Opel Insignia - Occasion aankoopadvies
Tweede generatie, tips, sterke en zwakke punten
101 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Deze Opel Insignia is misschien wel de laatste kans om een grote Opel van de klassieke soort te kunnen rijden. Het is zowel vanbinnen als vanbuiten een enorme kar en een comfortabele, luxe reisauto. Of hij ook probleemloos is, dat hoor je in deze video want ook alle zwakke punten komen aan bod. In de video geven we je aankooptips voor de aanschaf van een gebruikte Insignia van de tweede generatie.
Zoek je voor niet te veel geld een héél grote auto, dan weten we er nog wel eentje. De tweede generatie Opel Insignia is echt een gigant. Je hebt de ruimte van een E-klasse of een 5-serie maar dan voor normale mensenbedragen. Het is een beetje een auto à la de Skoda Superb. Hier vind je zijn afmetingen.
Ook als je binnenin bent, verlaat het gevoel je nooit dat je met een heel grote auto onderweg bent. Deze Insignia stationwagen, of Sports Tourer in Opel-taal, is op een haar na vijf meter lang. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat de ruimte enorm is. De bagageruimte slikt alles, voorin zit je vorstelijk en achterin is er beenruimte zat. Jammer is wel dat de hoofdruimte voor lange mensen wat te wensen overlaat.
Sterk punt is zijn goedmoedige karakter
En ondanks dat Opel deze auto Sports Tourer noemt, is er helemaal niets sportiefs aan te ontdekken. Op smalle weggetjes is het natuurlijk niet de meest vlugge auto om mee onderweg te zijn en de besturing is ook niet de meest scherpe die je je kunt voorstellen. Als je een handbak hebt, valt die op door zijn lange schakelwegen en eigenlijk past een automaat beter bij een auto zoals deze. Het is meer een goedmoedige lobbes dan een watervlug manoeuvrerende auto. Dat is geen nadeel natuurlijk. Het past prima bij het karakter van een grote gezinsauto.
Occasion van 2017 tot 2020 gros gebruikte Insignia's
Op het moment dat we deze video maken, halverwege 2022, is de Insignia nog steeds nieuw te koop. Maar hij speelt een rol in de marge en eind dit jaar stopt de productie. Tot nu toe zijn er dit jaar 32 van verkocht en het jaar daarvoor was al niet veel succesvoller. In 2020 heeft deze auto een facelift gehad, maar dat zal dus een zeldzame auto blijven. Het gros van het aanbod bestaat uit deze pre-faceliftversies, die geleverd zijn van 2017 tot 2020. En dan ook nog het vaakst met de 1,5-liter benzinemotor. Die is er met vermogens van 145 of 160 pk. Verder is er een 1,6-liter met 200 pk en er bestaat zelfs een variant met de 2,0-liter en vierwielaandrijving en 260 pk. Heel veel nut heeft zo’n sterke versie niet, tenzij je zware lasten moet trekken want de snelste Insignia mag 2.200 kilo op de haak hebben.
1.6 diesel net iets te licht
Voor dit occasion aankoopadvies rijden we met een lichte diesel. Waarbij de vraag altijd is of het nu wel verstandig is om een 1.6-je in zo’n gigantische auto te leggen, want die heeft het er maar druk mee om al dat gewicht te verplaatsen. Met name als je zwaar beladen bent, is deze motor eigenlijk net iets te weinig. Als je een diesel zoekt, doe jezelf dan een plezier en spaar door tot je een tweeliter kunt kopen. Die heeft wat langere benen.
Zwakke punten
Dan zijn we natuurlijk ook nog een rondje het internet overgegaan om te kijken welke klachten de gebruikers hebben over de Opel Insignia B. Over het algemeen zijn ze wat ontevreden over de kwaliteitsindruk in het interieur. Het scherm van de multimedia zit nog wel eens een klein beetje scheef gemonteerd en de oplader van de telefoon in de armsteun werkt vaak niet en bovendien ligt je telefoon daar uit het zicht. Verder valt op dat er vaak klachten zijn over olielekkage – zowel aan de motor als de versnellingsbak en als de auto uit zichzelf de sloten ontgrendelt of alleen met de sleutel in de deur is open te krijgen, dan is er vocht in een sensor in de deur terechtgekomen. Die moet dan worden vervangen.
Insignia met diesel heeft problemen alle moderne diesels
Bij de diesels zijn er de problemen die bij alle moderne diesels horen. Van de 1.6 is bekend dat de distributieketting moet worden vervangen als de kilometerstand wat hoger wordt. Bij de tweeliter komen we bovengemiddeld vaak klachten over een kapotte NOx-sensor tegen. En daarbij moeten we wel zeggen dat een Opel misschien goedkoop in aanschaf is maar dat ze daar wat betreft onderdelenprijzen raar uit de hoek kunnen komen. Ooit loop je met deze auto dus tegen een dikke garagerekening aan.
Had je deze auto's al gezien?

Opel Insignia Sports Tourer 1.5 Turbo ONLINE EDITION*STL VERW*CR CONTR*LANE ASSIST*
- 2018
- 136.317 km

Opel Insignia Sports Tourer 1.5 Turbo EcoTec Online Edition
- 2018
- 45.181 km

Opel Insignia Sports Tourer 1.5 Turbo EcoTec Online Edition - Trekhaak - Apple carplay/Android Auto - Lane assist - Parkassist
- 2018
- 114.764 km
Lezersreacties (101) (gesloten)
On topic: in Amerika als Chevrolet Malibu gereden (1.5 / 160 pk). Was een fijne en ruime auto. Nadelen het hoge verbruik in de stad en de trage automaat in heuvelachtig gebied. En afwerking interieur matig, maar dat kan ook de Amerikaanse uitvoering zijn.
Neen, echt niet.....
dacht dat dat vooral voorbehouden was aan japanse fabrikanten, vooral Honda maakt het bont wat dat betreft. Maar Opel zag daar dus kennelijk ook ruimte..
Die komen nooit meer terug, het zijn voortaan allemaal klonen van PSA.
Beurten bij de Opel verdeler vind ik niet te duur, vergeleken met Mercedes waar ik leeg liep. Nic geeft ook aan lekker ruim rijden op E segmentniveau en maar D segment centjes betalen. Het allerbelangrijkste vind ik dat mijn 165 pk benzinemotor geen olieverbruik heeft. Dat is bij veel auto's
tegenwoordig wel anders. Dat het intererieur niet premium zou zijn, je moet hem wel een beetje aankleden hè,
met leder interieur, de befaamde AGR stoelen met massage en koelfunctie bijvoorbeeld. Die accessoires kosten bij Opel ook niet de hoofdprijs.
Nooit een aanrader geweest.
Wellicht nu als budget prikkie.
En het verbruik doet ook zeker niet onder de 165pk versie haalt een nette 5.6l/100km. Een 520i heeft wat meer vermogen, maar heeft ook een iets hoger verbruik. Oftewel het argument dat ze minder efficiënt zijn gaat ook niet op.
Je levert eigenlijk alleen in op bepaalde premium aspecten zoals interieur en infotainment. En natuurlijk “status”, maar bij mij is altijd de vraag waarom mensen daar nu zoveel waarde aan hechten.
Als je er niets over weet reageer dan lekker niet, clown.
.
In 2017: Opel Insignia (met 200 pk) 1505 kg, Volkswagen Passat (met 190 pk) 1530 kg, Renault Talisman (met 200 pk) 1505 kg.
.
De Insignia kwam bij introductie goed uit de tests, ook in vergelijking met de concurrentie. Maar goed, het is een Opel. Dus jij moet er in elk geval iets negatiefs over zeggen, of het nu waar is of niet.
Hieronder de resultaten van de Consumentenbond.
————
Betrouwbaarheidscijfers per automerk 2021
Mitsubishi: 8,4
Suzuki: 8,3
Mazda: 8,2
Subaru: 8,1
Honda|Mini|Toyota: 8,0
Kia: 7,6
BMW|Seat: 7,4
Mercedes-Benz|Lexus: 7,3
Hyundai: 7,2
Dacia: 6,9
Fiat: 6,8
Alfa Romeo|Skoda: 6,7
Nissan|Opel: 6,6
Volvo: 6,5
Peugeot: 6,4
Audi: 6,3
Ford|Renault: 6,2
Citroën: 6,1
Volkswagen: 6,0
————
Als ik dat lees is er nagenoeg geen verschil tussen een Opel of Peugeot, dus waar heb je het over….
Je maakt dan gebruik van een aanzienlijk lagere aanschafprijs vanwege de dieselhetze. Kun je heel wat wegenbelasting van betalen.
Hogere onderhoudskosten ten opzichte van benzine valt reuze mee…diesels maken ook vaak meer kilometers…dat zou ook voor de benzineversie meer onderhoud betekenen.
Opel is volgens verschillende onderzoeken het meest betrouwbare Duitse automerk, maar staat in verschillende onderzoeken wel (duidelijk) onder Peugeot. Zelf vind ik de Opel Insignia B een mooie auto. De nieuwe Opel Astra vind ik ook bijzonder geslaagd
Als je zo'n armoedszaaier als jij bent dan is het inderdaad duur.
(7.5 jr Citroën gereden (voor mijn huidige) Toyota totale onderhoudskosten €0,01/km en natuurlijk geen reparatiekosten want premium-PSA kwaliteit )
Gelukkig is BMW wel lekker goedkoop, zeker met al dat plastic onder de motorkap dat het geen 10 jaar uithoudt. Blijf Maar Werken....
Als je een grote en betrouwbare D segment auto zoekt dan moet deze op het lijstje staan.
Leenauto omdat je VAGmobiel in de garage stond?
Een Superb? Met oliezuipende Tsi a.g.v. verkeerd ontworpen olieschraapveren ? Met haperende DSG?
Helaas voor jouw stond de VAG mobiel niet in de garage maar moest ik ivm het chiptekort langer wachten op de nieuwe auto en daarom tijdelijk een Insignia. Ik weet niet waar je al jouw spannende verhalen over de Superb op baseert maar
als de Superb volgens jouw zo’n slechte auto is waarom zie je die dan ‘relatief’ zo veel rijden een een Insignia niet??
De mensch is een relatief emotioneel wezen, vaak te weinig ratio. Zie ook al die mensen die voor PvdA, GL, Volt of D66 hebben gestemd.....
Laat mij niet lachen, als er eentje als een olietanker stuurt is het de Superb wel...
Ik heb geen ervaring met de 1.6 TDI Superb maar wel met de 1.4 TSI IV PHEV. Dat ding gaat in vergelijking met de Insignia prima door de bocht, en kan me niet voorstellen dat er een groot verschil zit tussen de TDI en IV. Je hebt niet het gevoel zoals in de Insignia dat je ieder moment gaat omkantelen. Maar waarschijnlijk heb je beide auto’s niet gereden dus weet niet waar jij jouw opmerking op baseert. Maar gelukkig moet jij het doen met een Vito pakketbezorgers busje, die zal vast vele beter de bocht door gaan!!
Afgelopen juni ben ik naar de Markarska Riviera in Kroatië gereden naar volle tevredenheid.
Het enige wat soms lastig kan zijn is dat de Multimedia in de auto soms kan haperen. Maar dat is in de 10 maanden hoog uit 5 keer voorgekomen.
Ik zou echt iedereen aan kunnen raden een Insignia te kopen. Het blijft gewoon een fijne, zeer comfortabele auto.
Het doet mij ook pijn dat Opel/Stelantis de productie gaat stoppen.
Het optimum qua wegligging, binnenruimte, verbruik en aanschafprijs ligt wat mij betreft bij deze generatie wel bij de Astra (K). Ik heb beiden nieuw proefgereden en uiteindelijk nog altijd naar volle tevredenheid gekozen voor de Astra. Qua ruimte achterin scoort die zelfs nog wat beter. Alleen de laadruimte is duidelijk kleiner dan die van de Insignia.
Maar voor de rest ben ik erg tevreden over de auto.
Lekker ruim, fijn.
De interieur valt opzicht wel mee, zo slecht is het niet vind ik dan
Inefficiënt en zwaar.
Turismo: Gewicht speelde bij de A-versie. De laatste variant is ruim 200 kg lichter. Een verbruik van 6.9 l/ 100 km vind ik niet inefficiënt.
Het wordt denk ik tijd voor een andere bril.
Opel en Peugeot zijn gewoon goed bezig, en flink aan de weg aan het timmeren.
De rest is natuurlijk complete onzin als je ziet hoeveel (hele) oude Peugeots, Renaults en Citroëns je op de weg tegen komt.
Die worden geëxporteerd naar landen die weten wat kwaliteit is, die VW-rommel laten ze vakkundig staan.
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.