Subaru Tribeca 3.6 Executive (2008)

Ondergesneeuwd

Subaru Tribeca
In het voortdurend uitdijende aanbod van nieuwe auto's zakte de opvallende Subaru Tribeca simpelweg door het ijs. Onlangs werd hij vervangen en voorzien van een beschaafdere voorgevel.

De nieuwe Tribeca ziet er nu stukken normaler uit. Anoniemer ook. Maar in elk geval veel minder aanstootgevend dan het 'propeller design' van grille van de vorige. Minder opvallende wijziging betreft het derde zijruitje, dat groter is dan voorheen en waardoor je dus beter zicht rondom hebt. Aan de achterzijde is de klep minder scherp aangesneden en zit de kentekenplaat nu onder het Subaru-logo.
Behalve een aangepast jasje kreeg de Tribeca ook een nieuwe motor, een zes cilinder boxer met een inhoud van 3,6 liter. Die is voorzien van variabele kleptiming en levert nu 258 pk en 350 Nm. Volgens Subaru levert de nieuwe motor meer trekkracht bij lage en middenhoge toerentallen en meer vermogen als de naald van de toerenteller richting het rood gaat. Desondanks is het gemiddelde benzineverbruik volgens de fabrikant gedaald naar 11,6 liter per 100 kilometer. Om dat in de praktijk te halen, moet je natuurlijk erg je best doen. Wij kwamen tot 13,6 l/100 km. Niet slecht voor een auto die van zichzelf al bijna twee ton op de schaal zet. In minder dan negen tellen sprint de Tribeca naar de 100 km/h en dat is best vlot voor een dikke SUV. Tussensprints gaan hem ook goed af; 5,8 seconden om van 80 naar 120 te accelereren is gewoon een nette score. De zespitter moet er dan wel stevig aan sleuren en dat is goed te horen, maar storend is het motorgeluid nooit. Op snelwegtempo, als de toerenteller 2.500 aangeeft, is het mooi stil aan boord.


Onderstuurd
Voor een full size SUV heeft de Tribeca een prettige, communicatieve besturing. Verwacht niet dat je er een 'sportieve' rijstijl op kunt nahouden, want de zware koets maakt de Tribeca in eerste instantie – voordat het AWD-systeem de boel weer in het gareel trekt – behoorlijk onderstuurd.
Standaard wordt de Tribeca afgeleverd met vijftrapsautomaat, die z'n werk goed doet, zij het dat de reacties wat aan de trage kant zijn. De remmen hebben het zwaar, zeker met passagiers aan boord. Het pedaal voelt wat zompig aan en de remweg is fors.
De zitpositie is redelijk; je zit vrij hoog en het stuurwiel is niet in lengte verstelbaar. Leren stoelbekleding is standaard op de Executive-versie. Het dashboard is een van de troeven van de Tribeca; fraai van vorm, een zwierig lijnenspel dat uitmondt in een brede middenconsole. Centraal geplaatst is het kleurenschermpje voor onder andere de navigatie. Daarnaast doet-ie dienst als monitor voor de standaard aanwezige achteruitrijcamera. De afwerking van het interieur is dik in orde. De kunststoffen zijn over het algemeen van goede kwaliteit, maar zouden op sommige plaatsen wat minder hard mogen zijn.
Je zou denken dat zo'n enorme auto als de Tribeca een zee van ruimte voor de achterpassagiers biedt. Nou, dat valt dus vies tegen. De achterbank is weliswaar verschuifbaar, maar zelfs in de achterste stand houdt het met de beenruimte allerminst over. Wie op de achterbank in het midden moet plaatsnemen, komt ook nog eens de middentunnel tegen. En zo'n derde zitrij is leuk, maar echt alleen geschikt voor kleine kinderen. Met alle zitrijen in functie heb je 450 liter bagageruimte, gooi je alles plat wordt dat 1.495 liter.

Signalement

Merk Subaru
Model Tribeca 3.6 Executive
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 5 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving 4wd
Prijs € 76.995

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 6-cil. boxer
Cilinderinhoud 3.630 cc
Maximaal vermogen 190 kW / 258 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 350 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 64 l
Lengte / breedte / hoogte 4.865 mm / 1.880 mm / 1.720 mm
Wielbasis 2.750 mm
Massa leeg 1.908 kg
Laadvermogen 678 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.000 kg / 750 kg
Banden255/55R18Prijzen
Topsnelheid 207 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,9 s (fabrieksopgave: 8,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 2,9 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 5,8s
Brandstofverbruik 11,6 l/100km
CO2-uitstoot 275 g/km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum