Eerste Rijtest: Kia Soul EV

Elektrisch swingen

Rijimpressie - Kia Soul EV
Rijimpressie - Kia Soul EVRijimpressie - Kia Soul EVRijimpressie - Kia Soul EVRijimpressie - Kia Soul EVRijimpressie - Kia Soul EV
AutoWeek 48 2013
AutoWeek 48 2013

Je leest het in AutoWeek 48 2013

Of je hem nu mooi vindt of niet, de Kia Soul is en blijft in elk geval een uitbundig type. De tweede generatie komt alleen naar Nederland als EV, en die belooft met een actieradius van meer dan 200 kilometer een serieuze elektrische speler te worden.

Kia is bepaald niet over één nacht ijs gegaan. Om de nodige ervaring op te doen met elektrisch rijden, hobbelt in thuisland Korea sinds een jaar of twee het stadsautootje Ray EV rond. Deze is in kleine serie ingezet bij met name lokale overheidsinstanties. We rijden ter referentie eerst met die auto. Als we direct daarna overstappen in een prototype van de Soul EV, kunnen we meteen concluderen dat er enorme stappen zijn gemaakt. Niet alleen als je kijkt naar de prestaties, vooral ook qua souplesse en driveability.
Maar laten we beginnen bij het begin. De Kia Soul dus. De karakteristieke, hoekige cross-over is in Nederland nooit aangeslagen. Daarom gaat hij in zijn nieuwe gedaante, die een paar maanden geleden op de IAA in Frankfurt werd gepresenteerd, aan ons voorbij. Met uitzondering dus van de elektrische versie, die we eind 2014 in de showroom verwachten en waar we nu alvast mee kennismaken.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Soul is al rekening gehouden met de komst van de elektrische variant. Dat betekent dat het 27 kWh lithium-ionpolymeer batterijpakket op de meest ideale plek gemonteerd kon worden, namelijk geïntegreerd in de bodem van de auto. Dat is uiteraard gunstig voor het zwaartepunt. Bovendien hoefde Kia zo geen interieur- en bagageruimte op te offeren; die zijn identiek aan die van de gewone Soul. Alleen de bodemvrijheid is wat minder groot geworden, maar daar heb je hooguit last van als je het terrein in zou gaan, en dat doe je met deze auto niet – althans, niet nuchter.

3.400 smartphonebatterijen

Over wie precies voor de accu tekent, doet Kia nogal geheimzinnig. Het merk praat met drie fabrikanten. De keuze is nog niet gemaakt, maar in eerdere berichten sijpelde de naam LG al naar buiten. Kia claimt in elk geval dat de accu de beste capaciteit per kilogram van dit moment heeft. Het pakket dat onder je billen zit, een equivalent van 3.400 smartphonebatterijen, weegt 280 kilogram en heeft een inhoud van 241 liter. Mede dankzij allerlei energiebesparende features, zoals een slim en adaptief verwarmings- en ventilatiesysteem, moet volgens Kia een actieradius van 'meer dan 200 kilometer' mogelijk zijn. Dat lijkt wat optimistisch. Tijdens onze testrit van een kleine 50 kilometer verbruiken we volgens de boordcomputer iets meer dan een kwart van de stroom. We zijn niet de snelweg op geweest, maar hebben de Kia wel een paar keer flink op de staart getrapt tijdens het accelereren. Op papier positioneert de Soul EV zich wat betreft bereik in elk geval boven de Nissan Leaf en Renault Zoe, zijn belangrijkste concurrenten. Opladen kan via een normaal stopcontact of een snellader en duurt respectievelijk 5 uur of 25 minuten. Althans, volgens de fabriek; de laadtijd hangt af van het amperage van het beschikbare elektriciteitsnet en zal in Nederland vermoedelijk langer zijn.

Onderstel van de Cee'd

De 109 pk en 285 Nm zorgen voor plezierige rijprestaties. Definitieve cijfers zijn er nog niet, maar de Soul EV accelereert in 'minder dan 12 seconden' naar de 100 km/h en heeft een topsnelheid van 145 km/h. Opvallend is hoe gedoseerd het toch behoorlijk hoge koppel vanuit stilstand wordt losgelaten op de voorwielen; verwacht geen wild spinnende banden als je het stroompedaal vol intrapt. Wat dat betreft zou er van ons wel iets meer onderscheid mogen zitten tussen de normale modus en standje Economy. Je kunt de pook overigens ook nog in 'B' zetten, dan remt de Kia harder af op de motor en wordt er meer energie geregenereerd. Zoals bij veel elektrische auto's moet je even wennen aan de gevoeligheid van het rempedaal, al is de overgang tussen regeneratief en normaal remmen, in tegenstelling tot in de Ray EV, mooi soepel. Ook de besturing is, zelfs in de sportstand, een fractie te licht en wat kunstmatig. Dat het weggedrag verder behoorlijk uitgebalanceerd aanvoelt, is logisch; de Soul staat op een doorontwikkeld onderstel van de Cee'd en dat voert de auto comfortabel en stabiel over de niet overal even gladde Koreaanse wegen. Het is geen rijdersauto zoals bijvoorbeeld de BMW i3, maar het geheel voelt zeer volwassen aan.

Compleet

Het prototype waarmee we rijden, is – zoals je op de foto's ziet – nog goed gecamoufleerd. Ten opzichte van de normale Soul krijgt de EV een aantal specifieke stijlelementen, die later nog onthuld zullen worden. Denk daarbij aan onder meer ledverlichting, een aangepaste two-tone kleurstelling en een dichte, gestroomlijnde neus.
Het interieur oogt zelfs in de prototypefase al helemaal 'af'; fijne stoelen, een prima zitpositie en voor je neus een dashboard waarop je maar weinig mist. De Soul EV heeft een zogenaamd 'supervision'-instrumentarium en een 8-inch touchscreen voor het infotainmentsysteem op de middenconsole. De behoorlijk uitgebreide multimediavoorzieningen zijn standaard, evenals onder meer automatische klimaatregeling, een parkeerhulpsysteem en stoelverwarming en -ventilatie – ook achterin.
De Nederlandse importeur doet nog geen uitspraak over de prijs, maar Kia kijkt naar concurrenten Renault Zoe en Nissan Leaf. Een en ander hangt ook nog af van de vraag of je de accu erbij koopt of dat je die moet leasen.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (17) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum