Hyundai Elantra
Koreaanse joker
Dat Hyundai met de opvolger van de Lantra, de Elantra, een stap vooruit zou maken, was te verwachten. Alleen... is "ie genoeg verbeterd om het de Primera"s, Avensissen en zelfs Vectra"s van deze wereld moeilijk te maken? Jazeker, de Elantra is zo gegroeid (langer, breder, zwaarder & ruimer) dat de auto zomaar naar die categorie concurrenten toe is gekropen.
We hebben de Elantra al in AutoWeek laten zien. Als de Koreaan "live" voor ons staat, zijn we niet verrast: de sedan-achterkant vinden we zwak en behoorlijk Mazda 323-achtig, de hatchback-achterkant heeft iets van de Celica en oogt krachtig en scherp. En het front, tja, dat heeft iets van de 626 en een snufje Corolla. Een nette auto, best wel kloek ook, maar verrassend, origineel of gedurfd is "ie niet.
Stap in en je ervaart meteen al een verschil met voorganger Lantra: dit zijn serieuze autoportieren die niet misstaan op een echte middenklasser. Haal die deurklink naar boven, sla een portier dicht en je merkt dat de Elantra zwaarder is geworden ten opzichte van de Lantra. We gaan zitten en... die stoelen geven voor geen meter mee, stevige stoelen, bijna hard zelfs. We gaan nog even verder. Want ook bij starten en wegrijden merk je meteen waar Hyundai op aan heeft gestuurd met deze auto. Elantra moet staan voor serieus, stevig en solide. Aan alles merk je dat de Koreanen verder afstand nemen van het lichte, ielige en soms blikkerige dat voorgangers nog kenmerkte. Dat merk je ook in de bediening van de Elantra. De besturing lijkt wat zwaarder geworden dan die van de Lantra, maar geeft daar gevoel voor terug en de bediening van de vijfbak is echt stukken beter geworden. Schakelt als de beste Japanner en veel directer, preciezer en korter dan de vorige Lantra. We zitten heus niet te juichen binnen in de nieuwe Elantra, maar de auto doet wat "ie moet doen en doet dat domweg goed.
Rondtollen
Begin oktober staat de Elantra bij de dealer. Als sedan of hatchback met 1,6- (107 pk) of 2,0-litermotor (141 pk). Wij rijden de Elantra met laatstgenoemde krachtbron. Het is de grootste 4-cilindermotor die Hyundai levert in het model. Een fel ding dat jammer genoeg vanaf 3500 toeren qua geluid wat op de voorgrond begint te treden, maar in elk geval soepel overkomt. We hebben het beestje plots zomaar op 210 km/h richting Hamburg, maar het blok pakt ook zonder morren in drie op bij minder dan 2000 toeren. Vanaf 160 km/h voelt de Elantra eng licht en zweverig aan. Omdat het binnenste wiel in bochten met gas erop best wat wil rondtollen en de Elantra-voorwielen op nat sowieso moeite hebben met het vermogen van de 2-liter, is die 1,6-basismotor vast krachtig genoeg. Het rijden daarmee houdt u nog te goed. De 2-liter luxe GLS is stevig geveerd, je zou hem bijna stug noemen. Maar naarmate je meer kilometers aflegt, blijkt daar toch goed mee te leven. Datzelfde geldt voor die stevige stoelen. Verder valt op dat de Elantra prettig en gemakkelijk in de bediening is, "t ontbreekt u binnenin aan niets en het ruimte-aanbod is zonder meer goed. Genoeg voor knieën en kruin, zeker ook achterin. Niet vreemd, want de wielbasis groeide vijf centimeter en de oude Lantra was al niet echt klein.
Gaapgehalte
Bitter weinig hebben we aan te merken op deze nieuwe Koreaan tijdens deze eerste rij-indruk. We voelen ons er eigenlijk meteen in thuis. Niet dat het nu zo gezellig is in het grijze interieur, maar we komen niets te kort, zeker niet in de 2-liter GLS. De Elantra is geen auto waar we opgewonden wakker van zullen liggen. Integendeel, hij heeft een behoorlijk gaapgehalte. Een auto die je rationeel koopt, daar komt geen passie aan te pas. Maar de verwachte "stap vooruit" is er zeer zeker en hij is zelfs aanzienlijk te noemen. Daardoor zou de concurrentie best wél eens wakker kunnen liggen.
Dieselen? Stationwagon?
De Elantra moest er komen als sedan, vijfdeurs hatchback en natuurlijk als stationwagon. Toen de economie in het Verre Oosten in elkaar stortte, moest ook Hyundai keuzes maken. En het project Elantra Station ging de ijskast in. Daar is "ie nu weer uitgehaald en in 2002 is er een Elantra Wagon. Inderdaad ja, behoorlijk laat.
Wie mee wil doen in zakenauto-land, moet een diesel kunnen aanbieden. Begin volgend jaar, 2001, introduceert Hyundai een Elantra met een zelf ontwikkelde en gefabriceerde 2-liter TDI commonrail van 112 pk en 225 Nm.
Elantra-reeks
Begin oktober komt de Elantra als sedan en hatchback naar Nederland. De reeks zit als volgt in elkaar:
1.6i GL zonder ABS (vanaf vermoedelijk f 37.000)
1.6i GL
1.6i GLS
1.6i GLS aut.
2.0i GLS (vanaf vermoedelijk f 41.000)
2.0i GLS aut.
2.0i Executive
De hatchback kent ten opzichte van de sedan een meerprijs. Die is nog niet bekend.
Standaard met airco
Elke Elantra heeft o.a. twee airbags, vijf driepuntsgordels, een in delen neerklapbare achterbank, een airco, centrale deurvergrendeling, een boordcomputer, stuurbekrachtiging en een verstelbaar stuurwiel. Ook elektrische ramen voor zijn standaard. Alleen het instapmodel heeft geen ABS.
Een Elantra GLS doet daar nog bij: zij-airbags, blauwe wijzerplaten, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel met lendensteun, elektrische ramen achter, middenarmsteunen vóór en achter.
De 2-liter GLS heeft daarbovenop: mistlampen voor en cruise control. Top Elantra is de Executive-uitvoering. Die heeft lichtmetaal, climate control, afstandsbediening voor de centrale vergrendeling met alarm, antenne verwerkt in de ruit, traction control, leren bekleding en hout binnenin.