Subaru Forester e-Boxer - Eerste rijtest

Hybride voor boswachter & co

Subaru Forester XV e-Boxer
AutoWeek 24 2019
AutoWeek 24 2019

Je leest het in AutoWeek 24 2019

In de strijd om minder CO2 ontkomt ook Subaru niet aan elektrificatie. Onder het e-Boxer-label debuteert de milde hybridetechniek bij Subaru in de nieuwe Forester.

Op de autosalon van Genève eerder dit jaar stonden we voor het eerst oog in oog met de nieuwe Subaru Forester, een SUV die zo op het eerste gezicht een voorzichtige evolutie van zijn voorganger lijkt. Echter, niets is minder waar. De auto is compleet nieuw en in alle opzichten een stuk volwassener geworden.

Opmerkelijk is dat dieselmotoren niet meer van de partij zijn bij deze als caravantrekker populaire SUV. Die techniek is – z’n gunstige CO2-uitstoot ten spijt – bij het grote publiek (en dat is bij Subaru voor 90 procent de particulier markt) uit de gratie en daarmee voor de Forester van de menukaart verdwenen. Om de CO2-uitstoot terug te dringen presenteert Subaru z’n nieuwe SUV met een mild-hybrid aandrijflijn. En dat is groot nieuws. Bij het merk met de zes sterren hebben ze nog niet eerder elektromotoren in de aandrijflijn gehad.

Wat ooit begon als een soort Legacy crossover met een markante, hoge opbouw, is nu duidelijk uitgegroeid tot een echte SUV. Als basis is het nieuwe Subaru Global Platform gebruikt, dat we al kennen van de jongste editie van de XV, maar dan een maatje groter. De Forester is in alle opzichten een stuk volwassener dan zijn voorganger. Het is een opvallend ruime auto geworden, met vooral veel beenruimte achterin dankzij een drie centimeter langere wielbasis dan bij editie vier.

Ergonomisch valt er weinig op de auto aan te merken. Het dashboard heeft weliswaar geen premium uitstraling, maar het ziet er allemaal wel uit alsof het ontworpen is om lang mee te gaan. Alles wat we aanraken of beetpakken, voelt degelijk en solide aan. Ze zeggen bij Subaru dat ze niet als doel hebben sexy auto’s te bouwen, het gaat om functionaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. Wat dat laatste betreft, maken we in de Forester kennis met prima functionerende systemen die bijvoorbeeld in de gaten houden of we onze aandacht er nog bij hebben (en zo nodig ons weer bij de les proberen te houden) of die voorkomen dat we achteruit ergens tegenaan botsen, door zelf te remmen.

EIGENWIJZE TECHNIEK

De als e-Boxer aangeduide mild-hybrid techniek is een eigen Subaru-oplossing. Het merk had heel makkelijk kunnen shoppen uit de schappen van partner Toyota, maar zo makkelijk heeft Subaru zich er niet vanaf gemaakt. Integendeel. Uitgangspunt voor de hybride techniek is de vertrouwde opstelling met een boxermotor in lengterichting, een cvt en aandrijving op alle wielen. Aan deze opzet is aan de ingaande kant van de cvt een 16,7 pk elektromotor toegevoegd. De viercilinder boxermotor is in dit geval een 150 pk direct ingespoten 2,0-liter motor. Samen met het onder de vloer van de bagageruimte weggewerkte 13 kWh-accupakket weegt de hele hybride toevoeging net 110 kg. Het accupakket heeft een spanning van 118 volt, da’s aanzienlijk meer dan de 48 volt mild-hybrid systemen die we bij andere merken zien. Hierdoor kan het gewenste vermogen gerealiseerd worden met kleinere stromen en daarmee dunnere kabels. Subaru claimt dat het verbruik (en daarmee ook een CO2uitstoot) ongeveer 10 procent lager ligt dan bij het vorige model.

NUANCE

Het meeste effect van de elektromotor ervaren we bij lagere snelheden en bescheiden intrappen van het gaspedaal. De respons op het gaspedaal is iets groter, terwijl de cvt rustiger reageert. Let wel: het is geen wereld van verschil, het gaat hier om nuances. Zo naadloos als het bij bijvoorbeeld Toyota’s hybride aandrijflijn gaat, werkt het niet. Maar goed, het gaat hier dan ook om een milde hybride, die bedacht is om verbruik en uitstoot terug te dringen en niet om het commando van de benzinemotor over te nemen. Aan de piekprestaties (maximumvermogen en trekkracht) voegt de elektromotor niets toe, het is meer dat we een spontanere reactie ervaren. Je moet overigens wel overweg kunnen met een cvt om het optimale eruit te halen. Dat betekent bijvoorbeeld niet vol het gaspedaal intrappen, omdat de motoren anders richting toerenbegrenzer schieten.

Wanneer we offroad met de Forester gaan, merken we ook op steile hellingen met losse ondergrond dat wegrijden uit stilstand lekker soepel gaat. Niet dat iedereen altijd over geitenpaadjes zal gaan met deze Subaru, maar je hebt van dat soepelere wegrijden ook profijt wanneer je met een (maximaal 1.870 kg wegende) caravan op pad bent. Op het vlakke asfalt maakt de auto een comfortabele en koersvaste indruk. Vaak zien we bij auto’s waarbij de motor vóór de vooras hangt, dat ze de neiging hebben om de buitenkant van de bocht op te zoeken. Bij de Forester laat Subaru zien die neiging redelijk de kop te kunnen indrukken. Mede dankzij z’n permanente vierwielaandrijving gaat hij mooi neutraal de hoek om.

De Forester e-Boxer staat pas in december in de showroom, een maand eerder komt de XV al met dezelfde techniek. Dat juist met díe modellen wordt afgetrapt, is niet zo gek. Dit tweetal is namelijk goed voor 70 procent van de verkopen bij Subaru.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

  • +Veel ruimte
  • +Voelt degelijk aan
  • -Mist wat verfijning
  • -Cvt vraagt gewenning

Signalement

Merk Subaru
Model Forester 2.0i e-BOXER Premium
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie automaat
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 73.031

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. boxer, hybride
Cilinderinhoud 1.995 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 5.600 tpm
Maximaal koppel 194 Nm bij 4.000 tpm
Accu capaciteit (bruto) 14 kWh
Inhoud brandstoftank 48 l
Lengte / breedte / hoogte 4.625 mm / 1.815 mm / 1.730 mm
Wielbasis 2.670 mm
Massa leeg 1.639 kg
Laadvermogen 546 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.870 kg / 750 kg
Banden225/60R17Prijzen
Topsnelheid 188 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,8 s
Brandstofverbruik 8,1 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 185 g/km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum