Test: Mitsubishi Eclipse Cross

Laatste nieuwe Mitsubishi voor Europa

Mitsubishi Eclipse Cross
Mitsubishi Eclipse CrossMitsubishi Eclipse CrossMitsubishi Eclipse CrossMitsubishi Eclipse CrossMitsubishi Eclipse Cross
AutoWeek 3 2021
AutoWeek 3 2021

Je leest het in AutoWeek 3 2021

Het zou best eens kunnen dat de gefacelifte Eclipse Cross de laatste nieuwe Mitsubishi is die in ons land op de markt komt. Los daarvan is de SUV coupé er voortaan ook als plug-in hybride. Een test van de Mitsubishi Eclipse Cross met de PHEV aandrijflijn.

Facelifts zien er meestal als volgt uit: wat make-up aan de voorkant in de vorm van led-verlichting, een opgefrist interieur met een nieuw multimediasysteem, andere kleuren en dito wielen. Mitsubishi heeft dat lijstje ook afgewerkt bij de opfrisbeurt van de Eclipse Cross, maar de designers zijn nog een flinke stap verder gegaan. De SUV-coupé is niet alleen gefacelift, hij is feitelijk geopereerd.

De Eclipse Cross is nu 4,55 meter lang en daarmee maar liefst 14 centimeter langer dan voorheen. Vanaf komend voorjaar staat hij bij de dealer, als gezegd ook als plug-in hybride. Een logische keuze, want daarmee werd de Outlander, weliswaar voor een groot deel met dank aan subsidies, ooit ook een succes. De kans lijkt klein dat de Eclipse Cross dat kunstje nu kan herhalen, maar de auto doet niettemin een dappere poging.

Het model heeft aan de voorkant een wat dynamischer design gekregen en aan de achterkant is de in tweeën gedeelde achterruit verleden tijd. De auto oogt eleganter dan voorheen, maar achterin instappen is nog altijd bepaald geen feest. Dat is een kwestie van hoofd intrekken en jezelf in allerlei bochten wringen. De Eclipse Cross waarmee wij op pad zijn, is nog een prototype. Zodoende zou het kunnen dat er links en rechts nog wat fijnslijperij gaat plaatsvinden. Hopelijk klapperen de gordels achterin dan niet meer tegen het plastic aan, waarmee de C-stijlen zijn bekleed. De harde plastic bekleding van de bagageruimte zal echter wel blijven. Zonde, want het is behoorlijk krasgevoelig spul. En nu we toch aan het mopperen zijn: het opbergvak in de middenconsole is te klein voor een grote smartphone.

STROOMLEVERANCIER

Maar eerlijk is eerlijk, dit is ook geen auto uit het premiumsegment, om dat vreselijke woord maar weer eens te gebruiken. Deze auto heeft andere sterke punten. Zoals het feit dat hij altijd is voorzien van vierwielaandrijving, omdat hij niet alleen over een 2,4-liter benzinemotor met 98 pk beschikt, maar ook over twee elektromotoren. Op de vooras is die 82 pk sterk, het achterste exemplaar levert 95 pk, wat neerkomt op een systeemvermogen van 188 pk. En de elektrische actieradius bedraagt in de praktijk 61 kilometer. Qua laden zijn er twee mogelijkheden, waaruit de knowhow van Mitsubishi op het gebied van plug-in technologie duidelijk naar voren komt. Via een gewoon stopcontact kun je de accu in vier tot zes uur helemaal opladen, bij het snellaadstation kun je de accu in 25 minuten voor 80 procent volladen. En nu wordt het helemaal interessant, want we praten hier over bi-directioneel laden. Als je thuis je Mitsubishi met zonne-energie oplaadt en over de juiste wallbox beschikt, kun je ’s nachts stroom uit de auto halen.

Zo wordt de Eclipse Cross een echte huisvriend. Des te meer omdat er niets aan te merken valt op het rijgedrag en het veercomfort. Bovendien krijg je veel waar voor je geld. De vanafprijs is € 37.900 voor de Intense. Die krijgt standaard 18-inch lichtmetalen wielen, automatische airconditioning met twee zones, cruisecontrol en Smartphone-link Display Audio (SDA). De Eclipse Cross biedt interessante techniek in een fraaie verpakking. Het feit dat hij thuis als stroomleverancier kan dienen, is daarbij een leuke bonus.

PLUS & MIN

  • +Goede ergonomie dashboard
  • +Overtuigende techniek
  • -Matige instap achterin
  • -Afwerking valt tegen

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (15) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum