Eerste confrontatie: Hyundai Tucson - Mazda CX-5

Echte alleskunners

AutoWeek 21 2017
AutoWeek 21 2017
AutoWeek 21 2017

Je leest het in AutoWeek 21 2017

De Mazda CX-5 heeft een schoonheidskuur ondergaan, waardoor hij er weer een paar jaar tegen kan. Maar was de opfrisbeurt ingrijpend genoeg om de solide Hyundai Tucson van zich af te schudden?

Eerlijk is eerlijk, de designers van Mazda hebben goed werk verricht bij het ontwerpen van de CX-5. Het lijkt bijna alsof de tekenmeesters van Alfa Romeo verantwoordelijk waren voor het Kodo-design. Vijf jaar na de introductie van de modelreeks heeft Mazda zijn compacte SUV grondig doorontwikkeld; een nieuw platform staat namelijk pas na tien jaar op de planning. Dat neemt niet weg dat er flink wat werk is verricht. Met een aantrekkelijk design, een sportieve afstelling en bewezen motoren wil Mazda de CX-5 verder opstuwen in de vaart der volkeren. De CX-5 is bij de modelwijziging niet langer geworden, maar desondanks is hij met zijn 4,55 meter nog acht centimeter langer dan de Hyundai Tucson. Binnenin merk je nauwelijks verschil; de beenruimte op de achterbank is in beide auto's redelijk vergelijkbaar en ook de inhoud van de kofferbakken verschilt onderling maar een paar liter.

De Hyundai scoort punten doordat hij meer opbergruimte biedt onder de laadruimte, wat te danken is aan het feit dat hier geen audiosysteem zijn plek opeist, zoals in de Mazda. Daar staat tegenover dat de bagageruimteafdekking in de CX-5 op een slimme manier aan de achterruit is bevestigd en mee omhoog gaat als de klep wordt geopend. Bij beide concurrenten kan de behuizing van de rolhoes onder de laadvloer worden opgeborgen. Hoewel het Tucson-interieur hoogwaardiger oogt dan dat van zijn voorganger ix35 doet het binnenste van de Mazda eleganter en opgeruimder aan dan dat van de Hyundai.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Hyundai Tucson

Gerelateerde forumtopics