Toyota Yaris 1.4 D-4D Linea Luna (2007)

Maatje groter

Toyota Yaris 1.4 D-4D Linea Luna
Hedendaagse compacte auto's kennen afmetingen waarvoor een kleine middenklasser zich een decennium geleden niet had hoeven schamen. Ook de Toyota Yaris is geen kleine jongen meer. Met een dieselmotor is hij wellicht zelfs interessant voor de zakelijke rijder.

Wanneer je oog in oog staat met de Yaris, komt de Japanner beslist niet over als kleintje. Hij moest groter worden om meer afstand te nemen tot de Aygo, die de rol van Toyota-benjamin op zich neemt. Hoewel de Yaris een aansprekend uiterlijk heeft, komt hij minder 'serieus' over op het netvlies dankzij z'n frivole uitstraling. De gedrongen neus herbergt grote koplampunits en een grote grille met een geprononceerd Toyota-logo. En profil valt de sterke wigvorm van de koets op; de taillelijn loopt naar achteren sterk omhoog.

Majestueuze zit

Het dashboard van de Toyota kent een symmetrische opstelling. Het digitale instrumentenpaneel zit net als in de vorige generatie van de Yaris in het midden
boven op het dashboard. Dat blijft wennen. Je moet je ogen te lang van de weg houden om het te raadplegen. Onder het digitale infocenter bevinden zich de bedieningsorganen voor de audio-installatie en de airconditioning. De grote bedieningsknoppen van het verwarmings- en ventilatiesysteem zitten onder elkaar en zijn gemakkelijk op de tast te bedienen. Door het instrumentarium in het midden te monteren, heeft Toyota ruimte gecreëerd voor een extra dashboard-kastje achter het stuur. Aan de passagierszijde zitten zelfs twee kastjes. De gebruikte materialen zijn kwalitatief hoogwaardig en volwassen.
Je zit nogal op de bok, achter een stuur dat niet axiaal verstelbaar is, maar ter compensatie wel erg ver het interieur in priemt. De majestueuze zit is het gevolg van de vrij hoog geplaatste voorstoelen. De zittingen daarvan zijn vlak en hard. Wel hebben de stoelen lekker lange rugleuningen.
De achterbank kan (in delen) worden verschoven. Schuif je hem zo dicht mogelijk tegen de voorstoelen aan, dan bedraagt de inhoud van de bagageruimte 363 liter. De beenruimte voor de achterpassagiers verdwijnt dan wel. Met die ruimte is het echter uitstekend gesteld als je de achterbank in z'n achterste stand zet. Dan resteert er nog zo'n 275 liter bagageruimte.


Dieselmotor
Toyota biedt maar één diesel in de Yaris: de 1,4-liter D-4D van 90 pk. Die laat duidelijk van zich horen, maar presteert behoorlijk. De opgegeven topsnelheid bedraagt 175 km/h. Volgens de fabriek legt de Yaris-diesel de sprint van 0 tot 100 km/h af in 10,7 seconden. De fabriekswaarden halen we echter niet; wij doen er 11,5 seconden over. Je moet overigens wel fanatiek poken met de vijfbak
om vlot vooruit te komen.
Oneffenheden verwerkt het onderstel zonder drama. In de bocht wil de carrosserie
best overhellen, maar het duurt lang voordat de wielen grip verliezen. Onderstuur is uiteindelijk z'n deel, en als je plotseling het gaspedaal loslaat, leidt dat niet onmiddellijk tot een forse uitstap van de achterkant. De voorwielen reageren
vlot op commando's van het stuurwiel, maar de installatie zou wat meer gevoel mogen hebben. Schakelen gaat op de prettige manier die we gewend zijn van Toyota. De pook laat zich vlot en trefzeker door de versnellingen leiden. De slag van het koppelingspedaal is echter vrij kort, waardoor hij zich lastig laat doseren.
Heel gedoseerd daarentegen is zijn brand-stofverbruik. De Yaris verbruikt gemiddeld slechts 5,2 liter per 100 kilometer en legt op één tank ruim 800 kilometer af. De pomp ziet-ie dus niet veel.

Signalement

Merk Toyota
Model Yaris 1.4 D-4D Linea Luna
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 24.800

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.364 cc
Maximaal vermogen 66 kW / 90 pk bij 3.800 tpm
Maximaal koppel 190 Nm bij 1.800 tpm
Inhoud brandstoftank 42 l
Lengte / breedte / hoogte 3.750 mm / 1.695 mm / 1.530 mm
Wielbasis 2.460 mm
Massa leeg 1.030 kg
Laadvermogen 495 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.050 kg / 550 kg
Banden185/60R15Prijzen
Topsnelheid 175 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,5 s (fabrieksopgave: 10,7 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 3,7 s / 6,5 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,0 s / 12,0 s
Brandstofverbruik 4,5 l/100km
CO2-uitstoot 119 g/km

PRIVATE LEASE Toyota Yaris

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum