Test: Mercedes-Benz EQB
EV voor zeven
39 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Nuchter beschouwd is de Mercedes EQB niet veel anders dan een iets grotere EQA. Zijn
toegevoegde waarde is echter meer dan een paar simpele centimeters binnenruimte: hij is er
ook als zevenzitter. En elektrische zevenzitters … die zijn heel dun gezaaid.
Mercedes-Benz breidt modelaanbod elektrische auto's nu in rap tempo uit. Eerder dit jaar maakten we al kennis met de compacte EQA en aan de andere kant van het spectrum de grote EQS. Nu komt daar de EQB bij. Deze middenklasse SUV is in feite de elektrische variant van de GLB. Aan de buitenkant zit het onderscheid hem met name in het front; een glad glimmend vlak neemt de plaats in van de grille. De EQB vult het gat tussen de EQA en de EQC en hij deelt het grootste deel van zijn techniek met zijn kleine broer. Het interieur is vrijwel identiek aan dat van de GLB en daarmee is absoluut niets mis. Niet alleen zijn de gebruikte materialen en het afwerkingsniveau dik in orde, ook ergonomisch zit de auto goed in elkaar. Er is in alle richtingen meer dan genoeg ruimte, zelfs wanneer je langer van stuk bent. De stoelen bieden in alle richtingen veel steun. Achterin is het anders. Op de beenruimte valt niets aan te merken, maar de bank is vrij laag. Met de rolmaat erbij blijkt dat bijna 5 centimeter te schelen met de GLB. Niet dat je dichter bij het wegdek zit. Nee, de vloer is hoger doordat het accupakket een plek onder de bodem moest krijgen. Hierdoor moeten je knieën een scherpere hoek maken. De bagageruimte meet een keurige 495 liter. Althans, als je de EQB als vijfzitter kiest. Hij is er namelijk ook als zevenzitter, voor een derde zitrij moet je 30 liter van je kofferbak opofferen. Die derde zitrij – weliswaar keurig voorzien van usb-c-aansluitingen - is overigens niets voor mensen met claustrofobie maar wel zeer functioneel wanneer je op zaterdag wat kinderen naar een sportwedstrijd moet brengen.
Naadloos
In eerste instantie levert Mercedes de EQB als 300 4Matic en 350 4Matic, die hun aandrijftechniek inclusief accupakket delen met de gelijknamige versies van de EQA. Dit betekent dat onder de vloer een 66,5 kWh metende batterij schuilgaat, waarmee volgens WLTP een actieradius mogelijk moet zijn van 416 kilometer. Een keurig getal, maar inmiddels niet meer grensverleggend, evenals het snellaadvermogen trouwens. De toevoeging 4Matic in de typeaanduiding verraadt dat je te maken hebt met vierwielaandrijvers. In beide gevallen zit er een motor voor en een motor achter. Bij de 300 zijn die samen goed voor 228 pk en bij de 350 voor 292 pk. We hebben met allebei gereden, 228 pk is genoeg om vlot met het verkeer mee te komen en met 292 pk gaat het allemaal nog net even makkelijker. Wanneer welke motor aan het werk is, merk je niet. De samenwerking tussen voor en achter verloopt naadloos, maar zeker niet willekeurig. Bij het afremmen op de motor is de voorste krachtbron leidend, wanneer alle zeilen moeten worden bijgezet is de EQB een vierwielaandrijver. Onder normale omstandigheden en bij bescheidener belasting legt de EQB de meeste kilometers af als achterwielaandrijver. Bij auto’s die behalve met verbrandingsmotor ook als puur elektrisch leverbaar zijn is de afstemming van het onderstel vaak een compromis. Zo niet bij de EQB. Deze Benz is keurig in balans en comfortabel zonder dat hij deint of dat het zompig wordt. Onze eerste kennismaking hebben we in een uitvoering met instelbare schokdempers. In de Comfort-modus wordt het nog iets softer en in de Sport-stand voelt het wat steviger aan, waarbij comfort nog altijd overheerst. De besturing sluit hierbij keurig aan.
Warmere route
Mercedes loopt in de absolute voorhoede wat betreft elektronische hulpsystemen. De EQB profiteert hiervan ten volle. Niet alle comfortverhogers, veiligheidsvoorzieningen en assistentiesystemen zijn standaard. Voor sommige moet je bijbetalen, maar er is wel heel veel mogelijk. De navigatie kan bijvoorbeeld rekening houden met de actuele temperatuur op de routes. Is het aan de ene kant van een heuvelrug 15 °C en aan de andere kant 17 °C dan kiest hij - als de verwarming op 19 °C staat - voor de route met 17 °C, omdat er dan maar 2 graden hoeft te worden bijverwarmd. Dat scheelt energie.
De cross-over met heeft een vanafprijs van iets meer dan €64.000. Voor dat geld heb je een volwassen elektrische middenklasser, als je wilt als zevenzitter. Vanaf februari 2022 staat hij in de showroom.
PRIVATE LEASE Mercedes-Benz EQB

Uitgelicht aanbod
Lees ook

Elektrische Mercedes-Benz EQB wordt vernieuwd

Mercedes-Benz EQB als 250+: grotere accu, groter bereik

Mercedes-Benz EQB 300 4Matic - Rijtest

Achteruitkijkspiegel - 'Voor je dertigste niet met meer dan 250 pk op pad'

Mercedes-Benz EQB 250 heeft aanzienlijk groter rijbereik

Lezersreacties (39) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.