Dacia Duster TCE 125 - Renault Captur TCE 90

Stoer of stijl

Cross-over SUV Dacia Duster Renault Captur
AutoWeek 31 2018
AutoWeek 31 2018

Je leest het in AutoWeek 31 2018

Net als zijn voorganger is de nieuwe Dacia Duster een stoer ogende SUV die zijn budget-karakter op het eerste oog goed weet te verbergen. Kijk je beter, dan zie je wel redenen om voor een duurdere optie te kiezen. Zoals concerngenoot Renault Captur, eerder een modepopje. Maar biedt die genoeg meerwaarde om de meerprijs te rechtvaardigen?

Vorige week las je in onze duurtestupdate dat de nieuwe, tweede generatie Dacia Duster is opgenomen in onze vloot. En nu al treedt de nieuwe duurtester aan in een vergelijkende test. Als tegenstander kiezen we voor de meest succesvolle compacte cross-over
van de laatste tijd, de Renault Captur. Dat Dacia deel uitmaakt van de Renault/Nissan-alliantie zal voor weinig AutoWeek-lezers nieuws zijn. Voor de nieuwe, tweede generatie Dacia Duster geldt dan ook dat hij weer is opgebouwd uit beproefde techniek van Renault. Dat heeft als voordeel dat de ontwikkelingskosten lang en breed zijn terugverdiend. Dat geldt uiteraard niet voor jongere Renault-modellen, zoals Captur in deze test. Daardoor zijn het prijstechnisch twee verschillende verhalen. De Captur biedt minder ruimte en mindere prestaties tegen een hogere prijs, maar stelt daar meer luxe en kwaliteitsbeleving tegenover; bij voorbaat al een lastige keus.

SMAAKMAKER

De Dacia Duster verscheen eind 2009 als productieversie van de eerder dat jaar in Genève onthulde, gelijknamige concept-car. Een robuust en stoer ogende SUV
voor de prijs van minder dan een compacte middenklasser: daar hadden de spaarzaam ingestelde Nederlanders wel oren naar en de Duster mocht zich dan ook verheugen in een behoorlijk succes: 1.500 stuks werden er verkocht in 2010, het jaar daarop, het eerste volledige jaar voor de Duster, waren dat er ruim 2.000. Naast de weinig sexy Sandero en de nog minder tot de verbeelding sprekende Logan MCV was de Duster algauw de smaakmaker van Dacia. Het moet gezegd: op het design is in elk geval niet bezuinigd. De eerste generatie Duster zag er geslaagd uit en er is voor de nieuwe generatie dan ook in grote lijnen aan het design vastgehouden. Opnieuw brede, uit- geklopte wielkasten, een lage raampartij die de flanken hoger doet lijken en een hoe- kige neus. Aan de achterkant vind je het typische designelement, waarbij de vorm van de achterlichten als bolling doorloopt in de vijfde deur, niet meer. De nieuwe achterlichten doen met hun kruismotief wel wat denken aan die van Jeep. Aan de voor- kant herken je de nieuwe Duster aan scherper getekende koplampen en een grille met rechthoekige elementen.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum