Volkswagen Golf 1.9 Diesel Eco CL (1994)

Economisch en ecologisch

Volkswagen Golf CL Diesel Eco
Als voorschot op de toekomst brengt Volkswagen als eerste een auto die elektronisch ingrijpt in ons rijgedrag. De Eco-Golf is daardoor ongekend schoon en zuinig.

De basisgedachte achter de Eco-Golf is heel simpel: waarom zou je in vredesnaam een auto aandrijven of zelfs maar de motor laten draaien als je geen vaart hoeft te maken of te houden? Dat is precies wat de Eco-Golf doet, aangevuld met een dwingende aanwijzing om op te schakelen via een lampje in het dashboard-display.
Zulke maatregelen leiden sowieso al tot een matig en milieuvriendelijk brandstofverbruik. Maar VW gaat met zijn Eco nog een stapje verder, want in plaats van een hitsige benzineslurper zit er een efficiënte, rust af- dwingende diesel tussen de voorwielen. En aangezien die diesel tevens is voorzien van een oxydatie-katalysator, is hij ook nog eens voorbeeldig schoon.
Door elkaar moet die Eco-Golf volgens de EG-normen ruim 1:20 kunnen halen en dat is ruim 2,5 kilometers per liter meer dan een conventionele diesel-Golf. En uiteraard is elke benzineconcurrent al bij voorbaat kansloos door zijn grotere dorst en het prijsverschil van de brandstof.
Kijkend naar de verbruikscijfers constateren we dat het voordeel van de start-stop-strategie van de Eco-diesel het sterkst tot uiting komt in het stadsverkeer.
Logisch natuurlijk, want daar is voortdurend optrekken/afremmen meer regel dan uitzondering. Met de Eco kom je in de stad per liter bijna 7 kilometer verder dan met de 'gewone' diesel-Golf.
Aanvankelijk moet je even wennen aan het steeds afslaan en bij gasgeven weer starten van de motor en ook het geruisloze vrijloop-effect bij gas-loslaten en dus afgekoppelde, gestopte motor voelt wat griezelig en hulpeloos aan. Bij het snel ronden van in- en uitvoegbochten langs de snelweg is het ontbreken van de gas-pedaalcontrole echt hinderlijk; gelukkig bezit de Golf een heel goedmoedig weggedrag, maar zonder aandrijving is dat toch een wat onzekere gewaarwording. Nu zullen weinig Golf-dieselaars er een gewoonte van maken om lichtjes driftend de snelweg op en af te rijden, maar het is toch wel jammer dat de nuchtere elektronica geen toestemming geeft voor zulke kunstjes. Dat wil zeggen: onder Eco-omstandigheden, want op de richtingaanwijzer aan de stuurkolom zit een knopje waarmee je het hele zuinigheidsgedoe kunt uitschakelen.
Bijvoorbeeld om tijdens het afdalen in de bergen op de motor te kunnen remmen.

Het Eco-pakket

Na de eerste indrukken is het goed om iets meer over het Eco-pakket uit de doeken te doen. Dit houdt in dat de motor is voorzien van een automatische koppeling, die in werking treedt als de motor onbelast draait of wanneer de schakelpook wordt bewogen. Zodra de auto freewheelt, wordt de brandstoftoevoer onderbroken waardoor de motor meteen tot stilstand komt; als je daarna weer gasgeeft, komt de startmotor kort in actie en dan trekt de Golf zonder merkbare onderbreking vrolijk door.
Dat gebeurt niet alleen in de stad, maar ook op hogere snelheid.
Als je goed oplet, merk je hoe vaak en hoe feilloos die elektronische automatiek ingrijpt. Uiteraard werkt het start-stop-systeem ook bij het stilhouden en wegrijden van de Eco-Golf en daar ligt tevens de  enige kritiek op het systeem. Bij het uit stand wegtrekkken brengt het aanraken van het gaspedaal de motor prompt tot leven, maar dan volgt er een korte aarzeling. Wanneer je dan ongeduldig meer gas geeft, gaat de Golf best vlot van start, maar een beetje zoals een rijschoolauto met een onervaren leerling achter het stuur.
Voorzichtig achteruit in-steken is door dat ietwat bokkige gedrag trouwens ook niet zo simpel; een schoonheidsfoutje dat ze bij VW nog even moeten wegpoetsen.
Het ongekoppeld vertragen geeft geen informatie over het motortoerental en dus moet je maar schatten naar welke versnelling je terugschakelt als je vervolgens weer wilt optrekken. Een lampje op het dashboard waarschuwt weliswaar om op te schakelen (onder lage belasting al bij 62 km/h naar '5', dus lekker zuinig!), maar voor het terugschakelen zou zo'n indicatie minstens even welkom zijn. Gezien het gedurfde initiatief waarmee VW computergestuurd autorijden een forse stap dichterbij brengt, klinkt dit misschien muggezifterig, maar we zijn er van overtuigd dat ze daar ook achter zijn en dat er nog meer ideetjes worden uitgewerkt.
De zeer redelijke meerprijs van zo'n f 3600 voor het Eco-pakket wordt bij een evenredige mix tussen snelweg-rijden met 100 en 120 km/h en het stadsverkeer pas 'terugverdiend' bij een totale afgelegde afstand van meer dan 200.000 km. Dat is dus, even afgezien van de gunstige milieu-aspecten van de Eco-techniek, nauwelijks aantrekkelijk. Maar wie veel in het stadsgewoel moet voortsukkelen, kan wél financieel voordeel uit de Eco halen; afhankelijk van de omstandigheden zal het 'omslagpunt' dan ergens tussen de 50.000 en 100.000 km liggen. En gezien de lange levensduur van de dieselmotor is dat een peuleschil...

Signalement

Merk Volkswagen
Model Golf 1.9 Diesel Eco CL
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 17.514

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.896 cc
Maximaal vermogen 47 kW / 64 pk bij 4.400 tpm
Maximaal koppel 124 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.020 mm / 1.695 mm / 1.425 mm
Wielbasis 2.475 mm
Massa leeg 1.085 kg
Laadvermogen 510 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 500 kg
Banden175/70TR13Prijzen
Topsnelheid 156 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 16,1 s (fabrieksopgave: 18,0 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 - s

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (3) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.