Volkswagen Polo

Volkswagen Polo
AutoWeek 23 2009
AutoWeek 23 2009

Je leest het in AutoWeek 23 2009

Met de verkoopcijfers in de hand leek de noodzaak voor een nieuwe Volkswagen Polo niet eens aanwezig. Tot en met de laatste eindsprint heeft het model erg goed verkocht. Terwijl het model ouder is dan de vorige Golf! Geen slechte voortekenen voor het nieuwe model, tenzij Volkswagen ergens blunders heeft gemaakt. Nou, dat viel wel mee...

De allergrootste namen zijn meestal de macho status voorbij. Ze hebben geen grote mond of opvallende kleding nodig om indruk te maken. Het is als de ouderwetse wethandhavers in het wilde westen die een hele saloon stil wisten te krijgen door binnen te stappen. Zelfs de grootste schreeuwlijken wisten: met deze kerel maak je geen grapjes.

Zie daar het nieuwe model Polo. Volkswagen wilde met hun B-segment auto een nog grotere stap maken dan het heeft gedaan met de Golf (van V naar VI). Die transitie wordt door sommigen al dan niet terecht) nog wel eens afgedaan als een facelift (wel een heel goede dan), maar de Polo is echt gloednieuw. "De nieuwe maatstaf in het B-segment en een grotere stap dan bij de nieuwste Golf", beweert VW. Duitse bluf of een gegronde claim?

Het DNA

De nieuwe Polo heeft uiteraard het nieuwe familiegezicht meegekregen dat de Duitsers zelf het 'Volkswagen-DNA' hebben genoemd. Het begon met de kleine conceptcar Up!, waarna de Scirocco het eerste productiemodel was met de nieuwe neus. Strakke veelal horizontale lijnen en hoekige vormen: dat kenmerkt de nieuwe generatie Volkswagen. Bij de Polo zorgt dat in ieder geval voor een veel stoerdere neus, die – zelfs voor Volkswagen begrippen – erg veel lijkt op die van de Golf VI. Verder naar achteren heeft de Polo echt 'schouders' gekregen, ook dit geeft de auto iets meer karakter. De achterkant valt wat in het niet bij de neus. Ondanks de ook hier aanwezige strakke horizontale lijnen is het een beetje een anonieme boel. Een Ibiza of zelfs Golf VI, toch ook niet de spannendste, doen dat beter.

Aan de binnenkant zijn de stappen gigantisch. Het hele interieur ademt een Golf-sfeertje. Het (uiteraard optionele) navigatiesysteem is wel nieuw, net als de klimaatcontrole. Maar voor een B-segment auto is het allemaal van een hoog niveau. Hetzelfde geldt voor het materiaalgebruik en de afwerking. Nu is het wellicht nog even afwachten hoe de echte instapversies, waarmee we uiteraard niet konden rijden, eruit gaan zien. Deze krijgen iets minder de beschikking over allerhande optische tierelantijnen. Maar dat zal weinig afbreuk doen aan de totale kwaliteitsbelevenis en die is zeer goed. Al rijdend blijft dat zo. Nog los van de uitvoering of motorkeus merk je meteen hoe goed de kleine Volkswagen in elkaar zit. In dit segment is Mini eigenlijk het enige merk dat het zelfde kan bieden, maar dat is toch een ander soort auto. Fiesta, Clio, 207: allemaal leuke auto's, maar de Polo pakt hier puur op volwassenheid echt een duidelijke voorsprong. Alleen al de stilheid in de auto is ongekend. Wind en bandenlawaai blijven beperkt tot een minimum, en relatief stille motoren helpen verder mee.

Motoren

Een leuk bruggetje naar de motorblokken, want daar is belangrijk nieuws te melden. Om te beginnen krijgt de Polo als eerste Volkswagen de beschikking over een gloednieuwe 1.2 TSI. Na eerdere goede ervaringen met 2.0, 1.8 en 1.4 TSI, zetten de Duitsers het downsizen verder door en brengen ze nu nog een kleinere turbomotor op de markt. Een echte primeur is dit trouwens niet, men wil nog wel eens vergeten dat Renault bijvoorbeeld al een tijd een vergelijkbare motor in de Clio heeft liggen: de 1.2 TCE. Maar dat merk is dan ook veel te bang om die motor goed in te zetten. Zo was het perfect geweest om dat kleine zuinige motortje in de nieuwe Mégane te leggen, maar de Fransen waren 'bang voor de perceptie van een 1.2 motor." Pech voor Renault dus, want Volkswagen levert de 1.2 TSI eind dit jaar gewoon wél in de Golf. Durven is doen. En wat blijkt in praktijk? De motor is waanzinnig. Alle superlatieven die we eerder voor de 1.4 TSI van stal hebben gehaald kunnen opnieuw worden ingevuld. Sterk, zuinig en soepel. De combinatie van massa's trekkracht als je het nodig hebt plus het gemak waarmee je de auto zuinig kan rijden, is echt super. De prijs kan nog een beetje roet in het eten gooien, aangezien de noodzaak om voor de TSI te kiezen ietsje minder is dan bij de Golf (1.4 TSI). Dit omdat op dit moment alle nieuwe Polo's vallen in de 20 procent bijtellingscategorie. Bij de Golf geldt dat alleen voor de (DSG-versies van) de 1.4 TSI. Uiteraard verhoogt de 1.2 TSI in de Polo het rijgenot, maar je kunt er donder op zeggen dat je de hoofdprijs moet gaan betalen voor deze mooie techniek. Bij het ter perse gaan van dit nummer waren de prijzen van de Polo nog niet bekend, en we vermoeden dat dat niet voor niets het geval is. Een leuke 1.2 TSI highline met DSG en navigatie til je waarschijnlijk zo richting de 25 mille, als het niet meer is. Een verrekte hoop geld voor zo'n autootje.

U las het trouwens goed: DSG. Vanaf nu is de versnellingsbak met dubbele koppeling ook te krijgen in de Polo. Niet echt een verrassing aangezien de Ibiza eerder al aan de beurt was, maar desondanks bijzonder voor het segment. De Polo heeft de zeventrapsversie met droge koppelingsplaten, die dus nog zuinig is dan de handbak. Toch zouden wij gezien de hoge aanschafprijs die er ongetwijfeld tegenover staat, in basis opteren voor een handgeschakelde versie.

Stiller

Om verder te gaan over de motoren: niet alleen op benzinegebied is er nieuws. Zo vervangen nieuwe 1.6 TDI's met commonrailtechniek de oude 1.9 TDI's met pompverstuivers. Dit is misschien wel het grootste verschil met het vorige model. De motoren zijn zo ontzettend veel stiller en geraffineerder dan de (wel altijd krachtige) oude motoren dat dit een Polo-met-dieselmotor meteen een stuk aantrekkelijk maakt. Als je de 1.2 TSI nog niet hebt gereden zou je durven zeggen dat dit de aantrekkelijkste Polo-varianten worden. Varianten ja, want de diesel wordt verkrijgbaar in drie vermogensversies: 75, 90 en 105 pk. Voor de 90 pk versie kun je vervolgens ook een bluemotionpakket bestellen. Door onder meer langere overbrengingen, aërodynamische aanpassingen en een start-stopsysteem is deze in theorie onvoorstelbaar zuinig: ruim 1 op 27. En dan te bedenken dat er in 2010 een Polo komt die nog een stap verder gaat… (zie kader). Maar die versie rijdt wel meteen een stuk minder prettig, dus we kunnen ons voorstellen dat alleen zakelijke rijders – die het voordeel hebben van de laagst mogelijke bijtelling – die stap daadwerkelijk maken.

Dynamisch

Qua dynamiek heeft de nieuwe Polo duidelijk niet de scherpte van bijvoorbeeld een Fiesta, welke voor een jonge hond met sportieve ambities waarschijnlijk nog steeds voorkeur geniet. De belangrijkste concurrent met familiebloed, de Ibiza, heeft al veel meer weg van de Polo, al merk je dat het onderstel van de Volkswagen duidelijk iets meer op comfort is afgestemd. Maar ondanks die verschillen is het totale rijgedrag van de Duitser meer volwassen dan de eerder genoemde modellen. De rechtuit-stabiliteit is zeer goed en vooral het gebrek aan nervositeit maakt dit een fijne auto als je veel snelweg kilometers moet maken. Op het met bochtige wegen bezaaide Sardinië valt daarnaast op dat Volkswagen, net als bij de Golf VI, onderstuur in bijna alle gevallen uit heeft weten te bannen. De vorige Polo kon je op een rotonde nog wel eens gek maken, maar de grenzen liggen bij dit model beduidend verder. Uiteraard hebben we het hier niet over een sportwagen, maar als u een keer moet uitwijken voor een overstekend kind is het prettig te weten waar de Polo toe in staat is.

De optelsom van al hetgeen dat we hierboven verteld hebben, maakt duidelijk waar de Polo staat: bovenaan in zijn klasse. Uiteraard scheelt het een slok op een borrel als je niet voor een 1.2 TSI maar bijvoorbeeld voor een atmosferische 1.2 driecilinder gaat, maar de stap naar volwassenheid die de nieuwe Polo maakt, staat buiten kijf. De stilte, zijn rijgedrag en zijn puike motoren: dit is de nieuwe sheriff in het B-segment. De grote vraag blijft echter wat het salaris van deze ordehandhaver wordt. Half juli staat de auto bij de dealers.

Video

PRIVATE LEASE Volkswagen Polo

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (161) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.