Toyota Yaris 1.5 Hybrid (2020) - Test
Frisser dan ooit
119 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Er waait een frisse wind door het modellengamma van Toyota. De Supra is terug, de GR Yaris is een bijna onaardse hot hatch en auto’s als de Corolla en C-HR bewijzen dat ook conventionelere modellen van het merk best een speels randje kunnen hebben. Zet Toyota die lijn voort met de compleet nieuwe vierde generatie Yaris?
De Yaris heeft nooit een sprankelend karakter gehad. Maar Toyota is niet meer het merk zoals we dat kenden. Er mag weer plezier gemaakt worden en dus trakteerde het merk de liefhebbers op een GRMN-variant van de uitgaande Yaris, maar ook op de GR Supra en de buitenissige, nieuwe GR Yaris. Die laatste is een doorgesnoven driedeurs hatchback met rallygenen; de rest van de nieuwe familie bestaat uit vijfdeursversies met kalmere aandrijf lijnen.
Toyota levert de Yaris in Nederland straks met twee driecilindermotoren. Specificaties houdt het nog even onder de pet, maar reken op een 1.0 van 69 pk een 1.5 van 120 pk. Die laatste is een afgeleide van het splinternieuwe blok dat ook in de Yaris 1.5 Hybrid hangt. Toyota zou Toyota immers niet zijn wanneer het van de vierde generatie Yaris niet weer een hybride zou aanbieden. Vorig jaar verkocht Toyota in Europa ruim een miljoen auto’s, een kwart daarvan waren Yarissen en ruim 100.000 daarvan waren Hybrids. In Nederland kiest de Yaris-koper in zelfs driekwart van de gevallen voor een exemplaar met elektrohulp. Het is die versie waarvan we bij de introductie in het Portugese Cascais de sleutel in handen gedrukt krijgen.
VEEL ALERTER
De nieuwe Yaris ziet er een stuk gelikter uit dan zijn voorgangers. Pak je de meetlat erbij, dan blijkt hij liefst 5 centimeter breder en 4 centimeter lager te zijn geworden. Het nieuwe model staat voortaan ook op een nieuwe basis van de TNGA-familie: het GA-B-platform. Hierdoor is het gedaan met de traditionele, hoge zitpositie en het gevoel op de bok te zitten. De voorstoelen staan lager in de auto en het stuur kan 77 millimeter dichter naar je toe. Wie dat prettig vindt, kan dus laag zitten, met het stuur vlakbij, al behoort een overzichtelijke hoge zit nog altijd tot de mogelijkheden.
De werkplek ademt met zijn opvallende overkapping van het instrumentarium en het kleine stuurwiel zelfs een vleugje sportiviteit. Opvallend in dit segment: de nieuwe Yaris is verkrijgbaar met een head-up display, dat zijn informatie op de voorruit projecteert. Een display zonder schermpje dus, dat net als de digitale klokkenwinkel overigens niet standaard is op de basisversie.
De Yaris Hybrid heeft voortaan een lithiumion-accu in plaats van een nikkelmetaalaccu. Die tekent voor ongeveer de helft van de totale gewichtsreductie van 20 kilo. Dankzij een compleet nieuwe regeleenheid kan het pakket veel sneller en efficiënter stroom opnemen en leveren. Dit betekent dat je vaker op elektrokracht rijdt. Je hoeft het gaspedaal maar even los te laten en de Yaris schakelt naadloos over op elektrische aandrijving. Toyota maakt trots melding van een verbruikswinst van 20 procent; dat moet daardoor grofweg uitkomen op een gecombineerd gemiddelde van een indrukwekkende 1 op 32 (ca. 3,1 l/100 km).
Maar, valt er ook plezier te maken? Met een gecombineerd vermogen van 116 pk heeft de nieuwe aandrijflijn slechts 16 pk meer vermogen dan de oude. Maar dankzij het volledig nieuwe hybride systeem is de nieuwe Yaris een stuk alerter. Natuurlijk mag je geen hot hatchback of zelfs maar een lauwwarme sportieveling verwachten, maar de Yaris Hybrid reageert directer op input van je rechtervoet. Een sprintje naar 100 km/h is met 10,3 seconden zo’n twee tellen eerder voorbij dan voorheen. Belangrijker is dat hij op snelheid beter bij de les is. Dat is wel zo fijn bij een snelle inhaalactie. Hoewel de hybride Yaris bij vol accelereren nog best van zich laat horen, is het motorgeluid nooit storend aanwezig.
ENTHOUSIASTER DAN OOIT
De aandrijflijn maakt van de Yaris Hybrid dus geen sportieveling, maar rijden doet hij enthousiaster dan ooit. De compacte Toyota geeft voldoende door wat er zich onder zijn wielen afspeelt en hij reageert vrij direct op stuurbewegingen, zonder nerveus te worden. De koets helt in stevig genomen bochten een stuk minder ver over, terwijl hij de ingezette koers toch feilloos volgt. We merken geen negatieve invloed van de toepassing van zachtere veren en dempers. De Yaris is comfortabel zonder deinerig te zijn.
Mindere kanten zijn er eveneens. Het infotainmentsysteem, nu met Apple CarPlay en Android Auto, is niet het meest flitsende in zijn soort en met 285 liter is de bagageruimte niet bepaald de meest riante in zijn klasse. Maar de compacte Toyota pakt wél punten met zijn zeer complete standaarduitrusting. Jazeker, elke Yaris heeft standaard Toyota Safety Sense 2.0 en dat betekent dat intelligente adaptieve cruisecontrol, gekoppeld aan verkeersbordherkenning en het navigatiesysteem, doodleuk standaard is. Ook standaard: Lane Trace Assist, die de Yaris netjes in het midden van de rijbaan houdt. Ook twee airbags tussen de voorstoelen worden standaard geleverd.
Komende zomer staat de nieuwe Yaris bij de dealers. Prijzen en de volledige Europese specificaties volgen tegen die tijd.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
- +Comfortabel met speels karakter
- +Veel veiligheidssystemen
- -Niet de ruimste in zijn klasse
- -Bagageruimte valt tegen
Lezersreacties (119) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.