AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Saab 9-3 Cabriolet Aero 2.0 Turbo – 2000 – 382.680 km - Klokje Rond

Zwak landingsgestel

71 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
AutoWeek 32 2022
AutoWeek 32 2022

Je leest het in AutoWeek 32 2022

Jip van Smeerdijk werkt als vliegtuigmonteur en staat op het punt om zijn vliegbrevet te halen. Genoeg aanknopingspunten om voor Saab te kiezen, ook al vormde de link met de luchtvaart niet de drijfveer. Veel pk’s voor weinig geld was de insteek. Een auto die je vleugels geeft. Op dat vlak is hij goed bediend, maar de staat van het landingsgestel is een ander verhaal.

Saab mogen we gerust tot de eigenzinnigste auto­ fabrikanten van de ­ afgelopen eeuw rekenen. Vanaf het eerste model hield het merk er een totaal eigen filosofie op na, met als belangrijke thema’s efficiency en veiligheid. Dat ­ leverde excentrieke modellen op, maar niet genoeg omzet om het hoofd boven water te houden. Ook General Motors bleek niet de ­ reddende engel en Victor Muller kon Saab evenmin voor de ondergang behoe­den. De occasionkoper die voor weinig geld in een redelijk exclusieve en veilige auto wil ­ rijden, kan al sinds jaar en dag bij Saab terecht. Het is geen ­ gemakkelijke auto in de handel, hoewel de klassiekers en de ­ cabriolets op steeds meer ­ belangstelling mogen rekenen.

Jip was niet eens specifiek op zoek naar een Saab en al hele­maal niet naar een cabrio. “Als opvolger van mijn Ford Ka wilde ik een betaalbare auto met veel vermogen. Via die zoekcriteria kwam ik er al snel achter dat een Saab met turbomotor in dat plaatje paste en zo ben ik mij er meer in gaan verdiepen. De Aero vond ik de interessantste versie. Nou ja, op de Viggen na, maar die is een stuk duurder.” Nadat hij meerdere exemplaren had bekeken en bereden, kwam hij bij deze cabriolet uit.

KAP OMLAAG

In eerste instantie was hij wat huiverig voor de stoffen kap en het openingsmechanisme, maar alles zag er goed uit en functio­neerde naar behoren. “Na­ deel is de minder stijve carrosserie, maar ik ben het open rijden heel erg gaan waarderen en rijd dan ook zoveel mogelijk met de kap omlaag.”

Jip is techneut. Op Schiphol werkt hij als monteur aan toestel­len als de Boeing 737 en 777. Zijn er overeenkomsten met het ­ sleutelen aan een auto? “In de luchtvaart werken we met zeer strenge protocollen en werkelijk elke handeling die je verricht staat uitvoerig in een handleiding beschreven. Daar moet je je strikt aan houden en achteraf wordt alles weer gedocumen­teerd. Doordat al het onderhoud zo precies wordt uitgevoerd, gaat een vliegtuig heel lang mee en is het zo goed als uitgesloten dat een technisch mankement een ongeluk veroorzaakt. Er vliegen toestellen van meer dan vijftig jaar oud, dat vind ik fascinerend.”

Datzelfde wil Jip met zijn Saab doen. “Mijn vader reed heel lang met een oude Volvo Amazon en die auto staat nog steeds in onze garage. Helaas ben je bij een tweedehands auto volledig af­hankelijk van de manier waarop de vorige eigenaren het onder­houd hebben gedaan en in het geval van mijn Saab blijkt dat er meer gepoetst dan gesleuteld is.

Op de eerste dag stond ik al met een lekke band en een tijdje later verloor de motor koelvloeistof. Daarom heb ik meteen maar alle slangen vervangen, want het is allemaal al meer dan twintig jaar oud. Preventief onderhoud, net als in de vliegtuigwereld.” Een groot verschil tussen een auto en een vliegtuig is volgens Jip dat bij een vliegtuig vrijwel alle onderdelen redelijk goed ­bereikbaar zijn. Die zijn daardoor volgens hem gemakkelijk te ver­vangen; bij het ontwerp is er al rekening mee gehouden. “Dat is bij een auto duidelijk niet het ­ geval, zo merkte ik meteen bij het vervangen van de aircopomp.”

Jip zorgt niet alleen voor de techniek, wat wel blijkt uit de smetteloze staat van de lak en het interieur. En de vier bijna nieuwe Michelins kunnen onze keurmeester Joep Schuurman wel bekoren, voordat hij instapt voor de proefrit. Van dat enthousiasme is niet veel meer over bij terugkomst. “Hij heeft vermogen zat, maar het onderstel en de remmen zijn daarop totaal niet berekend. Bij volgas accelereren is het bijna een ongeleid projectiel.” Dat is natuurlijk niet wat Jip wilde ­ horen, maar het komt ook niet als een totale verrassing. “Ik heb al wat aanpassingen aan het onderstel gedaan. De volgende stap is andere veren en schok­dempers. Dat mag ook wel, de motor is naar 265 pk getuned.”

KLONTEN

In de werkplaats is Joep er snel achter waarom de remmen niet optimaal presteren: de remvloei­stof is gitzwart en er drijven zelfs klonten in. Aan de onderkant zien we twee geknikte remleidingen. Het lijkt erop dat daar ooit een krik onder is gezet. Minstens zo zorgelijk is een spoor van remvloeistof vanaf de rem­bekrachtiger. Met een geplande reis naar Italië in het vooruitzicht is het zaak om dat meteen aan te pakken.

Jip: “Ik heb al van alles gedaan om het sturen minder zwabberig te laten aanvoelen. Op de achter­as zit nu een dikkere stabilisator. Een superscherp sturende auto wordt het nooit, maar er valt ­ inderdaad het nodige te verbete­ren. Alles bij elkaar is de lijst toch wat langer geworden dan ik had gedacht. Tegelijkertijd ben ik blij dat een professional mijn auto heeft doorgelicht. Gelukkig kan ik vrijwel alles zelf doen, anders was het onbetaalbaar.”

DE MENING VAN CARREC TECHNOCENTER

“Er zijn een hoop leuke tuningonderdelen, vier goede banden en een ­ dikke radio op de Saab gezet, maar goed onderhoud heeft hij allang niet gehad. De situatie met de remmen is ronduit gevaarlijk en ook het onderstel verdient aandacht. Eén duim ­omlaag voor deze Zweed.”

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Signalement

Merk Saab
Model 9-3 Cabriolet Aero 2.0 Turbo
Carrosserie 2-deurs, cabrio
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 52.990

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.985 cc
Maximaal vermogen 151 kW / 205 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 280 Nm bij 2.200 tpm
Inhoud brandstoftank 64 l
Lengte / breedte / hoogte 4.629 mm / 1.711 mm / 1.428 mm
Wielbasis 2.605 mm
Massa leeg 1.410 kg
Laadvermogen 430 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 750 kg
Banden215/45WR17Prijzen
Topsnelheid 230 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 7,4 s
Brandstofverbruik 9,1 l/100km

Lezersreacties (71) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.