Hyundai CRDi's
Okee, van de vorige Lantra is even een diesel geweest. Niet zo'n succes, want de op zich prima diesel, die bij Peugeot werd ingekocht, kwam in de Lantra maar matig uit de verf. Je kon gewoon merken dat de Lantra-koets onvoldoende was aangepast op de karaktertrekken van de dieselmotor.
De nieuwe is een zogenaamde modulaire krachtbron waarbij wordt gewerkt met een vaste boring en slag. De inhoud van een enkele cilinder bedraagt bijna 500 cc en het gewenste vermogen bepaalt het aantal cilinders. De nu gelanceerde tweeliter is dus een vierpitter die goed is voor 112 pk en 235 of 255 Nm naar gelang het model waar 'ie voor wordt gebruikt. Later dit jaar komt er een anderhalve liter driepitter met 80 pk en 173 Nm die zijn weg zal vinden in de Accent en de nieuwe Matrix. Tot slot zit er voor grotere modellen ook nog een vijfpitter in de pijplijn met 136 pk en 320 tot 380 Nm koppel. De inspuiting wordt geregeld door een bij Bosch gekocht common rail-inspuitsysteem. Voor veel Nm's zorgt de tegenwoordig haast standaard tandem turbo-inlaatluchtkoeler. Om de motoren in stilte hun werk te laten doen, is de driecilinder voorzien van één balansas en hebben de 4- en 5-pitters er twee.
Als eerste rijden we de Elantra die zich al snel ontpopt als een lekker vlotte dieselaar. Vanaf zo'n 1750 toeren is er serieus trekkracht beschikbaar en hij wandelt dan vlot door naar de 4000 omwentelingen. Bij constante snelheid is deze Elantra aangenaam stil; bij flink accelereren zijn er wat bescheiden dieselgeluiden waar te nemen.
Dezelfde machine plant Hyundai ook in de neus van de Trajet en de Santa Fe. In het geval van de Trajet waren we nieuwsgierig of die diesel het in een MPV ook goed doet. Geluidstechnisch gezien is er bij een ruimtewagen altijd de handicap dat de motor half in het interieur staat. Moet je als fabrikant dus extra veel geluidsisolerende maatregelen nemen of wat meer gerucht op de koop toenemen. Hyundai koos kennelijk voor de laatste optie, want in de Trajet ben je je veel meer bewust van die dieselmotor dan in de Elantra. Niet echt irritant rumoerig, wel duidelijk aanwezig. Valt extra op omdat de tweeliter het in die grote en zware MPV flink voor zijn kiezen krijgt. Waar de Elantra een lenige indruk achterlaat, is de Trajet meer een zwoeger. Om de gang erin te houden, is het aan te bevelen om wat verder in de toeren te klimmen voordat je opschakelt. Het gaat allemaal heus wel, maar het houdt niet over. En dat ondanks die extra Nm's (255 tegen 235 van de Elantra) die Hyundai al bewust in de grotere Trajet en Santa Fe stopt. Zorgt er overigens wel voor dat de Trajet-motor nog net iets lager in de toeren al serieus met Nm's begint te strooien. En de Santa Fe? Die bewaren we voor een ander keertje.
Met deze nieuwe diesels geeft Hyundai aan dieselend Nederland een goed visitekaartje af. De Elantra start met een prijs vanaf f 47.395 en zit daarmee onderaan in zijn segment. De Trajet wordt met een echte vechtprijs in de markt gezet: f 59.495 voor een full-size ruimtewagen met diesel is heel scherp. Voor de Santa Fe geldt hetzelfde, want die zit met f 60.495 ook duidelijk onder de concurrentie. (MP)
Lees ook

Hyundai Trajet 2.0 CRDi GLS (2001)

Hyundai Trajet 2.0i GLS (2000)

Hyundai Elantra

Designreview Volvo C40: ‘voldoet aan alle verwachtingen, en dat is een probleem’

De Citroën Méhari is 55: op pad met de leukste badeend
