Rij-impressie - BMW X1

Lekker vierkant

63 reacties

Video
AutoWeek 32 2015
AutoWeek 32 2015

Je leest het in AutoWeek 32 2015

De nieuwe BMW X1 is duidelijk een hele andere auto dan zijn voorganger. Maar de keuzes van BMW lijken goed uit te pakken.

De auto lijkt zo groot dat we ons in het begin even vergalopperen. Leuk tegen de nieuwe Mercedes GLC, denken we. Maar wacht even, die Mercedes doet zijn ding in het D-segment, waar hij moet aantreden tegen auto's als de BMW X3 en de Audi A5. Deze BMW X1 zit een segment lager, en daar vinden we niet de GLC, maar de Mercedes GLA! En dat wekt toch een beetje verbazing. Gevoelsmatig is die auto een stuk kleiner. Eens kijken: 421 liter bagageruimte voor de GLA, 505 voor de BMW. (De vorige X1 had 420 liter) Dat scheelt toch heel wat. Gaan we naar de achterbank, dat blijkt de X1 ook daar bijzonder ruim. De beenruimte is goed, de hoofdruimte zelfs uitstekend. En dat terwijl zijn voorganger achterin werkelijk dramatisch was. En dan nog een leuk feitje, de nieuwe X1 is kórter dan zijn voorganger. En toch ineens zo'n ruimtewonder! Hoe komt dat? Gedeeltelijk omdat er in de hoogte en de breedte wel heel wat is bijgekomen. De BMW is 2,3 centimeter breder en ruim 5 centimeter hoger dan voorheen. En daarmee is de Duitser alleen al qua uiterlijk veel meer SUV dan voorheen. Maar de extra ruimt komt ook door de nieuwe opzet. Net als de 2-serie Active Tourer (AT) is de nieuwe X1 in basis een voorwielaandrijver. En daarmee verschilt de auto technisch natuurlijk wezenlijk van de vorige X1. De motor ligt tegenwoordig dwars voorin, waardoor de hele cabine een stukje verder naar voren kan. En daarmee wint de auto enorm aan ruimte ten opzichte van de vorige X1.

Op de bok

Het was natuurlijk hoog tijd om de auto te vervangen, de X1 was al een tijdje de oudste BMW op de markt. Daardoor zijn de verschillen des te groter. De cockpit is bijvoorbeeld vele malen mooier dan je van de X1 gewend was. Goede materialen, en perfecte ergonomie. Het is duidelijk een stapje meer dan de 1-serie, maar net weer geen (gefacelifte) 3-serie. Niet onlogisch, want het is letterlijk het dashboard van een 2-serie AT waar je tegenaan kijkt. De ergonomie is als vanouds super. Alles zit waar je het verwacht, de bediening is soepel en de huidige generatie iDrive is een voorbeeld voor letterlijk iedere andere autofabrikant. Wel is de zit fors hoger ten opzichte van de vorige X1. Omdat het dashboard ook nog eens relatief laag is, kijk je veel meer vanuit de hoogte de wereld in. Dat past goed bij een SUV, de vorige X1 had evenwel juist een extreem lage zit voor dit segment, wat vooral het dynamische karakter van de auto ten goede moest komen. Opnieuw een teken dat BMW deze auto echt heel anders in de markt wil zetten.

Hoe rijdt deze BMW X1 nu de krachten in basis naar de vooras gaan? In eerste instantie lijkt dat lastig te testen, want BMW zet tijdens de introductie van het nieuwe model enkel xDrive-modellen in, en die hebben natuurlijk vierwielaandrijving. Maar vergis je niet, de balans blijft die van een voorwielaangedreven auto, je zal alleen zelden last hebben van tractieverlies. Het 4WD-systeem dat BMW op de X1 heeft gezet maakt gebruik van een platenkoppeling die indien nodig vermogen naar de achterwielen stuurt. In basis gaan alle krachten alleen maar naar voren, wat uiteraard efficiënter is. Het knappe aan het systeem is echter dat het niet langer wacht tot er daadwerkelijk tractieverlies optreedt, maar dat het als de voorwielen kúnnen gaan doorslippen het de achterwielen al bijschakelt. Bijvoorbeeld als je je gaspedaal bij lage snelheden vol intrapt. Hierdoor merk je als bestuurder eigenlijk helemaal niets meer van het moment dat de achterwielen worden bijgeschakeld.

Strak en stevig

De rij-eigenschappen zijn zonder meer uitstekend. Waar voorwielaandrijving bij de BMW 2-serie AT echt een duidelijk stempel drukt op het type auto, is het bij een SUV blijkbaar toch minder storend. Pas als je met lekker tempo bochten gaat nemen merk je dat de auto de balans van bijvoorbeeld een X3 mist. Hij lijkt qua rijbalans meer op bijvoorbeeld een Mazda CX-5. Maar is dat in een hoge auto een probleem? De nieuwe BMW blijft lang neutraal, stuurt bijzonder prettig en heeft een prima weglegging. Wel is de auto relatief hard geveerd, maar dat is niet iets waar BMW-rijders van zullen schrikken. Qua motoren is er in eerste instantie de keus tussen twee benzineversies en drie diesels, maar voor het einde van het jaar komen er nog twee instappers bij. Daarbij interessant nieuws: de sDrive18i die dan verschijnt is een driecilinder! Jawel, BMW houdt zich niet in en legt de nieuwe turbomotor ook in hun kleinste SUV, net zoals het blok ook in de net gefacelifte 3-serie komt. Het zijn merkwaardige tijden. Wij rijden met de 235-pk sterke xDrive25i, waarbij zowel het blok als de daaraan gekoppelde achttraps automaat excelleert. Niet heel verrassend, we kennen deze aandrijflijn immers al goed. Interessanter wordt om te zien hoe het met de wat betaalbaardere instapmotoren gaat, daarvoor moeten wachten tot we die een keer in Nederland kunnen rijden.

De 20i is vooralsnog de goedkoopste X1 met 39.900 euro. De 25i kost maar liefst 52.000 euro. De instapdiesel is de vooralsnog handgeschakelde sDrive18d met 150 pk. Ook die heeft een vanafprijs van 39.900 euro. Dit tot vooralsnog is de enige X1 met 20% bijtelling. De 20d met 190 pk kost 51.735 euro 25d met die 231 pk gaat naar 54.500 euro. De auto staat voor het einde van de zomer bij de dealers.

BMW X1
BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (63) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum