Opel Tigra Twin Top 1.8 Sport (2005)

Verleidelijke openheid

Opel Tigra Twin Top 1.8 Sport
In de Tigra Twin Top is het ook in koudere seizoenen goed toeven. Laat het stalen vouwdak zakken en je kunt je koesteren in een winterzonnetje. De tweezitter heeft een relatief grote bagageruimte en een 1,8-litermotor die beste prestaties levert.

Opels nieuwe Tigra Twin Top is een  van de jongste volgers van de trend van de opvouwbare stalen cabrioletkappen.  Het dak doet direct denken aan dat van de Peugeot 206 CC. Niet zo vreemd, de Twin Top wordt gebouwd in Frankrijk bij Heuliez, de carrosseriebouwer die ook de cabriokap van de 206 CC vervaardigt. Even de bedieningsknop vasthouden is voldoende om de kap te openen of te sluiten. Zoemend zakt het dak in het achteronder. Of het richt zich op en beweegt naar de voorruitstijl. Handmatig hoef je alleen twee haken boven je hoofd vast te zetten, en voilà, de cabrio is getransformeerd tot coupé.
Bijgeluiden van de carrosserie verrassen ons onaangenaam in de Tigra Twin Top. Met de kap gesloten is het hoorbaar dat de carrosserie tordeert. Op oneffen wegdek, spoorwegovergangen en verkeersdrempels kraakt de Opel in zijn voegen. De onheilspellende geluiden lijken voornamelijk vanuit het cabriodak te stammen. Het sluit in onze testauto ook niet perfect aan op de rest van de carrosserie; de naden zijn niet overal gelijk. Boven de 120 km/h produceert het dak bovendien 'n suizend geluid dat hinderlijk doordringt  in het interieur. Enkele smetten op 't blazoen van de Opel, die trouwens geen invloed hebben op de rij-eigenschappen.

Feest der herkenning
In de Tigra Twin Top vieren we het feest der herkenning. De Corsa is het uitgangspunt geweest voor de nieuwe Tigra. De Twin Top deelt z'n interieur met de Corsa, en ook
z'n bodemplaat en onderstel. Dat is behoorlijk stug, eigenlijk is het een goede propositie voor alledag: de Opel laat zich hard de bocht door jagen, alleen mis je gevoel. De besturing is precies, daar niet van, maar werkt wat afstandelijk en filtert veel communicatie weg. De pook van de vijfversnellingsbak maakt korte, directeslagen, maar gaat niet altijd zonder haken in 'n volgend of vorig verzet.

De Tigra Twin Top heeft geen achterbank; een echte tweezitter derhalve. Daardoor heeft hij 440 liter bagageruimte. Met het  dak gesloten uiteraard. De stoelen zijn wat vlak en ze zouden meer zijdelingse steun mogen verlenen. Maar achter het stuur kun je je goed nestelen, omdat de stoel omlaag kan. Helaas ontbreekt het de Tigra aan een in diepte verstelbaar stuurwiel.
De Opel is gezegend met een 1,8-litermotor met 126 pk. Hij sprint van 0 naar 100 km/h in ruim negen seconden. Van 50 naar 80 km/h kost bijna vijf seconden in de derde versnelling en in vier versnelt  de Opel in 8,6 seconden van 80 naar 120 km/h. Elastisch genoeg dus, de Tigra-motor. Het is echter wel een brommerig type. Bij het accelereren klinkt 'ie enigszins humeurig. Op kruissnelheid heeft de krachtbron van de Twin Top het
aanmerkelijk beter naar z'n zin. 
Cabrio's als de Tigra Twin Top hebben hunsucces met name te danken aan hun kekke uiterlijk. Was de vorige Tigra nog een geinig coupeetje, de huidige Twin Top is een stuk mannelijker. Geen ronde vormen voor de Tigra, maar strakke, zakelijke, vrij strenge lijnen. Het maakt  hem stoer. Je mag gezien worden in de Tigra Twin Top. Met zijn stalen cabriodak heeft hij een stoerheid die ons wel aanspreekt. Bovendien is 'ie gezegend met
een motor die beste prestaties levert. Dat hij nog niet perfect is, bewijst het suizende cabriodak, dat niet overal even mooi op de carrosserie aansluit.

Signalement

Merk Opel
Model Tigra TwinTop 1.4 Sport
Carrosserie 2-deurs, cabrio
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 21.495

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.364 cc
Maximaal vermogen 66 kW / 90 pk bij 5.600 tpm
Maximaal koppel 125 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 45 l
Lengte / breedte / hoogte 3.921 mm / 1.685 mm / 1.364 mm
Wielbasis 2.491 mm
Massa leeg 1.135 kg
Laadvermogen 315 kg
Banden205/50R16Prijzen
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,1 s (fabrieksopgave: 12,4 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 4,9 s / 6,5 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 8,6 s / 11,3 s
Brandstofverbruik 6,1 l/100km
CO2-uitstoot 146 g/km