Peugeot 1007 (2005) - Test
Gastvrij onthaal
Dubbel nul in de typeaanduiding zal vanaf nu bij Peugeot staan voor van traditionelere modellen afgeleide ruimtelijke versies. De 1007 mag in juni het spits afbijten. De grootste attractie van het sympathiek ogende Fransmannetje wordt gevormd door z'n twee gigantische schuifdeuren, die elektrisch openen en sluiten. Het zijn vooral deze Sésame- portieren die 'm een aparte verschijning maken. Hij ontstijgt daarmee de grijze massa. Dat doet 'ie helaas ook qua prijs, want de 1007 is geen koopje.
Het is een kekke verschijning, de 1007, met z'n stompe neus die het nieuwe familiegezicht toont en z'n afgehakte kont. Hij is kort en hoog en ook de wielbasis is maar bescheiden. Van kop tot staart meet hij 3,73 meter, en daarmee is hij een decimeter korter dan de 206. Hij steekt echter 1,61 meter de hoogte in. Z'n parmantige fysiek voorspelt een kwikzilverig karakter in de stad. En dat wordt ongetwijfeld ook vooral z'n territorium. Daar doet 'ie z'n voordeel met z'n grote schuifdeuren. Ze beslaan het grootste deel van de zijkant van de auto en drukken een belangrijk stempel op het uiterlijk. Je moet er niet aan denken dat de 1,37 meter brede portieren via scharnieren aan de a-stijl zouden openen; ze zouden een groot deel van een rijbaan in beslag nemen. Doordat ze schuiven, kun je dicht op een andere auto of een muur van een gevel parkeren, en toch eenvoudig uitstappen. De portieren kunnen elektrisch worden geopend via de afstandsbediening, met behulp van knoppen op het dashboard of gewoon door even aan de handgreep aan de binnen- of buitenzijde te trekken. Je hoeft geen enkele krachtsinspanning te leveren, het elektriek neemt de zware arbeid van je over en duwt de deuren met een bescheiden klik keurig dicht. Er zit een anti-klemvoorziening op, maar houd je hand maar niet tussen portier en a-stijl, want hoewel het systeem wel degelijk een obstakel detecteert, drukt de deur toch nog even door en dat kan pijnlijk aflopen; de anti-klemvoorziening kan niet verhinderen dat een waterflesje, dat we tussen het portier en de carrosserie houden, wordt samengedrukt door de sluitende deur.
Camoufleren
Aan de olijk ogende de carrosserie zitten helaas enkele missers die alles van doen hebben met de schuifpuien van de Peugeot. Die handgrepen zijn vrij fors, kleinere exemplaren hadden een stuk eleganter gestaan. Ook de middelste van de drie geleiderails springt nogal in het oog. Peugeot heeft getracht ze te camoufleren door ze te laten doorlopen in een aluminiumkleurige strip, die midden over de achterklep loopt, maar heeft niet kunnen voorkomen dat het geheel toch tamelijk grof oogt.
Maar de voordelen van de Sésame-schuifdeuren, zoals de Fransen de portieren hebben gedoopt, wegen op tegen de optische onvolkomenheden. Ze openen over een afstand van 92 millimeter om zo een gastvrije ontvangst te verlenen aan de passagiers van de Peugeot. De 1007 is ongetwijfeld een droom voor ouderen, die bij wijze van spreken zo naar binnen kunnen lopen om plaats te nemen op de hoog gepositioneerde stoel. Dankzij het easy entry-systeem op de voorstoelen, is de gang naar de achterbank eveneens zo gemaakt. Bij het naar voren klappen van de rugleuning van de passagiersstoel houden we tot tweemaal toe de hendel los in onze handen; die laat zich vrij eenvoudig terug op z'n plaats klikken, maar het geeft te denken over de duurzaamheid van sommige interieurdelen.
Caméléo
De zit achter het stuur is hoog en daardoor heb je lekker veel overzicht over het verkeer. De overzichtelijkheid van de koets is voor verbetering vatbaar. De brede c-stijl zorgt voor een behoorlijk grote dode hoek, en da's bij een stadsauto niet handig. Vanaf de bestuurdersplaats heb je uitzicht op een vrolijk dashboard. Het heeft qua opzet veel weg van dat uit de 407. Vrolijke kleuren onderstrepen het jeugdige karakter van de 1007. En je kunt de kleuren ook nog eens aanpassen aan je persoonlijke smaak. De gekleurde vlakken op het dashboard zijn gemakkelijk te vervangen door exemplaren met een ander tintje. Dat geldt ook voor de bekledingsdelen van de portieren en van de stoelen en voor de kunststof ringen van de ventilatieroosters. Caméléo noemt Peugeot het concept dat twaalf verschillende interieurambiances omvat.
De 1007 biedt vier volwaardige zitplaatsen. De achterbank bestaat uit twee delen, die onafhankelijk van elkaar in lengterichting kunnen worden verschoven. In de achterste stand laten ze echter maar weinig ruimte voor bagage over, want de kofferbak wordt dan wel erg klein. Maar de stoelen schuiven niet alleen naar voren als meer bagageruimte gewenst is, je kunt ze ook opklappen tegen de voorstoelen aan. Het is niet mogelijk ze te verwijderen. De rugleuning van de passagiersstoel kan ook voorover en zo kun je ook langere lading vervoeren.
Vijfsterrenbeoordeling
Peugeot heeft in eerste instantie een drietal motoren beschikbaar voor de 1007. De twee benzinemotoren met een inhoud van respectievelijk 1,4- en 1,6-liter zijn leverbaar met de sequentiële 2-Tronic versnellingsbak; bij de 1,6 is een 2-Tronic zelfs de enige mogelijkheid De 1,4-liter HDi is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. In de praktijk stelt de 1,6-liter, die op papier met 100 pk krachtig genoeg lijkt, enigszins teleur. Het vermogen komt er niet helemaal uit. Deels wijten we dit aan de sequentiële bak, die technisch op dezelfde leest geschoeid is als de SensoDrive-bak van Citroën. De gerobotiseerde transmissie werkt als een automaat, maar laat zich ook manueel bedienen via flippers achter het stuur of met de pook. De tijd die de transmissie nodig heeft om van verzet te wisselen, is tamelijk lang en dat kost tijd. Maar ook de krachtbron lijkt even te moeten worden wakker geschud voordat hij van kiet gaat. Eenmaal op snelheid wil de 1007 1.6 16V overigens best vooruit, waarbij opvalt dat de motor ook bij hoge tempi aangenaam stil blijft. Dat geldt eveneens voor de dieselmotor, de 1,4 HDi (70 pk); dat er een dieselmotor onder de motorhuif schuilgaat, is aan boord maar nauwelijks waar te nemen. Het koppel van 160 Nm maakt het mogelijk om deze versie redelijk schakellui te rijden. De 1,4-liter benzinemotor met een vermogen van 75 pk komt in de 1007 echt te kort. Maar de Peus is in z'n segment wel een zwaargewicht. Zelfs de 1,4 legt al ruim elfhonderd kilogram in de schaal; alleen de schuifdeuren zijn samen al goed voor meer dan tachtig kilo, en zo schiet het lekker op. De 1007 verdient krachtiger motoren. Peugeot onderkent dat en heeft die dan ook in de pijplijn. Die zullen de nieuweling zeker meer recht doen.
De wegligging is foolproof. De 1007 reageert in eerste instantie onderstuurd. Als je van het gas gaat in een snelle bocht wil 'ie wanneer je grof tekeergaat de achterzijde omgooien, maar het standaard (!) ESP leidt het geheel tijdig in goeie banen. De stuurinrichting is elektrisch bekrachtigd en werkt snelheidsafhankelijk. In urbane gebieden voldoet het systeem uitstekend, parkeren en door nauwe straatjes wurmen kost in de 1007 geen enkele moeite. De besturing is vederlicht. Bij hogere snelheden neemt de mate van bekrachtiging af, maar de Peugeot blijft ook dan tamelijk licht, vaag en afstandelijk sturen.
Met een vanafprijs van 16.800 euro mag de 1007 zich niet tot de prijspakkers in z'n segment rekenen. Een Modus, een Lupo en een C2 zijn aantrekkelijker geprijsd. Als pleister op de wonde voorziet Peugeot de 1007 van een omvangrijke uitrusting die onder andere ESP en zeven airbags omvat. Er is ook een waarschuwingssysteem aan boord voor het dragen van veiligheidsgordels op alle zitplaatsen. Het leverde de 1007 een vijfsterrenbeoordeling op in de EuroNcap crashtest, waarmee het beste scoorde van de tot nu toe geteste auto's in de compacte klasse.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Peugeot 1007 Sporty 1.6 16V (2005) - Test

Peugeot 1007 - Lancia Musa - Mercedes-Benz A-klasse - Test

Praktijkverbruik Nissan Qashqai: welk verbruik realiseert populaire cross-over?

Praktijkverbruik: is de Audi A1 (2010 – 2018) een zuinige keuze?

Classics - Deze Volkswagen Polo G40 kent bijna niemand
