Rijden met nieuwe generatie Honda EV vermomd als Accord
Honda 0 series
Net als veel andere Japanse merken heeft Honda een wat afwachtende houding als het om EV’s gaat. Na eerdere, wat voorzichtige pogingen volgt in 2026 een frisse start met de 0 series. AutoWeek kon alvast kort proeven aan deze eerste Honda van een nieuwe elektrische generatie.
Automerken die vooral afhankelijk zijn van China en Europa schroeven hun EV-plannen inmiddels noodgedwongen wat terug, terwijl merken die het vooral van Japan en Noord-Amerika moeten hebben pas net aan hun elektrische avontuur beginnen. Merken als Toyota en Honda hebben tot nu toe simpelweg niet echt een noodzaak om volledig op EV’s in te zetten. In de voor hun belangrijke wereldregio’s is de EV nog lang niet zo belangrijk als in Europa, terwijl hun benzine- en hybridemodellen er als warme broodjes over de toonbank gaan. De Japanners zijn ongetwijfeld te beleefd om hun Europese rivalen keihard uit te lachen, maar de laatste maanden is er ongetwijfeld vaak geglimlacht op de hoofdkantoren van Toyota en Honda. De hybridestrategie van deze merken lijkt immers een goede keuze, nu de EV-adaptatie ineens wereldwijd wat stroever verloopt dan vooraf gedacht.

Honda 0 series Saloon
Honda 0 series, vergelijk het met ID van Volkswagen
Toch ziet Honda wel degelijk een noodzaak om dat hele EV-gebeuren wat serieuzer aan te pakken. Dat mag ook wel. Na de Honda E, die fantastisch oogt maar technisch helaas geen voorloper is, volgde de veel saaiere en evenmin grensverleggende e:Ny1. Vingeroefeningen, blijkt nu, want in 2026 komt de eerste auto uit de zogenaamde 0 series op de markt. Die modelreeks laat zich vergelijken met het i van BMW, het EQ van Mercedes en het ID van Volkswagen en brengt een serie EV’s op een speciaal voor dat doel ontwikkeld platform, in allerlei segmenten.
De verkoop begint – hoe kan het ook anders – in Japan en de VS, maar daarna komt Europa aan de beurt. Als het om design gaat, kunnen we vast reikhalzend uitzien naar de 0 series. Op de CES in Las Vegas presenteerde Honda begin dit jaar twee voorproefjes in de vorm van de Saloon en de Space Hub. Laatstgenoemde is een (verre) toekomstvisie voor een ruimtelijke en autonome ‘rijdende woonkamer’, maar de Saloon is volgens Honda de zeer concrete voorbode van een hoog gepositioneerde, sedan-achtige die in 2025 op de CES zijn première beleeft en een jaar later op de markt verschijnt. Kort daarna volgen een middelgrote SUV en een betaalbare instap-SUV die interessant lijkt voor Europa, daarna is het tijd voor een SUV met drie zitrijen die ongetwijfeld vooral voor Noord-Amerika is bedoeld. Nog een compacte SUV, nog een kleine SUV en een compacte sedan zitten later achtereenvolgens in de pijplijn.
‘Thin, light, wise’
De 0 series Saloon concept-car ziet er met zijn gigantische vleugeldeuren en enorm gestroomlijnde koets zeer futuristisch uit. Het productiemodel zal ongetwijfeld flink conventioneler eruit zien, maar toch is de concept-car volgens Honda wel degelijk een design-voorbode. Die afgekapte kont, enigszins vergelijkbaar met wat de Insight had, keert ongetwijfeld terug. Het levert voor de grote Saloon – een definitieve naam is er nog niet – extra veel interieurruimte op, zeker omdat de neus kort is en de wielbasis groot. Zeker voor EV-begrippen is de Saloon erg laag, en dat is doelbewust. Honda’s speerpunten bij de ontwikkeling van de 0 series zijn ‘thin, light & wise’, oftewel ‘dun, licht en slim’.
Dat dunne geldt vooral voor de accu. De modules zelf zijn volgens Honda al dunner en breder dan bij de concurrentie, maar de behuizing is het huzarenstukje. Die wordt in aluminium gegoten in twee delen, waarvan er één universeel is en één verschilt per accuversie en auto. De basis van de koelkanalen zijn er al in gestanst en de kanalen worden afgesloten met een dunne aluminium plaat die de andere helft vormt. Het geheel wordt aan elkaar gelast door middel van wrijvingsroerlassen (Friction Stir Welding, FSW) en dat maakt het mogelijk om de behuizing extra simpel te houden en zo’n 25 procent dunner en lichter te maken dan een traditioneler alternatief. Dan praten we niet over enorme verschillen met wat nu gangbaar is, maar Honda kan wellicht op dit vlak meedoen met de besten op de markt.
Honda belooft dat de 0 series Saloon maximaal 1,40 meter hoog wordt. Dat is inderdaad vrij laag. De kleinere Tesla Model 3 is bijvoorbeeld al 1,44 meter hoog, een Model S eveneens en zelfs een Lucid Air is met 1,41 meter nipt hoger.
Dat de ‘Saloon’ zo laag kan zijn, komt mede door de elektromotoren. De omvormer zit bijvoorbeeld niet bovenop, maar naast de elektromotor en dat houdt de boel opnieuw prettig laag. De Saloon is in beginsel een achterwielaandrijver en heeft een 180-kW elektromotor op de achteras. Een tweede exemplaar op de vooras is ook mogelijk, met een veel lager vermogen van 50 kW of opnieuw 180 kW. In het laatste geval praten we over een auto met tweemaal 180 kW ofwel 245 pk, voor een totaal van 490 pk. Dat is serieus krachtig!
De slimme manier van bouwen moet de elektrische Honda’s relatief licht maken en de gebruikte elektromotoren zijn volgens het merk extra efficiënt, wat na de bepaald niet efficiënte E een mooie afwisseling zou zijn.
Over accucapaciteiten rept Honda nog met geen woord, maar we weten inmiddels dat het 300 mijl rijbereik volgens de Amerikaanse EPA-methode wil realiseren voor bepaalde elektrische modellen. 300 mijl is dik 482 kilometer, maar de EPA-methode wijkt enigszins af van ‘onze’ WLTP-meting. Bekijken we auto’s met een vergelijkbare actieradius, zoals de Hyundai Ioniq 5 met het ‘oude’ accupakket van 77,4 kWh, dan zien we dat die volgens de in Europa gehanteerde WLTP-methode dik 500 kilometer laten noteren. Honda gebruikt alleen niet het 800V-boordnet dat Hyundai sinds de Ioniq 5 hanteert. Dat heeft gevolgen voor de laadsnelheid, die bij Honda naar verluidt blijft steken op zo’n 150 kW. Netjes, maar zeker niet grensverleggend.
Hedendaagse Accord met onderstel van Saloon
Wij rijden ons testrondje in Japan niet met een laag en gestroomlijnd designstatement, maar met een hedendaagse Accord met de aandrijflijn en het onderstel van de Saloon. Een zogenaamde ‘mule’ dus. Dat de Saloon nog wat groter wordt dan de Accord, blijkt wel uit de zowel in de lengte als in de breedte verder naar buiten geduwde wielen. Vanbinnen is het originele informatiescherm afgeplakt en vinden we boven op het dashboard een provisorisch aangebracht informatiedisplay. Dat is helaas grotendeels afgeplakt, opdat we niet uit de aldaar getoonde informatie nog meer informatie kunnen destilleren. Vandaag gaat dan ook alles om wat je niet ziet en dat is de techniek. Voor de beeldvorming: de ‘proefrit’ bestaat uit twee korte rondjes over een testcircuitje van (heel grove schatting) hooguit een kilometer. Naast ons zit een instructeur en het hele gebeuren duurt enkele minuten. Niet veel, maar de Honda heeft er genoeg aan om een goede eerste indruk achter te laten.
Ons testexemplaar is voorzien van luchtvering (dat wordt niet standaard) en voelt geweldig uitgebalanceerd. Hij is comfortabel, maar ook buitengewoon trefzeker en stabiel en laat zich niet door oneffenheden noch door snelle bochten van de wijs brengen. Snel is de Honda ook, wat doet vermoeden dat we hier te maken hebben met de hierboven omschreven topversie met 490 pk. De mate van recuperatie regel je eenvoudig ‘on the go’ met de flippers aan het stuur.

Van de 0 series komen sedans en SUV’s en Honda giet de prototypes ook in die vorm. Inderdaad: de SUV is verstopt onder een CR-V.
Op een enkel kraakje na – het is nog een prototype – voelt de 0 series Saloon al heel ‘af’ en heel hoogwaardig, al komt dat gezien de vermoedelijk hoge prijs en die luchtvering ook niet helemaal uit de lucht vallen. De vraag is bovendien of het genoeg is, want dure auto’s die goed rijden komen we vaker tegen. Het is voor Honda dan ook te hopen dat het model zich met zijn efficiëntie, design of iets anders voldoende weet te onderscheiden, maar de Japanners nemen de EV nu in ieder geval wél serieus.
Had je deze auto's al gezien?
Lezersreacties (15) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.