Rij-impressie Volkswagen Up

De stadsauto volgens Wolfsburg

84 reacties

Video
AutoWeek 36 2011
AutoWeek 36 2011

Je leest het in AutoWeek 36 2011

De Up is Volkswagens hoop voor het A-segment. In de stad der steden kruipt Roland Tameling achter het stuur van Volkswagens kleinste, en hij kiest voor de lichtste versie, de 60 pk. Gaat dat nog een beetje vooruit?

Momenteel worden er jaarlijks in Europa 1,4 miljoen stadsauto's verkocht en de prognose is dat dit aantal de komende vier jaar tot 1,7 miljoen groeit. Volkswagen ambieert daarvan met de Up een marktaandeel van minstens 10% te veroveren. Grote tegenstanders zijn de (nieuwe) Panda, de Smart en de Aygo & Co.

Sterke troef is de prijs die tussen de 8500 en 9000 euro zal liggen voor de instapversie die take up! heet. De rijker uitgeruste typen dragen de namen move up! en high up! en hebben standaardcity safety, een automatisch noodremsysteem dat de auto onder de 30 km/h tot stilstand brengt als een aanrijding dreigt. Het is de eerste keer dat het systeem op zo'n goedkope, kleine auto wordt aangeboden. Volkswagen heeft voor city safety gekozen omdat er 5000 keer per dag gebotst wordt in Europa, waarvan 3250 keer in de stad. En daar de up! een stadsauto is…… Heel veiligheidsbewust van Volkswagen, maar wel vreemd dat ESP op sommige markten dan weer niet standaard is.

Verslagen door Cuore

Volkswagen wilde dat de Up uitblinkt door binnenruimte en heeft daarom voor een extreem lange wielbasis gekozen, 2,42 meter, terwijl de auto zelf maar 3,54 meter lang is. In dat opzicht wordt de Up alleen verslagen door de Daihatsu Cuore.

Door die lange wielbasis zit je er prima in, zeker voorin, met meer dan voldoende hoofdruimte, zelfs voor mensen van 1,90 meter en langer. Achterin zijn de stoelzittingen iets hoger, waardoor er minder plaats is dan voor, maar nog altijd genoeg voor mensen van 1,80 meter. Het in- en uitstappen vraagt enige lenigheid, wie vaak achterpassagiers heeft, doen er dan ook goed aan op de vijfdeurs te wachten die enkele maanden na de driedeurs up! op de markt komt. VW verwacht de eerste up!s overigens begin 2012 in Nederland te leveren.

Cursus zuinig rijden

Het interieur is praktisch en eenvoudig, met genoeg bergruimte in de middenconsole en een simpel instrumentarium. Het ziet er echter goed gemaakt uit, dicht bij het niveau dat we van de Polo en Golf kennen, en het heeft een frisse uitstraling doordat de deurpanelen en het dashboard van hoogglanzend gelakt hard plastic zijn, wat de uitstraling van een Apple geeft.

De stevige dikte van de voorruitstijlen deed vrezen voor hinder bij het zicht naar voren, maar in de praktijk is dat niet het geval daar de stijlen vrij ver naar voren staan en de basis van de zijruiten laag is. Het stuurwiel is helaas alleen in de hoogte verstelbaar. Vreemd en eigenlijk onacceptabel is dat de bestuurder alleen zijn 'eigen' zijruit kan openen en niet die aan de andere kant. Heel onhandig.

Nieuw is het opklik navigatiesysteem dat VW in samenwerking van Navicom heeft ontwikkeld en dat bedoeld is als alternatief voor TomTom's en dergelijke. Het bestaat uit een touchscreen schermpje dat alle functies van de auto 'praat'. Je kunt er het navigatiesysteem mee bedienen en ook de audio en je telefoon. Er zit ook een boordcomputer in, die je indien gewenst zelfs een cursus zuinig rijden geeft. Het aardige is dat het je het apparaat mee kunt nemen en dat een aantal van de functies waaronder de navigatie het blijft doen als je aan de wandel gaat. Het systeem, dat PID heet, voor Portable Infotainment Device) gaat in Duitsland € 400 kosten, in Nederland waarschijnlijk minder, maar dan wel in combinatie met een bepaald uitrustingspakket.

Energie opslokken

De bagageruimte heeft twee verdiepingen, waarvan je de 'begane grond' kunt benutten voor een reservewiel of voor een reparatiekit en bagageruimte. In dat laatste geval is het geheel 251 liter groot. Er komt in 2012 een Up die op aardgas rijdt, daarbij wordt het onderste compartiment gebruikt voor een van de twee gastanks. Deze versie zal in totaal 72 liter CNG en 10 liter benzine mee kunnen nemen, genoeg voor een theoretische actieradius van 550 kilometer.

Geen diesel voor de Up, hij wordt vooralsnog alleen geleverd met een 1,0-liter benzine driecilinder zonder turbo, in twee configuraties, 75 of 60 pk (beide met een CO2-uitstoot lager dan 100 gr/km). De versie op CNG heeft een vermogen van 68 pk en 'doet' 79 gram kooldioxide per kilometer.

De driecilinder is niet van balansassen voorzien, maar verrast toch met een mooie trillingsvrije loop, een goede hoeveelheid koppel en een soepel rijgedrag. VW heeft balansassen achterwege gelaten omdat die energie opslokken. In plaats daarvan is gekozen voor een relatief groot vliegwiel – wat je merkt aan de trage toerenval bij gas loslaten– en voor motorsteunen die de vibraties goed opvangen. We reden alleen de krachtigste versie en die presteert prima, zonder uiteraard snel te zijn. Op de Autobahn trekt hij gemakkelijk door naar een snelheid boven de 170 km/h op de teller en hij houdt daar ondanks het heuvelachtige verloop van de weg gemakkelijk 160 km/h vast in de hoogste (vijfde) versnelling. De Up is daarmee een stadsauto waarmee je ook grote tochten niet uit de weg hoeft te gaan mede door volwassen veercomfort en wegligging.

Zelfs 17 inch!

VW geeft een gemiddeld 'laboratorium' verbruik op van 1 op 23,2. Reëler is het echter met rond de 1 op 20 rekening te houden, wat we in en om Wolfsburg gemakkelijk scoorden, zonder daar moeite voor te doen.

De eerste schetsen voor de Up werden gemaakt in 2007, door Walter de Silva, terwijl hij met Piëch en enkele andere leidinggevenden in het bedrijfsvliegtuig op weg was van Detroit naar Wolfsburg.

Het uiterlijk van de Up is typisch VW, met een vriendelijk 'gezicht' en strakke, rustige oppervlakken, geen onmiddellijke hartenbreker, maar wel een ontwerp waarvan de houdbaarheid lang is – zoals bij de Golf dus. Standaard wordt hij op stalen 14 inch wielen met doppen geleverd, wie hem zo 'cool' mogelijk wil maken, doet er goed aan voor 15 of 16 inch lichtmetaal te gaan. Er komen zelfs 17 inch wielen voor beschikbaar.

De Up blijft niet in zijn uppie, hij vormt overigens de basis van een complete familie, VW wil op termijn vijf versies in de showroom hebben staan, waarvan er een heel binnenkort al in Frankfurt getoond gaat worden. Reken op een vijfdeurs, een crossover, een coupé en een kleine MPV. Er komt in 2013 een volledig elektrische versie (Up Blue e Motion) en VW beraadt zich nog over een hybride met een tweecilinder diesel.

VW gaat de 'stadsuitdaging' aan. De eerste grote persintroductie is namelijk gepland in Rome. En die stad is al jaren het domein van.. de Smart.

Volkswagen up!
Volkswagen up!Volkswagen up!Volkswagen up!Volkswagen up!Volkswagen up!Volkswagen up!Volkswagen up!Volkswagen up!Volkswagen up!

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (84) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum