Volkswagen Touareg

Het Phantom-dilemma

Volkswagen Touareg
Volkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen Touareg
AutoWeek 21 2018
AutoWeek 21 2018

Je leest het in AutoWeek 21 2018

Na het verscheiden van de Phaeton had Volkswagen geen echt topmodel meer in het gamma. Het is nu de bedoeling dat de nieuwe Touareg die taak op zich neemt. Is hij daar klaar voor?

De ontwikkelingsafdeling en de ingenieurs bij Volkswagen hebben het niet gemakkelijk. Het merk is nog steeds druk met (het afhandelen van) het dieselschandaal, grote baas Matthias Müller is uit de directie gestapt en het absolute topmodel luistert tegenwoordig naar de naam Arteon, een auto met dwars­ geplaatste motor en voorwielaandrijving. Oneerbiedig gezegd: een opgewaardeerde Golf. Daar liggen ze bij BMW en Mercedes heus niet wakker van. In dat opzicht komt de nieuwe Touareg op het juiste moment. In Wolfsburg hebben ze zich er lekker op kunnen uitleven. Alles wat beschikbaar is, werd uit de kast getrokken en erin gestopt: luchtvering, vierwielbesturing, vierwiel­ aandrijving, actieve stabilisatoren, een bijna 50 procent aluminium carrosserie, een nieuw, zeer uitgebreid multimedia­ systeem plus een complete armada aan veiligheidssystemen. Opvallendste is 'Road Work Lane Assist', dat tot 60 km/h semi­ autonoom ook alternatieve belijning kan volgen. De Touareg is, zoals gebruikelijk bij een nieuw model, langer (8 cm) en breder (4 cm) dan zijn voorganger, terwijl de hoogte iets is afgenomen. De binnen­ ruimte is dik in orde, achterin is de been­ ruimte variabel dankzij de verschuifbare achterbank. De bagageruimte slikt 113 liter meer dan voorheen; hier kun je nu 810 liter kwijt. Met de achterbank plat groeit de inhoud naar 1.800 liter, tegenover 1.642 in de vorige Touareg.

EEN KNOP

Bij het ontwerpen van het interieur hebben de designers de Phaeton niet helemaal uit het oog verloren; het materiaalgebruik staat op een hoog niveau. Het dashboard, 'Innovasion Cockpit' in Volkswagen­taal, is volledig nieuw. De basismodellen krijgen analoge klokken, onze testauto is uitgerust met een digitaal instrumentarium en een 15­inch aanraakscherm voor het infotain­ ment (meerprijs € 3.395). Alle functies kun je naar eigen inzicht indelen en program­ meren, een mix van de bekende VW­lay­out en ­weergave (inclusief functies die verschijnen als je met je vinger in de buurt van het scherm komt) plus een aantal nieuwe elementen. Om terug te keren naar het hoofdmenu, staat er altijd een grote, rood­ omrande knop onder in het display. Over het algemeen functioneert alles snel, al kost het even tijd voordat je gewend bent aan de grote hoeveelheid functies en de bedieningslogica. Pluspunt is dat er voor het audiovolume 'gewoon' een knop aan­ wezig is.

LICHTVOETIG

Bij de introductie is de nieuwe Touareg leverbaar met twee V6­dieselmotoren, van 231 en 286 pk. In een later stadium volgen respectievelijk een 3,0­liter V6­benzine­ motor van 340 pk en een 4,0­liter TDI V8 met 421 pk. Een hybride is er ook, maar die is in eerste instantie voor China bedoeld; of die variant ook naar Europa komt, is nog onzeker. Vierwielaandrijving en een auto­ matische transmissie zijn altijd standaard, evenals een maximum aanhangergewicht van 3.500 kilo. Onze testauto is voorzien van luchtvering en vierwielbesturing. Daar­ mee sturen de achterwielen tot een snelheid van 37 km/h in tegengestelde richting van de voorwielen; daarboven sturen ze in dezelfde richting. In deze configuratie laat de Touareg zich, ondanks zijn wagen­ gewicht van ruim twee ton, moeiteloos en lichtvoetig over een bochtig parcours stu­ren. De lichte besturing zorgt ervoor dat je al snel vergeet met welk formaat SUV je onderweg bent. Volgens Volkswagen is het wagengewicht gemiddeld zo'n 100 kg gedaald ten opzichte van de vorige Touareg, en dat is merkbaar. In de Comfort­ stand voelt de luchtvering op licht golvend wegdek wat week aan, op korte oneffen­ heden juist wat ongeraffineerd. Voorin bromt de 286 pk sterke diesel aangenaam sonoor. Bij het klimmen van de toeren hoor je hem wat harder grommen, maar aan boord blijft het altijd aangenaam rustig. De achttrapsautomaat doet zijn werk soepel, maar niet overdreven snel.

De nieuwe Touareg heeft zijn zaakjes goed voor elkaar en dat is van belang. Sinds de komst van de eerste Touareg, in 2002, is het aantal concurrenten enorm toegenomen en je ziet dat er een tweedeling is tussen de grote SUV's van de volumemerken (Kia Sorento, Renault Koleos, Skoda Kodiaq) en de dure jongens in de premiumhoek, zoals de Volvo XC90, BMW X5 en Audi Q7. De Touareg heeft de kwaliteiten om aan te haken bij die laatste groep, maar er dreigt een tussen­wal­en­schip­scenario. Wie meer dan 80 mille neerlegt voor een dikke SUV, wil misschien wel iets meer dan een Volkswagen­logo in de grille. Hoe ging dat ook alweer met de Phaeton?

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PLUS & MIN

  • +Lichtvoetig
  • +Mooi interieur
  • -Beperkt motorenaanbod
  • -Onzekere positie in segment

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (127) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum