Citroën C3 Aircross - Hyundai Kona - Kia Stonic - Renault Captur - Seat Arona

De weg van de hoge instap

AutoWeek 49 2017 Magazine multitest dubbeltest cro
AutoWeek 49 2017
AutoWeek 49 2017

Je leest het in AutoWeek 49 2017

Er zijn zo veel nieuwkomers in het B-SUV-segment, dat schreeuwt om een multitest. Wij halen vier kakelversie SUV's in de compacte klasse bij elkaar en nemen tevens een Renault Captur mee, die inmiddels meeloopt sinds 2013, om te zien of die zijn hoofd nog boven water houdt.

Het segment van de compacte SUV's groeit hard. De merken struikelen over elkaar heen om daarin een model op de markt te brengen. In Europa is het marktaandeel van dit soort auto's de tien procent gepasseerd, dus daar wil elke fabrikant bij zijn. Vooral de Renault Captur is immens populair. Onlangs werd die auto gefacelift. Hij krijgt het een heel stuk moeilijker met al die nieuwe concurrenten. We nemen hem mee voor een test met vier nieuwkomers. Het zijn de Hyundai Kona en Kia Stonic, die minder met elkaar te maken hebben dan je zou denken. Verder testen we de Citroën C3 Aircross en Seat Arona. Eens kijken of die deuken kunnen slaan in de populariteit van de Captur.

Waarom zeggen zo veel mensen hun klassieke hatchback gedag en kiezen ze voor een cross-over? We zijn geneigd te denken dat ze worden verleid door het gemak en de hoge instap. Het publiek heeft daar graag een paar duizend euro extra voor over, want dat is
de doorsnee meerprijs ten opzichte van een vergelijkbare hatchback. Vaak zijn kopers van een auto in deze klasse afkomstig uit een auto van een hoger segment, dus gewend om meer te betalen.

Voor deze test kiezen we de motoriseringen die zonder twijfel het meest worden verkocht. Allemaal hebben de nieuwkomers een driepitter met ruim 100 pk. Allemaal hebben ze louter voorwielaandrijving. Alleen de Kona is ook te koop met 4WD en de Citroën is er met Grip Control. Eén voordeel van dit fors groeiende segment: het verkeer op de weg fleurt er een stuk van op.

De huidige voorliefde voor SUV's en cross-overs heeft ervoor gezorgd dat de MPV het veld aan het ruimen is. Citroën heeft de C3 Aircross op de markt gebracht en promoot die nadrukkelijk als SUV. Dat gaat ten koste van de C3 Picasso, die een rasechte MPV was. De vormgeving van de Aircross loopt prima in de pas met de al even aaibare 'normale' C3. Opvallend is dat Citroën alweer afscheid heeft genomen van de 'airbump'-kussens op de zijkant. Op de Aircross zijn ze niet te koop en op de herziene C4 Cactus keren ze niet terug. Nu weten we wel dat er net zo veel voor- als tegenstanders waren van die luchtkussens, maar wij vinden het jammer dat Citroën dit eigenwijze stijldetail alweer laat vallen. De motor van de C3 Aircross is een oude bekende. Het is de 110 pk sterke VTi die ook in menig ander product van PSA dienstdoet. We kennen hem als een lekker levendige motor, die nooit te veel op de voorgrond treedt. In de C3 Aircross is dat niet anders. Voor wie meer wil, levert Citroën ook nog de 130 pk-variant in dit model, maar daar zouden we niet voor doorsparen. Bijzonder aan de Aircross in onze test is dat hij is uitgerust met een zestrapsautomaat. Die is van het Japanse Aisin en voldoet uitstekend.

Het onderstel is het hete hangijzer bij de C3 Aircross. Deze Citroën is voor mensen met een hang naar Frans comfort zoals dat vroeger was – hij wiegt je voorzichtig van A naar B. De tegenstanders noemen dat 'week', 'onstabiel' of 'wiebelig'. Ten opzichte van zijn tegenstrevers helt hij een beetje in de bochten, maar niet zoals vroeger de Visa, die desnoods op zijn spiegels door de bocht ging. Daar komt bij dat de besturing tamelijk afstandelijk werkt; alleen de hoognodige informatie komt door. Er is niet de minste zweem van sportiviteit. Onderstel en besturing zijn dus buitengewoon smaakgevoelig. Voorstanders zullen zeggen dat de Citroën zijn berijder ontzorgt; de Aircross valt je niet lastig met overbodige informatie in het stuur en over het wegdek. Tegenstanders noemen zoiets afstandelijk.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum