Peugeot 4007 (2007) - Test

Gemuilkorfd

Peugeot 4007
AutoWeek 28 2007
AutoWeek 28 2007

Je leest het in AutoWeek 28 2007

En dit is dus de derde van de Frans-Japanse SUV-drieling, de Peugeot 4007. Bijna alles wat u op de pagina's hiervoor gelezen hebt over de Citroën C-Crosser, geldt ook voor deze SUV. Al heeft-ie natuurlijk z'n eigen front. De 4007 oogt als een gemuilkorfde Mitsubishi Outlander. En terwijl de C-Crosser al in september bij de dealers staat, maakt dit PSA-derivaat van de Japanse SUV pas in het eerste kwartaal van 2008 zijn opwachting.

Het is u al bekend. Twee jaar geleden klopten de Fransen, Peugeot en Citroën dus, aan bij 4x4-expert Mitsubishi voor de ontwikkeling van een SUV. In twee jaar tijd ontstonden zo de 4007 en de C-Crosser. Waarom nu pas een SUV? 'Peugeot heeft zich de afgelopen jaren geconcentreerd op CC's en SW's. Daar lagen onze prioriteiten", aldus Xavier Peugeot, directeur Peugeot Nederland. Maar de Peugeot 4007 is desondanks, net als zijn Franse neef, in 22 maanden ontwikkeld. Peugeots Centre Stile tekende een auto met een typisch Peugeot-gezicht. De enorme koplampen, een grote zwarte muil met glimmende spijlen erin en een forse overhang voor. Recht van voren heeft de 4007 ook wel iets van een walvishaai die met geopende muil zoveel mogelijk plankton wil inslikken, maar waar de neus nog wel typische Peugeot-kenmerken heeft, oogt de rest van de carrosserie vooral als die van de Outlander. Alsof de Mitsubishi een masker of een muilkorf over het front geschoven kreeg. Dat de Peugeot 4007 pas in het eerste kwartaal van volgend jaar naar Nederland komt, terwijl hij sinds 12 juli al in Frankrijk verkrijgbaar is, heeft twee redenen. De Nederlandse importeur wil de introductie van de nieuwe modellen spreiden, zo is het eerst de beurt aan de Peugeot 207 SW (zie pagina 90), en in september komt de 308. Modellen die voor grote verkoopaantallen moeten zorgen en veel belangrijker zijn voor de Nederlandse markt dan de 4007. Bovendien is Peugeot Nederland sterk afhankelijk van de beschikbaarheid; er worden jaarlijks maar 20.000 4007's in de Japanse fabriek in Mizushima geproduceerd, waarmee evenveel van Peugeots SUV van de band lopen als van de C-Crosser. Aan een verkoopprognose voor 2008 wil de heer Peugeot zich dan ook nog niet wagen.

Eén turbo in SUV's

Het is dat er nog een bescheiden leeuwtje op het stuur zit, maar verder waan je je aan boord van de 4007 in een Mitsubishi Outlander, of een Citroën C-Crosser natuurlijk. Jammer dat het stuur niet axiaal verstelbaar is, dat zou de zitpositie ten goede komen. Wel lekker dat de 16-kleps 2,2-liter HDiF zo stil is, maar ten opzichte van de motor die we kennen van onder meer de 407 moet-ie het wel met een turbootje minder doen, net als in de Citroën C-Crosser, overigens. Toch weet de commonrail met 'slechts' één turbo de 1.747 kilo wegende, integraal aangedreven zevenzitter prima voort te stuwen. En we zijn vooral te spreken over de versnellingsbak, het Japanse mechaniek schakelt exact en met heel veel gevoel. En net als de C-Crosser biedt ook de besturing van de 4007 voldoende feedback en blijft het overhellen binnen de perken. Het is een dynamische SUV en geen zwaarlijvige, waggelende 4x4. Wat dat betreft heeft PSA bij de juiste partner aangeklopt dat met de tweede generatie Outlander een prima basis had klaarstaan. Wie van de drie wordt 't? Dat zal vooral afhangen van de persoonlijke voorkeur voor wat betreft uiterlijk en merknaam. Want het feit dat ook de Outlander in het najaar met deze 2,2-literdiesel leverbaar wordt, zal de keus alleen maar moeilijker maken. Of wellicht juist gemakkelijker, als je het origineel het meest harmonieus vindt qua ontwerp. Als je per se niet in een Japans product wilt rijden, en niet wilt wachten op de 4007, ben je automatisch aangewezen op de C-Crosser. Aan de late beschikbaarheid kan de Nederlandse importeur voorlopig weinig doen; het bedrijf is afhankelijk van het aantal 4007's dat de fabriek aan de Nederlandse markt toewijst, en daarmee is de importeur net als de Peugeot 4007 dus een beetje gemuilkorfd. De prijzen zijn nog niet bekend, wel staan er voor het eind van het jaar al een aantal exemplaren van de 4007 bij Peugeot Experience in Breukelen, zodat u de auto alvast kunt bekijken.