Renault Captur (2017) - Test

Subtiel bijgeschaafd

30 reacties

Video
AutoWeek 22 2017
AutoWeek 22 2017

Je leest het in AutoWeek 22 2017

Renault heeft niets te klagen over de populariteit van de Captur. Toch komt ook die auto in aanmerking voor een facelift. Heel voorzichtig is het model bijgeschaafd. Het grootste nieuws is de komst van een luxueuze topversie: de Initiale Paris.

De Renault Captur neemt een speciale plaats in op de Nederlandse automarkt. Het is namelijk het best verkochte model onder particuliere kopers. Dat is een groot compliment voor Renault. "En de Clio staat op nummer twee bij de particuliere kopers", aldus de trotse mensen bij het Franse merk. En waarom valt de particulier dan zo massaal voor de Captur? "Hij wordt voornamelijk gekozen vanwege zijn uiterlijk." Daar komt bij ons een chauvinistisch, trots gevoel bovenop, want de Nederlander Laurens van den Acker is verantwoordelijk voor de modellen bij Renault.

Het merk heeft dus groot gelijk dat het voorzichtig te werk is gegaan bij de Captur. De verlichting aan de voorzijde is iets veranderd. Het faceliftmodel onderscheidt zich door de C-vormige ledverlichting in de voorbumper en op de hogere uitvoeringen tref je 'Led Pure Vision'-koplampen. Verder is de grille vernieuwd. Aan de achterzijde hebben de lampen een nieuwe indeling en bovendien zijn die altijd ingeschakeld, zowel overdag als in het donker. Een verstandige keuze, want je zou de mensen de kost moeten geven die 's avonds hun verlichting niet inschakelen omdat ze de dagrijverlichting zien branden. Verder laat Renault weten dat er nieuwe skidplates zijn, zoals de stukken in het midden onder de bumper worden genoemd. Voor het vernieuwde model is er bovendien een nieuw assortiment in- en exterieurkleuren en wielen. Wat betreft het uiterlijk blijft het daarbij. In het interieur vinden we wat nieuwe materialen. Ook kan het R-linksysteem tegenwoordig contact maken met een Android-telefoon. Verder staat er nu een dodehoekwaarschuwingssysteem op de optielijst.

Aan het motorenprogramma heeft Renault niets veranderd. De hoofdrol is weggelegd voor de 90 pk driecilinder TCe en de 120 pk viercilinder. Die laatste is de best verkopende in de Captur. Verder wordt een 110 pk dCi aangeboden, maar die speelt niet echt een rol van betekenis in ons land. Particuliere kopers kiezen nu eenmaal geen diesel. Renault heeft ook de techniek ongemoeid gelaten. Waarom zou je gaan sleutelen aan de besturing en het onderstel als de klandizie er geen klachten over heeft? De Captur is met zijn 120 pk-motor pittig genoeg, al is het jammer dat er voor de liefhebber niet een motor met nog wat meer vermogen is.

Het onderstel biedt een mooie mix tussen comfortabel en sportief. Nooit heb je het idee dat het te zompig of te hard is; dat heeft Renault prima onder de knie. Puntje van kritiek zijn nog steeds de stoelen, met name de zittingen voorin. Die zijn echt te kort en dat wreekt zich op lange ritten; dan ga je je eigen onderstel voelen.

Initiale Paris
Het gros van de Captur-kopers ruilt een auto uit een hoger segment in. Als de kinderen het nest hebben verlaten, komt er vaak een Captur in beeld. Doorgaans wordt er dus niet op de aanschaf bespaard. Dat is de motivatie geweest voor Renault om met een Initiale Paris-versie te komen. Initiale Paris is Renault-taal voor 'alles d'r op en d'r an'. Die nemen we dus graag mee voor een blokje om. Aan de buitenkant onderscheidt hij zich van zijn mindere broertjes door de vele verchroomde accenten en het Initialelogo dat op verschillende plekken terugkomt. Iedereen mag weten dat je in zo'n dure uitvoering rijdt. Dan de binnenkant: ook daar tref je veel verchroomde accenten, maar het hoogtepunt is toch wel het leren interieur met fraaie stoelen en uitzicht op portier- en dashboardbekleding met fraaie stiksels. Hier ontbreekt het je aan niets. Wie zijn oog laat vallen op deze versie, heeft weinig te kiezen: alle opties zijn aanwezig. Een kleine bloemlezing: ledverlichting aan alle kanten, parkeerassistentie, dodehoekwaarschuwing, het Bose-audiosysteem en de meest uitgebreide variant van het R-Link-systeem. Ook een verwarmbaar stuur en verwarmbare stoelen behoren tot de standaarduitrusting. Valt er dan helemaal niets te kiezen? Toch wel: naast de standaardkleuren is er een speciale zwarte tint die onder de schitterende naam Noir Améthyste door het leven gaat. Verder is er nog de keuze tussen een handgeschakelde transmissie of een EDC-automaat. De motor is altijd de 120 pk-benzineversie. Keerzijde is dat de Initiale Paris € 28.090 kost en de versie met automaat € 29.690. Dat is flink wat meer dan de € 19.190 die voor de simpelste Captur wordt gevraagd. Toch kun je met geen mogelijkheid zeggen dat de Initiale Paris te duur is. We hebben een donkerbruin vermoeden dat we deze uitvoering veel gaan zien.

Kortom: de Captur is klaar voor de rest van zijn leven. Momenteel arriveert hij in de showroom. Doorgaans gaat een model zeven jaar mee, dus pas in 2020 zal er naar verwachting een opvolger komen. De komende jaren zal hij het wel wat moeilijker krijgen. Veel merken hebben het segment van de compacte crossover namelijk ontdekt. Bovendien kan het je alleen al bij de Renault-dealer gaan duizelen van de keuzes, want ook de Kadjar en binnenkort de Koleos staan te knipogen naar het publiek dat op zoek is naar een auto van deze soort. We hopen dat het de Captur lukt om de komende jaren het hoofd boven water te houden.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

renault captur
Renault CapturRenault CapturRenault CapturRenault CapturRenault CapturRenault CapturRenault CapturRenault CapturRenault CapturRenault Captur

PLUS & MIN

  • +Uiterlijk nog steeds bij de tijd
  • +Gunstig geprijsd
  • -Zitcomfort kan beter
  • -Motorenaanbod beperkt

PRIVATE LEASE Renault Captur

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (30) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum