BMW X1

X-factor

BMW X1
BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1BMW X1
AutoWeek 28 2012
AutoWeek 28 2012

Je leest het in AutoWeek 28 2012

Qua concept hangt de X1 een beetje tussen stationwagon en SUV in – en in tegenstelling tot zijn grotere broers kun je hem ook zonder integrale aandrijving bestellen. Met een bescheiden facelift en opgefriste techniek wil BMW haar 'poldermodel' weer opstuwen in de vaart de volkeren.

Marketing, het blijft een kunst op zich. Hoewel de X1 officieel geregistreerd staat als stationwagon, wordt hij net als de X3 en X5 aan de man gebracht als 'Sports Activity Vehicle'. Ondanks zijn relatief geringe hoogte ziet BMW vooral SUV-modellen als concurrent van de X1. De autokoper zit er allemaal niet zo mee, want er werden er sinds de introductie in 2009 ruim 3.500 van verkocht in ons land. In tijden waarin de gemiddelde wagenparkbeheerder SUV's in de ban heeft gedaan, heeft BMW's registratietruc zijn vruchten afgeworpen. Maar dat wil nog niet zeggen dat het merk uit München op zijn lauweren kan rusten, want de Audi Q3 en geplande kleine SUV's van Mercedes-Benz en Volvo maken het leven voor BMW's kleinste X-model er niet gemakkelijker op. Tijd voor een facelift dus, die qua uiterlijke wijzigingen bijzonder bescheiden uitvalt. Pas als je er een foto van de 'oude' X1 naast houdt, zie je dat er wel degelijk enkele aanpassingen zijn gedaan. Zo is een groter deel van de bumpers in carrosseriekleur is uitgevoerd, zitten er voortaan sierstrips in de luchtinlaat voor en werd de diffuser achter fors groter. Het goedkoop ogende zwarte plastic is daarmee grotendeels verleden tijd, waardoor de X1 wat hoogwaardiger overkomt. Kleine details als anders ingedeelde koplampunits en zijknipperlichten die voortaan in de spiegels zitten ronden de milde cosmetische update af. In het interieur vallen vooral de fraaiere plasticsoorten op, maar die waren bij de X1 dan ook echt onder de maat. Daarnaast werd de middenconsole anders ingedeeld en voorzien van pianolak afwerking. Het oogt nu allemaal heel acceptabel, hoewel het afwerkingsniveau van eerdergenoemde Q3 nog altijd niet wordt gehaald.

De X1 maakt deze makke goed met een interieur dat opvallend ruim is voor een auto van deze afmetingen. Beenruimte is niet iets waar de kleinere BMW-modellen zich over het algemeen op kunnen laten voorstaan, maar als de voorpassagiers hun stoel niet in de achterste stand zetten, is er genoeg ruimte op de achterbank van de X1. Door de hogere carrosserie is er tevens hoofdruimte in overvloed en samen met de relatief rechtop geplaatste achterbankleuning zorgt dat ervoor dat je lijf en leden goed kwijt kunt. De bagageruimte is met 420 liter inhoud niet overdreven groot, maar door zijn vorm wel goed te gebruiken.

Sportwagens pesten

Goed, tijd om te gaan rijden. Want zoals het de Bayerische Motoren Werke betaamt, vonden de meeste wijzigingen op technisch vlak plaats. Zo zijn alle uitvoeringen behalve de sDrive16d en 20d Efficient Dynamics leverbaar met een nieuwe achttraps automaat, op het moment in dit segment een unicum. De nieuwe bak is voorzien van een start/stop-systeem en is met zijn voorkeur voor lage toerentallen verantwoordelijk voor een verbruiksreductie van enkele procenten bij de verschillende motoriseringen. Daarnaast werden twee nieuwe dieselmotoren aan het gamma toegevoegd, namelijk de 16d en 25d. In beide gevallen gaat het om varianten van de bekende tweeliter turbodieselmotor, die in het eerstgenoemde geval is geknepen tot een bescheiden 116 pk. Dat zorgt voor evenzeer bescheiden prestaties (0-100 km/h vergt volgens de fabriek 11,5 seconden), maar ook voor een bijzonder laag verbruik. Helaas bood BMW ons bij deze eerste kennismaking met de opgefriste X1 niet de mogelijkheid om met deze nieuwe versie te rijden, we zijn toch wel benieuwd of de relatief zware X1 een beetje uit de voeten kan met deze motor. In het vooronder van onze testauto ligt de absolute tegenpool van de nieuwe spaardiesel, namelijk de TwinPower-uitvoering van de vierpitter die de toevoeging '25d' meekrijgt. En dat is een heel ander verhaal, want met 218 pk en een koppel van 450 Nm verandert die de X1 in een auto waarmee je sportwagens kunt pesten. Met zijn vanafprijs van bijna 52.000 euro zal maar een klein deel van de X1-kopers voor deze koppelbaas gaan, maar het is zonder twijfel een geweldig blok. De motor levert 7 procent meer vermogen dan de 23d die hij vervangt en werd tegelijkertijd 13 procent zuiniger. BMW's Efficient Dynamics-strategie heeft een motor opgeleverd die vermogens- en verbruikscijfers combineert die tot voor kort onmogelijk werden gehouden.

Afwachtend

Geheel volgens verwachting valt er over de prestaties die deze motor levert beslist niet te klagen, de viercilinder zorgt voor een plezierige duw in de rug. Wel zouden de reacties op het gaspedaal iets meer lineair mogen zijn. Geef je een klein beetje gas, dan is de automaat nogal afwachtend met terugschakelen en bij lagere toerentallen gebeurt er niet gek veel. Trap het gaspedaal iets verder in en de bak schakelt meerdere verzetten terug, waarbij de motor direct in het explosieve gedeelte van zijn toerenbereik komt. En dan komt de X1 van zijn plek als een GTI. Wel valt op dat de motor bij het accelereren niet erg stil is, bovendien is het geluid ook wat rauw. Gelukkig is hij op constante snelheden nauwelijks aanwezig, mede door de voorkeur van de automaat voor lage toerentallen. Bij 80 km/h draait de motor bijvoorbeeld nog geen 1.500 tpm. De transmissie schakelt precies op de gewenste momenten en als je zelf de regie overneemt is hij nog beter bij de pinken. We zijn echter nog steeds geen fan van BMW's kleine automaatpookje, waarbij je niet kunt voelen wanneer je een bepaald verzet inlegt.

BMW liet het onderstel van de X1 ongemoeid, maar er was dan ook weinig reden om daar veranderingen aan door te voeren. Hier betaalt de mix van stationwagon en SUV zich uit, want voor een auto van dit kaliber is de wegligging echt uitstekend. De vierwielaangedreven versie waarmee we op pad zijn reageert direct op stuurbewegingen, rolt nauwelijks meer om zijn lengteas dan een sportieve sedan en blijft snaarstrak op koers. Bovendien is de elektrische stuurbekrachtiging mooi lineair en biedt hij zelfs redelijk wat gevoel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eerste generatie X3 wordt deze dynamiek niet bekocht met een knetterharde vering. Het rijcomfort is heel acceptabel, hoewel korte oneffenheden wat te nadrukkelijk worden doorgegeven. Al met al kunnen we concluderen dat de X1 op papier weliswaar een slap compromis is, maar in de praktijk een heel allround karakter heeft. Jammer dat de nieuwe 25d-uitvoering voor velen te begrotelijk zal zijn, want het is echt een heerlijkheid. De andere motoren zijn echter evenmin een straf. De X1 heeft beslist meer in zijn mars dan alleen uiterlijk vertoon. Eind juli staat hij in opgefriste vorm bij de dealer.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (19) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum