan gelegen om op papier minder CO2 uit te stoten in de EU.
En ja mensen in het algemeen houden niet van verandering.
Anoniem
Anoniem
  • 0
De EU industrie heeft PHEV aangegrepen om op papier te veranderen, maar niet echt natuurlijk. Alle gepercipieerde nadelen van een BEV, moeten opladen, batterij degradatie, zwaardere auto's, gaan juist op voor een PHEV. Terwijl je geen voordelen van een BEV hebt.
Gewijzigd door auteur
Ampera2012
Ampera2012
  • 0
Toch kun je je Ampera van destijds niet vergelijken met een PHEV.
De Ampera was een REEV en geen brandstofauto met ergens een electro motor (tje)
ergens in de versnelingsbak geknutseld.
Weet je het nog. 150 pk EV hoofdmotor, 75 pk EV cruise motor (En startmotor en generator).
En een 75 benzinemotor die de 75 pk electromotor kan aandrijven als generator.
ak2
ak2
  • 2
Eigenlijk was ik er al bang voor.
De Volvo V60 T8 is een complexe auto en staat niet bekend om zijn probleemloze techniek.
Dat de accu al zoveel minder is,
is toch wel erg teleurstellend.
Je kunt veel beter volledig elektrische rijden.
Gewijzigd door auteur
Koppakking
Koppakking
  • 2
Voor de particulier is PHEV wat mij betrefd de beste oplossing nu......mits de goeie auto. Snel genoeg, en range genoeg voor dagelijks gebruik. Ik zou hem dan ook niet kopen om goedkoper uit te zijn, dat vind ik zo'n afknapper. Een auto kopen van 50 mile en dan roepen dat hij zo zuinig is. Kom op zeg!
Binnenkort ook hier een PHEV voor de deur.
rokende wielen
rokende wielen
  • 0
Ik ben me aan het oriënteren op zo’n model en dan ook een PHEV en had al wel besloten om enkel en alleen met de langst mogelijke garantie te kopen bij een dealer. Want er blijken inderdaad issues te zijn met dit soort jonge Volvo’s. En wat er te koop staat heeft de nodige eigenaren al gehad voor zulke jonge auto’s. Zelfs importauto’s hebben al de nodige eigenaren in NL gehad.
Kminne
Kminne
  • 0
Je kunt veel beter volledig elektrische rijden.

En nog beter gewooon op benzine zonder al die elektromeuk.
Allart 1461757
Allart 1461757
  • 0
Conclusie: automerken moeten ook de mate van accu degradatie vermelden als een functie van aantal laadcycli. Ik had hetzelfde probleem met mijn Mitsubishi outlander phev. Gelukkig gratis (garantie; ondanks 2e eigenaar) een nieuwe batterij gekregen na 7 jaar rijden. Toch jammer dat er geen tips worden gegeven bij de koop van een PHEV: zorg dat je nooit onder 20% komt om je accu goed te houden.
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Onder de 20% is geen probleem, als je na aankomst gaat laden.
Volt
Volt
  • 0
Volvo lijkt een te groot deel van de accu te gebruiken, dat beperkt de levensduur te veel. Normaalgesproken ga je de accu bruto een stuk groter maken dan je netto gebruikt, zoals b.v. bij de Volt en Ampera, dan kan de accu heel lang mee!
Elektrisch Verhaal
Elektrisch Verhaal
  • 2
No shit Sherlock 🕵️ een batterij elke dag volledig uitpersen is niet goed voor de levensduur? Daarom, koop een échte EV, die kan je mooi tussen 20 en 80% houden, behoudens de wat langere ritten. Je hoeft niet als een malle gaan stekkeren want veel meer elektrisch bereik, geen onderhoudsintervallen zoals een benzine,… PHEV is er enkel voor de goedgelovige naïeve ziel die zich heeft laten inpakken door de constructeurs en olieboeren om nog net wat langer oude techniek en olie te kunnen blijven verkopen. Op de kosten van de klanten, wie gaat al die PHEVs na einde lease kopen? Hoewel, veel van die PHEVs hebben nooit een stekker gezien. 4 jaar op quasi lege stand. Ook lekker gezond voor de batterij.
Volt
Volt
  • 2
Met een PHEV kun je de accu juist zeer goed conditioneren zodat deze heel lang mee gaat maar daar moet je wel voor zorgen als fabrikant. Niet opladen aan de stekker is op zich geen probleem want dan rij je als een hybride en wordt de accu opgeladen bij remmen, uitrollen of via de brandstofmotor. Ook bij zeer lage temperaturen kun je de brandstofmotor vaker gebruiken om de accu te ontlasten.
Elektrisch Verhaal
Elektrisch Verhaal
  • 1
Nogal,veel “mitsen en maren”. Heeft misschien ooit zijn merites gehad, maar niet meer in 2024, en eigenlijk al een paar jaar niet. Draagt nergens toe bij, uitstoot PHEV is soms tot 7x hoger dan opgegeven. Dit is een Fiscale EV, niets meer of minder.
Koppakking
Koppakking
  • 1
'soms tot 7x hoger'.....'veel mitsen en maren'.....
Sterk verhaal.
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 2
Duidelijk genoeg toch met het bovengelegen verhaal?
Een PHEV heeft motor- en accuonderhoud nodig en moet minstens 6x zo vaak aan de laadpaal. Meer laadstress dus, als je elektrisch rijden tenminste serieus neemt.
Koppakking
Koppakking
  • 1
Niet dus. Als ik een PHEV zou hebben dan gaat hij veel minder aan de paal dan de gemiddelde EV rijder. Dan gaat hij overigens gewoon aan de huisstekker in de nacht (en dan zit hij nog voor de helft vol). En met 'soms' kan ik niks.
Gewijzigd door auteur
JL86
JL86
  • 1
Dan moet jij geen PHEV nemen als je denkt minder te moeten laden dan met een BEV, juist met een PHEV moet je elke dag laden, anders is het nut van een PHEV weg. Een BEV kun je bijv. 1 keer in de week laden, die dan ook nog eens sneller dan een PHEV laadt.
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 1
Ik vermoed dat koppakking het gebruik van een PHEV niet helemaal snapt...
Fiscaal zijn ze ook niet meer aantrekkelijk, dus als je er niet maximaal elektrisch mee rijdt, moet je zeker geen PHEV kiezen.
Koppakking
Koppakking
  • 2
Ik snap het beter dan jullie ZOEF. Ik rij misschien met hond uitlaten 12 km per dag. Met een range van ong. 50 km doe ik daar 3 dagen mee. Dan dus weer even een nachtje aan het stroom.
Beter dat, dan dat je ICE nooit goed warm wordt.
In het weekend ga ik verder. Lekker hybride met een systeem die automatisch op elektrisch overgaat als ik een 50km zone kom. Daarbuiten lekker sportief.
Het belangrijkste voor mij is subjectief: hoe voel ik me in een auto, hoe rijdt hij EN niet te vergeten.......hoe mooi vind ik hem.
Voor om-en-nabij 50K zijn dat voor mij de belangrijkste zaken bij aankoop.
En als je dat particulier uitgeeft moet je niet zeuren over voordeeltjes, maar gewoon lekker genieten van je auto!
Gewijzigd door auteur
Koppakking
Koppakking
  • 0
Volgens mij begrijp jij dus niet wanneer je een PHEV moet aanschaffen. Verdiep je zou ik zeggen.
Ampera2012
Ampera2012
  • 0
Mee eens vanaf 18 graden buitentemperatuur laad ik ook maar om de dag op, terwijl ik toch 30 km per dag rijd. verdeeld over 3 ritjes.
Ik vindt het in de winter ook meestal erg storend als de brandstof motor moet bijspringen om de boel op temperatuur te brengen maar ik weet dat dit enkel gebeurt om de accu te beschermen en heb er dus vrede mee.
Ook het feit dat ik met een volle (30 liter) tank 600 km extra kan rijden tot het volgende tankstation vind ik geruststellend.
Ondanks dat in een "voor de meeste"antieke auto rijd ben ik er erg gelukkig mee.
Het is jammer dat het REEV pricipe van mijn auto niet verder is uitgewerkt.
Elektrisch Verhaal
Elektrisch Verhaal
  • 3
Dat is inderdaad bijna niet te geloven, maar het is wel waar… PHEVgate is dieselgate 2.0!
https://thedriven.io/2024/03/27/dangerous-distraction-plug-in-hybrids-emit-up-to-7-times-more-than-claimed-even-in-cities/amp/
Anoniem
Anoniem
  • 1
Inderdaad. Dit verhaal is vorige week bekend geworden, alleen Autoweek besteedt er geen aandacht aan. Het wordt tijd dat de industrie daadwerkelijk aangepakt gaat worden.
.
Het gejank over 'de Chinezen', terwijl die heel goed doorhebben dat ze de Europese en oude Amerikaanse fabrikanten allang voorbij zijn als het op elektrisch rijden aankomt. Want die hebben de afgelopen 15 jaar zitten slapen of hebben alleen afleidingsmanoeuvres zoals PHEV ingezet.
.
Dus, ofwel onze eigen wetgever pakt de industrie aan, of de industrie wordt aangepakt door de concurrentie. Zelf hebben ze laten zien het niet te kunnen.
Gewijzigd door auteur
Bumperklevert
Bumperklevert
  • 0
Niks mit met een Cayenne Phev met 4 liter V8 en 700pk! Vrijwel geen bpm, waha
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
En zet hem in de praktijk naast een zonder de PHEV. Nauwelijks verschil in uitstoot verwacht ik, dus gewoon papieren werkelijkheid met teveel voordeel.
Anoniem
Anoniem
  • 1
Dit soort milieudelicten is ernstig genoeg om alsnog BMP te heffen over de reeds verkochte auto's. Te belasten richting de fabrikant, en uiteraard vermenigvuldigd met een factor omdat er kwade opzet in het spel is geweest.
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 1
Dit soort milieudelicten is ernstig genoeg om alsnog BMP te heffen over de reeds verkochte auto's. Te belasten richting de fabrikant, en uiteraard vermenigvuldigd met een factor omdat er kwade opzet in het spel is geweest.

Goh, dat lijkt wel een Multivan praatje! Maar in dit geval meer terecht, maar dan hoor je niets uit die hoek 👼
Bumperklevert
Bumperklevert
  • 0
De fabrikant kun je niet verantwoordelijk houden voor de NEDC en WLTP definities. Daar houden de fabrikanten zich keurig aan!
Volkswagen Multivan
Volkswagen Multivan
  • 0
Zeker Jan, neem dan de BEV-jes ook mee. Heeft een vergelijkbaar probleem. Praktijkrange die 2x tot 3x minder is, zeker op de snelweg naar de wintersport.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
2 tot 3x 🤣. Ga er eerst in rijden voordat je hier onzin verkoopt.
Ben de hele winter onderweg geweest richting mijn project in Duitsland, range nam meer af door de snelheid dan door de temperatuur.
Zelfs een dakkoffer is maar 20-25% meer verbruik.
Anoniem
Anoniem
  • 0
Kom jij bij -10 de straat nog wel uit Franky? Bij mijn auto gaan de lichten niet eens meer aan bij die temperatuur. 😂
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Als de fabrikant hem dan minstens op 20% houdt gaat dat goed.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Met een Ampera gaat dat prima. Gekocht bij 80.000 km. In 1,5 jaar tijd er 110.000 bij op gezet. In die tijd 2x per dag, 10-12x per week een volledige laadcyclus gehad. Nog steeds 80 km haalbaar, net als de opgave.
Die batterij werd software matig begrensd tussen 20-80%.
Henk uit Balk
Henk uit Balk
  • 1
Nuttige info, je vertelt het wel al een paar keer, blijft relevant.
Anoniem
Anoniem
  • 1
Sommige mensen kunnen niet goed lezen, stellen iedere keer dezelfde vraag of maken dezelfde opmerking.
Carpe
Carpe
  • 0
Iemand met S curves, Nokia's en voorsorteren?
Ampera2012
Ampera2012
  • 0
Ampera rules op dat gebied, zijn overigens nog steeds aan de prijs
Carpe
Carpe
  • 1
Volvo maakt tegenwoordig niet de degelijke auto's van weleer.
Volt
Volt
  • 2
Hier wordt nog een keer uitgelegd hoeveel je uit een accu kan halen tot dat deze nog 70% capaciteit over heeft:
slechtste scenario
Cycling from 100 to 0 % we get 500 cycles (25.000 kWh from a 50 kWh battery)
beste scenario
Cycling from 70 to 20 % we get 6.000 cycles (150.000 kWh from a 50 kWh battery)
.
https://pushevs.com/2018/04/27/battery-charging-full-versus-partial/
Gewijzigd door auteur
Elektrisch Verhaal
Elektrisch Verhaal
  • 1
Dit gaat over een echte EV, niet over een bufferloze mini accu die vaak in een PHEV zit, met dan vaak ook nog een ondermaats (of onbestaand) BMS systeem. Je link is van 2018: principe blijft uiteraard hetzelfde, maar technologie voor échte EVs heeft enorme stappen gezet. Denk ook aan LFP batterijen die je wat meer kan pijnigen tot 100%. Dooie technologie die PHEVs. En op,de tweedehandsmarkt met een énorme boog om heen lopen.
Henk uit Balk
Henk uit Balk
  • 0
Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat een accu weet in welk soort auto hij zit, hij merkt wèl hoeveel hij ge-resp. ontladen wordt en dát bepaalt de levensduur. Dat staat in het verhaal van Volt. Jouw 'elektrisch verhaal' is net even ongenuanceerder. Ook een moderne plug-in kan een goed accumanagement systeem hebben. Blijkbaar is dat van Volvo nog voor verbetering vatbaar.
Anoniem
Anoniem
  • 1
Feit blijft natuurlijk dat een PHEV met een 10 of laten we zeggen 20 kWh (dan begint het gewicht al aardig te tellen) de batterij een heel stuk zwaarder belast dan een BEV met een >40 kWh batterij. En deze dus veel eerder versleten is in een PHEV dan in een BEV.
.
Als er dan ook nog geen regels zijn die PHEV's dwingen om maximaal elektrisch te rijden, zit je dus al gauw met veel te complexe auto's die hun zuinigheidspotentiëel niet maximaal benutten.
Carpe
Carpe
  • 0
Hoe groter de batterij, hoe minder vaak je hoeft te laden.
Anoniem
Anoniem
  • 1
Klopt, vandaar dat de enige oplossing een BEV is met een batterij van ongeveer 40-50 kWh. Met een goede snellaadfaciliteit voor de zeldzame keren dat je wel verder moet dan je batterij aan energie aan boord heeft.
Gewijzigd door auteur
Elektrisch Verhaal
Elektrisch Verhaal
  • 2
Gaat over nog wat andere factoren zoals BMS, temperatuur management in functie van platform (verbranders platform vraagt concessies waardoor batterijen vaak sub-optimaal opgebouwd zijn, cellen boven elkaar, bvb.), C-rate, etc.
Dirk Nauta
Dirk Nauta
  • 1
“Ik ga mijn licht eens even opsteken bij de Volvo-dealer, want ik kan mij niet voorstellen dat dit de bedoeling is.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Wat denk je dat die Volvo dealer gaat zeggen dan?
Dat hij er even een nieuwe accu inzet voor je omdat je na een ton kilometers wel 10km minder elektrisch kan rijden?
Bespaar je het ritje naar de dealer om daar wijsneuzerig te gaan doen.
rw54
rw54
  • 0
Das Batterieversprechen von Volvo: Auf die Batterie deines Hybridfahrzeugs geben wir eine Garantie von 8 Jahren oder 160'000 km*
*Dies deckt nicht den normalen, stufenweisen Kapazitätsverlust bei allen Lithiumbatterien ab"
(Dit is naar mijn mening bij deze Volvo V60 T8 / 2019 het geval)
Dirk Nauta
Dirk Nauta
  • 0
Das Batterieversprechen von Volvo: Auf die Batterie deines Hybridfahrzeugs geben wir eine Garantie von 8 Jahren oder 160'000 km*
*Dies deckt nicht den normalen, stufenweisen Kapazitätsverlust bei allen Lithiumbatterien ab"
(Dit is naar mijn mening bij deze Volvo V60 T8 / 2019 het geval)

de accu is toch niet kapot. Mindere werking, normale degradatie, gaan ze niets aan doen.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Normaal staat in de garantievoorwaarden welk % dat betreft. Indien daar 80% staat, en je zit op 79%, dan is dat garantie.
Elektrisch Verhaal
Elektrisch Verhaal
  • 0
Volvo geeft 8 jaar garantie op de aandrijfaccu van hybride en volledig elektrische modellen. Een kilometrage wordt niet opgegeven. Ik vermoed dat de capaciteit nog 75% moet bedragen na 8 jaar. Was voor de V60 toch lang de norm. Dus blijven stekkeren, zit een gratis accu op kosten van Volvo er wel in.
Gewijzigd door auteur
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Vaak zijn die voorwaarden idd iets van 70-80% na 8 jaar of X kilometer.
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 0
Ik heb altijd overal 70% gezien. Dat gaat die Volvo dan net halen. Ze zijn ook niet gek bij Volvo natuurlijk.
Anoniem
Anoniem
  • 1
Volvo sluit de batterij uit van garantie op de Volvo Selekt occassions. Heel ver weg blijven van dit soort auto's.
.
Eigenlijk heel treurig, mensen worden bang gemaakt voor batterij issues met BEV's en kopen dan een PHEV. Waarop juist de vooroordelen die over BEV's rondgaan van toepassing zijn!
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Lijkt me dat Volvo Selekt dat ook niet hoeft te dekken, als de fabrieksgarantie 70%, 8 jaar en 160.000 km is. Dan zou je dubbele garantie geven.
Anoniem
Anoniem
  • 1
Tja, dat is inderdaad ook een zienswijze. Maar zouden er dan geen Volvo Selekt BEV's zijn, want daar wordt kennelijk de batterij niet van uitgesloten. Er staat specifiek 'hybride accu's' onder uitsluitingen.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
De accu heeft 8 jaar garantie. Volvoselekt wordt op een auto van max 5 jaar oud gegeven. Is dus niet nodig.
Henk uit Balk
Henk uit Balk
  • 0
Garantie von 8 Jahren oder 160'000 km* Dan zit je toch met het aantal kilometers.
Herbie dv
Herbie dv
  • 0
een T8 koop je natuurlijk als je bezorgt bent om het milieu.
RobVR
RobVR
  • 1
Vreemd verhaal
Koop een EV als je zo veel mogelijk electrisch wilt rijden.
De elektromotor in deze auto is ter ondersteuning bij het wegrijden/optrekken etc om brandstof te besparen
Dat na 100.000 km de accu al zo aan capaciteit heeft ingeboet lijkt me een zaak voor Volvo. Ik ben wel beducht voor de kleine lettertjes …..
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
U bent in de war met een mildhybrid. De long range PHEV rijdt gewoon bijna 80km volledig elektrisch.
JL86
JL86
  • 0
Ik vind 80km niet long range.
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Hierboven staat al een paar keer dat Volvo 70% hanteerd, en 8 jaar of 160.000 km.
Ik zou dus nog even blijven stekkeren in de hoop dat ie onder de 70% komt binnen die termijn.
Simon 3009180
Simon 3009180
  • 1
Iedereen wil natuurlijk weten wat de accu kost van deze mooie Volvo. Ik heb het opgezocht en Volvo rekent er €6.758,64 ex of €8177,95 incl btw. Dagje arbeid, wat kleine onderdelen en dus ben je 10k kwijt voor een accu wissel.
Kminne
Kminne
  • 1
Zie hier het failliet van de PHEV in een paar minuten onomstotelijk gedemonstreerd. Honderd procent van de tijd honderden kilo's aan extra gewicht meezeulen zodat je 's morgens elektrisch de straat uit kunt rijden slaat gewoon nergens op. En als je dat dan vervolgens braaf doet gaat het spul na een paar jaar kapot. Vanaf 2026 mag je trouwens voor het volle gewicht wegenbelasting gaan betalen. Afschrijf City.
Eduward GF
Eduward GF
  • 0
Tegenvallend resultaat. Ik hoop wel dat ze de wegenbelasting laag houden als er een nieuwe regering is.
Zoefzoef de H
Zoefzoef de H
  • 2
Welke regering? We zijn weer eens een demissionair land en dat blijft nog even zo met dat stelletje kinderachtige figuren die vooral toneelstukjes opvoeren...
Tombaaa
Tombaaa
  • 1
Ach, om de boeren te ontzien verwacht ik een éxtra inzet om de CO2 in het wegverkeer omlaag te krijgen (je moet toch iets tenslotte). Dus meer stimulans om elektrisch te rijden. Oude tijden herleven! Dat past ook wel bij deze kortzichtige conservatieve stoelwarmhouders
Gewijzigd door auteur
Anoniem
Anoniem
  • 0
Je krijgt al bijna heimwee als je Rutte ziet spreken. Het kon dus nog altijd erger is gebleken.
Franky Boy
Franky Boy
  • 0
Zo had ik hem nog niet bekeken, maar die klinkt politiek gezien wel logisch.
Vroom vroom
Vroom vroom
  • 1
Deze conclusie is nogal kort door de bocht. Ook elektrische wagens verliezen 2 tot 5% aan capaciteit per jaar. Bovendien stabiliseert de degradatie na 80% en is 80% in de meeste gevallen zeker nog bruikbaar (de Volvo hier heeft natuurlijk in de basis reeds een kleine batterij, nieuwere PHEV hebben veelal een grotere capaciteit).
PHEVs sleuren extra gewicht mee, dat is waar, maar BEVs doen dat even zeer.
Vergelijk je een BEV met een ICE van hetzelfde formaat dan is de BEV honderden kilo's zwaarder en voor het gemiddelde ritje hoef je geen 90 kWh aan batterijen mee te nemen. Wat dat betreft zijn BEV en PHEV even slecht.
Zou hier dus niet direct een conclusie aan verbinden.
Tombaaa
Tombaaa
  • 2
Ook elektrische wagens verliezen 2 tot 5% aan capaciteit per jaar.
Per jaar? Zeker weten? Dat is erg fors. Mijn Model 3 LR uit 2019, zat begin 2022 op 6%. En sindsdien is dat stabiel. En in lijn met de andere Model 3's in de benchmark, dezelfde leeftijd en km's (Teslafi.com). Die 80% is echt extreem, zeker voor een moderne BEV (ook die van vijf jaar oud )
Gewijzigd door auteur
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Ik zit na 5 jaar, en 180.000 km, en bijna 400x snelladen op 7-8%.
Dat is nog geen 2% per jaar.
Volkswagen Multivan
Volkswagen Multivan
  • 0
Huh, een conclusie obv een case-study. PHEV zal langer blijven bestaan dan de huidige BEV techniek.
Vroom vroom
Vroom vroom
  • 1
Vind het altijd een beetje absurd dat de bestuurder een beetje wordt verweten dat de degradatie te wijten is aan het feit dat de batterij helemaal vol geladen wordt en vervolgens helemaal leeg gereden worden. Als dat nefast is voor de batterij, dan moet de fabrikant zelf een grotere reserve aanhouden (of moet men dat wettelijk vastleggen zodat de WLTP vergelijking,.. eerlijk blijft) en bijgevolg een kleinere range meedelen. Het is zoals de bestuurder zelf aangeeft. Het is toch net de bedoeling om vaak te stekkeren en bij een PHEV rijd je heel vaak de batterij leeg en ga je op ICE verder.
