BMW X5 vs. Volkswagen Touareg - Dubbeltest

Van dik hout

70 reacties

Video
AutoWeek 04 2019
AutoWeek 04 2019

Je leest het in AutoWeek 04 2019

Enige vorm van subtiliteit hoef je traditiegetrouw niet te verwachten van de nieuwe BMW X5. Dat geldt tegenwoordig echter ook voor de Volkswagen Touareg, die de anonimiteit van zich heeft afgeschud. We zoeken uit welke grote, luxe SUV uit het beste hout gesneden is.

Ondanks de aanzienlijke afmetingen maken de gevelde boomstammen op de achtergrond in verhouding tot de gigantische grilles van de nieuwe BMW X5 en Volkswagen Touareg maar weinig indruk. Van bescheidenheid kunnen beide auto’s in elk geval niet worden beticht. Misschien hoeft dat niet, want al vrij snel ontdek je het aanzienlijke repertoire aan talenten waarover ze allebei beschikken. Behalve over de kosten valt er namelijk weinig op aan te merken, noch op de BMW, noch op de Volkswagen. Het zijn alleskunners: praktisch, comfortabel, geavanceerd en bovengemiddeld snel en luxe.

Toch hangt er een heel andere sfeer in de X5 dan in de Touareg. De X5 volgt de lijn die het merk met de 8-serie heeft ingezet. Het nieuwe iDrive en de digitale klokkenwinkel, maar ook de ietwat kitscherige kristallen pook zien we hier terug. Meer dan de Touareg heeft de X5 een smaakgevoelige werkplek, al hangt het natuurlijk ook af van wat je precies aanvinkt op de aanzienlijke optielijst. Alle mogelijke leerkleuren en hemelbekledingen zijn immers mogelijk, net als een brede selectie aan stoelen en verstelmogelijkheden daarvan. Maar hoe de X5 ook wordt aangekleed: het digitale instrumentarium haalt het niet bij dat van de Volkswagen, terwijl het bedieningsgemak van iDrive wel met gemak boven het touchscreen van zijn concurrent uitstijgt. Op de tweede zitrij kan een volwassene riant zitten en optioneel kan er een wegklapbare derde zitrij worden besteld. Ons testexemplaar heeft die niet, maar in tegenstelling tot de Touareg biedt BMW je wel de keuze. Verwacht er geen volwaardige zitplekken voor volwassenen, maar als noodoplossing of voor kinderen kan het een nuttige aanvulling zijn. Gezien de buitenmaten zal het geen verrassing zijn dat het de BMW niet aan bagageruimte ontbreekt. Van 650 liter met de achterbank in gebruik tot maar liefst 1.860 liter met de tweede zitrij plat.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (70) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum