Seat Leon Cupra R
CaRRRRRRamba!
De vraag die direct rijst: wat is het verschil eigenlijk met de al bestaande 2.8 V6 Cupra 4? Is de R een gekietelde versie van die toch al niet misselijke rapperik, of is er meer aan de hand? Nou, daar kunnen we kort over zijn: het is behoorlijk ander speelgoed. Al zie je dat er aan de buitenkant niet meteen vanaf. Zo zijn de zijskirts en de dikke achterbumper (op een met zwart plastic opgevulde 'hap' eruit na) identiek, net als de in kleur meegespoten deurstrips en klinken. De voorbumper daarentegen is duidelijk anders. Achter de drie grote ademgaten met honingraatgaas kan de motor frank en vrij hijgen en worden de voorremmen van de nodige koeling voorzien. Een subtiel, klein spoilertje aan de onderkant maakt het indrukwekkende smoelwerk compleet. Maar goed, dan heb je 't - op het typeplaatje na - wel zo'n beetje gehad. Want laat u niet misleiden door de blitse 18-inch lichtmetalen wielen, die zijn optioneel. Standaard staat de Cupra R, net als de V6, op een maatje kleiner. Alles bij elkaar is wat ons betreft de siliconenoperatie echter geslaagd. Het uiterlijk is onmiskenbaar sportief, maar toch ingetogen. Subtiel dik, daar houden we wel van.
Wát???
Onderhuids zitten de échte verschillen met de Cupra 4. In de snuit namelijk geen zescilinder, maar een opgevoerde versie van de welbekende 1,8 liter turbo. Wát? De Leon-topper níet met die lekkere V6? Nee, want al heeft die 2.8 V6 ongetwijfeld meer potentieel, het gaat volgens de heren van Seat Sport niet louter om brute kracht. Immers: power is nothing without control. Minstens zo belangrijk is de wegligging en de handelbaarheid. Een compacte, lichte motor levert daaraan een belangrijke bijdrage. Bovendien vond men een vermogen van 210 pk (verkregen door onder meer twee intercoolers, een nieuw in- en uitlaatsysteem en een ander motormanagement) wel voldoende voor een auto van dit formaat. Vanuit dezelfde filosofie is ook de vierwielaandrijving weggelaten, scheelt ook weer gewicht. Al met al is de Leon Cupra R 163 kilo lichter dan de 204 pk-sterke Cupra 4, waarmee de R dus tot een iets gunstigere pk/gewichtsverhouding komt. In cijfers uit zich dat in een acceleratie van 0 tot 100 in 7,2 tellen en een top van 237 km/h. Snelle cijfers, maar ten opzichte van de 7,3 seconden en de 235 km/h die Seat voor de Cupra 4 opgeeft weinig onderscheidend. Afijn, laten we maar 'ns kijken hoe de Cupra R op de Spaanse binnenwegen aanvoelt.
Imponerend koppelverloop
Even snuift de turbo naar adem, en dan: olé! Als een stier stuift de Leon er vandoor. Al bij 2.100 toeren hakt de 270 Nm koppel erin, en dat stopt pas als de naald op 5.000 staat. In iedere versnelling is er dan ook lekker veel trekkracht aanwezig. Indrukwekkend! We schakelen over, weer zoekt de 1.8 héél even haperend naar lucht. Maar da's niet erg, de sensatie van de duw die je vervolgens in de rug krijgt, wordt er alleen maar groter door. Heerlijk motortje. Foefje om die hapering trouwens te voorkomen is om bij het overschakelen héél even iets gas erop te houden. We kunnen natuurlijk ook proberen sneller te schakelen, maar dat gaat niet altijd. De close-ratio zesbak functioneert op zich prima, maar mist íets souplesse om écht sportief te kunnen poken. Intussen hebben we ook de tijd om het interieur in ons op te nemen. Zwart voert de boventoon. Witte wijzerplaten, rode accenten en de metalen pedalen plus voetsteun moeten voor wat vrolijkheid zorgen. Maar dat lukt niet echt. Wat een saaie boel! Inmiddels is het écht bochtig geworden en kunnen we gaan proberen of het Agile Chassis Concept (ACC) de Leon een beetje op het asfalt houdt. Die 210 Spaanse paarden op louter de voorwielen vergen natuurlijk de nodige aanpassingen. Het ACC is Seats interpretatie hoe een sportief onderstel moet zijn. Zo bestaat dat van de Leon Cupra R onder meer uit een combinatie van relatief zachte veren en harde dempers, een verstevigde wielophanging met 'silent-block' lagerbussen plus een andere geometrie en een directere stuurinrichting. Ultralage sportbanden (standaard 225/45 R17, ons testexemplaar staat op 225/40 ZR18) maken de boel compleet.
Opzwepend
Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat je je een ware matador voelt in de Leon. Met in plaats van een rode lap het leren stuurwiel waarmee je 'm kan bespelen. Het onderstel is heerlijk direct en communicatief, net als de perfecte besturing. De R laat zich als een flipperbal van koers veranderen, zonder dat we daarbij de controle verliezen. Hoe meer bochten achter elkaar, hoe opzwepender het gevoel. Het onderstel kunnen we gerust scharen in de categorie 'hard', een beetje á la MG ZS die binnenkort in de rubriek volgas aan de beurt komt; je voelt iedere klinker onder je doordenderen. Naast het stuur kunnen we ook het gaspedaal gebruiken om de Cupra te dirigeren. Gas los en de neus trekt naar binnen. De kont wordt daarbij wel wat lichter, maar heftig overstuur treedt - tenzij je extreem gaat gummen - niet op; de balans is uitermate neutraal en de kleefkracht enorm. Gas erbij en de neus trekt voorspelbaar weer naar buiten. Belangrijke bijdrage aan het weggedrag en sportieve rijplezier leveren de banden, in dit geval Pirelli's P-Zero Rosso. Bij de eerste montage worden banden en onderstel precies op elkaar afgestemd, dus het is te hopen dat Pon ze niet vervangt door een setje Continentals, waar men net als van Seat ook importeur van is. Op zich prima banden, maar qua sportiviteit minder dan Pirelli. Pon zegt dat ze waarschijnlijk het rubber laten zitten, laten we 't hopen. Jammer vinden we overigens de elektronica, die de puurheid wat teniet doet. Oké, het ESP en de tractiecontrole kunnen we uitzetten. Maar door de noodstopbekrachtiging HBA (Hydraulic Brake Assistance) kunnen we de Leon niet de bocht ingummen zoals we zouden willen. Als je, door remmend in te sturen, de kont een beetje wil 'zetten', grijpt het systeem in. Irritant!
Wel en niet
De Leon Cupra R, de eerste straatauto die door Seat Sport is ontwikkeld, moet nieuwe sportieve maatstaven zetten voor het merk. Aan de ene kant lukt dat, aan de andere kant niet. Zo zitten zaken die 'm écht bijzonder maken er niet standaard op. Dan hebben we het met name over de 18-inch wielen en de dikke, fantastische Brembo-remmen. Tuurlijk, dat maakt 'm duurder, maar met een prijs van naar schatting rond de € 35.000 richt Seat zich toch al op een kleine, specifieke groep. Ook de motorprestaties zijn, als we ze vergelijken met de Cupra 4, eigenlijk niet onderscheidend genoeg. Dat men de 1.8 turbo heeft gekozen in plaats van de V6, oké. Maar had dan in ieder geval de 225 pk-versie genomen, zoals die in de Audi S3 zit. VW-politiek? Aan de nadere kant presteert het motortje gewoon indrukwekkend en maakt 'ie van de Cupra R (die zonder limiet in zwart, rood en geel geproduceerd gaat worden, vanaf mei in de Nederlandse showroom) de snelste Seat ooit. En dan het onderstel: dat is wat 'm een écht andere auto maakt. Reken maar dat je de V6 Cupra 4 op een bochtig weggentje helemaal het snot voor de ogen rijdt. Carrrrramba!
PRIVATE LEASE Seat Leon
Uitgelicht aanbod

Seat Leon 1.8 TSI FR Business 180 PK! LED LEER NAVI CLIMA PDC 5 DRS etc.
- 2013
- 143.512 km

Seat Leon ST 1.5 TSI Xcellence Business Intense
- 2019
- 135.550 km

Seat Leon 1.8 TSI FR Climate control, Cruise control, 17"Lichtmetalen velgen, USB/AUX, Elektrische ramen V+A, Isofix, Multifunctioneel stuurwiel, LED (MET GARANTIE*)
- 2015
- 106.267 km
Lees ook

Frappante overeenkomsten tussen eerste Seat Leon Cupra en de Cupra Born

Seat Leon 1.8-20VT Topsport – 2005 – 360.161 km - Klokje Rond

Op de Rollenbank: Seat Leon V6 Cupra 4

Seat Leon 1.8 20VT Cupra R (2004)

Seat Leon 1.6 16V Executive (2004)