Kminne
Kminne
  • 1
Ik denk niet dat iemand deze bestuurder iets verwijt. Hij gebruikt de auto zoals die bedoeld is, en dat levert opmerkelijk hoge degradatie van de accu op. Dat is deels de schuld van Volvo, dat blijkbaar incapabele software gebruikt en die niet verbetert en deels te wijten aan het gemankeerde concept van de PHEV als zodanig.
Alfa33
Alfa33
  • 0
Maar hoeveel is er bespaard op 100.000 kilometer?
Brandstof: 3.1 per 100 ×1000 x 1.85 = 5735
Uitgaande van 1 op 12 bij brandstofaandrijving betekent dat 37.200 km. De rest 62.800 op elektriciteit met 25kw per 100km = 15700kw maal 40 cent/kw = 6280 euro.
Dus 6280+5735= 12.015 euro per 100.000km = 12 cent per kilometer.
Vind ik duur voor een "electrische" auto en de besparing gaat geheel op aan het vervangen / refurbishen van de accu.
Vergelijk de Giulia rijdt over de afgelopen 35.000km 1:14.
185/14=13.2 cent
Gewijzigd door auteur
Alfa33
Alfa33
  • 0
5735 plus 628 = 6363 dus 6,4 cent per kilometer ex onderhoud en accu/herstel
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Ik vind 0,40 euro per kWh redelijk hoog, zeker omdat er hier aangegeven wordt dat er thuis geladen wordt.
Verder is het verschil tussen de kosten voor benzine en stroom heel duidelijk, terwijl er minder kilometers op benzine zijn gereden!
Gewijzigd door auteur
Koppakking
Koppakking
  • 0
Zie onderstaande review. Zo zie ik ze veel. Het zijn erevaringsdeskundigen en geen betweters:
https://www.autoweek.nl/reviews/artikel/bmw-3-serie-2022-3/
Gewijzigd door auteur
Anoniem
Anoniem
  • 1
OK, een ervaring, die de auto net nieuw heeft. Zojuist ook eens even gekeken en dit zijn de resultaten van de meest recent geüpdatet reviews.
.
https://www.autoweek.nl/reviews/artikel/ford-kuga-2-5-phev-st-line-x-2021-7/
.
Redelijk OK, kon de eerste maanden niet elektrisch rijden, is opgelost. Stapt nu over op een Ioniq 5.
.
https://www.autoweek.nl/reviews/artikel/renault-austral-hybrid-200-techno-2023/
.
Samenspel motor en elektromotor is vooral bij snelheden t/m 90 km/uur niet goed. De 3 cilinder motor loopt bij hoge toerentallen en lage snelheid zelfs aanzienlijk rumoeriger dan een oude diesel.

.
https://www.autoweek.nl/reviews/artikel/bmw-5-serie-2022-2/
.
Afstelling hybride systeem. De BMW is zo geprogrammeerd dat hij eerst de accu volledig leegrijdt en daarna overschakelt op benzine.

- Verbruik als de accu leeg is. Met 100kmh rond de 1 op 20. Met 130 op de cruisecontrol scoor je rond de 1 op 12.

.
Dus tja, gemankeerd concept.
Koppakking
Koppakking
  • 0
Brei er een verhaal aan en je kunt alles vinden om je gelijk te halen. Die van mij heeft ook pas 16K gereden. Ik vind het ideaal. Ik herken me erg in het verhaal. Maar hé, ieder zijn ding.
Anoniem
Anoniem
  • 0
Dat is het verhaal toch precies, de eerste bezitter en de eerste paar jaar gaat het redelijk goed. Hoewel het verbruik natuurlijk op geen enkele manier in de buurt komt van de fabrieksopgave.
.
Je vraagt je wel af waarom mensen die zo'n probleem hebben met laden en elektrisch rijden, juist voor een PHEV kiezen. Na iedere rit moet je opnieuw laden. Maar goed, ieder zijn ding inderdaad. Het zal puur voor de fiscus gedaan worden, waarbij je je dus kunt afvragen óf er wel geladen wordt. De cijfers laten zien van niet.
.
En als je wel veel oplaadt, dan ontstaan na een paar jaar problemen, als de batterij door het vele laden heel snel verslijt. Zoals bij deze Volvo dus het geval is.
Gewijzigd door auteur
Koppakking
Koppakking
  • 2
Jij vraagt het je af Jan. Ik niet. Ik koop niet rationeel. Dat is het probleem met veel reacties die ik zie. Er wordt veel te veel gereageerd door feiten te benoemen. Ik koop zo niet.
Ik kan mijn PHEV gewoon lekker in mijn 'normale' stopcontact steken op mijn oprit en mijn ritjes in de omgeving EV rijden. Dat vind ik fijn. Die korte stukjes ICE zijn niet fijn omdat de motor dan echt veel verbruikt, niet warm wordt en het niet goed is voor de lucht in de stad. Dat is dan ook het enige. Laadstress zit ik ook niet op te wachten. Ik ken genoeg mensen die hier wel eens last van hebben.
De looks en het rijplezier staan nog steeds op 1. Een ICE motor hoort daar voor mij persoonlijk ook bij als ik sportief wil gaan rijden.
Rijkosten zijn niet het belangrijkste voor mij, maar een leuke bijkomstigheid.
Wout2b
Wout2b
  • 0
Toen ik mijn auto 5 jaar geleden besteld heb, heb ik dat model ook nog bekeken.
Op papier best OK, maar gezien de Chinese invloeden niet gedaan. Daar heb ik nu totaal geen spijt van....
De Pijp
De Pijp
  • 1
Het is al zo vaak gezegd, maar Volvo geeft het empirische bewijs: PHEV's combineren het slechtste van twee werelden. Het wordt hoog tijd dat de overheid hier ingrijpt en PHEV's gaat verbieden, zoals enkele andere landen in Europa dat ook al van plan zijn. Dit is gewoon volksverlakkerij.
Mr Orange
Mr Orange
  • 1
Dit kan toch een slecht exemplaar zijn? Om een goed beeld te krijgen moet je veel meer tests doen. Zijn er geen voorbeelden te vinden van BEV waarbij de accu sneller is achteruitgegaan? Het lijkt wel alsof dit artikel gelijk de benchmark is van alle phev's. Eerst overzicht met alle auto's en de degradatie van de accu en dan is er pas wat zinnigs over te zeggen.
Franky Boy
Franky Boy
  • 1
Het kan idd om 1 exemplaar gaan, of een slecht BMS op deze Volvo.
Alleen PHEV is gewoon achterhaald op dit moment, mijn mening.
CrispyBacon
CrispyBacon
  • 0
Ik deel ook even mijn ervaring met de XC40 met iets grotere batterij: na bijna 4 jaar en 100.000km lees ik nog steeds 40km elektrisch bereik af en is dat in de praktijk ook nog redelijk ongewijzigd. Het valt me wel op dat collega's met hetzelfde type plug-in die vaak laden aan een lader met een groter vermogen (+3kW) meer last hebben van degradatie terwijl ikzelf (via een Nexxtender en slechts sporadisch aan de laadpaal) laad aan 1,3kW zonder noemenswaardige degradatie.
.
Hoeveel en op welke manier een auto geladen werd is echter voor de tweedehandskoper niet duidelijk en zal bijgevolg een beetje het inherent risico zijn dat je loopt bij het kopen van een tweedehands (PH)EV, maar kennen we dat ook niet uit de goede oude tijd van het sjoemelen met brandstofauto's (ik meen me nog te herinneren dat appelsienschillen in de versnellingsbak werden gegooid om tijdelijk het knarsen te verdoezelen).

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum