en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Het ziet eruit als een cross-over, maar rijdt als een hatchback. Zo ongeveer zou je de Ford Puma kunnen omschrijven. En bij Kia staat een cross-over in de showroom die eruitziet als een hatchback. Een verhaal over twee tegenstrijdige auto’s in tweestrijd.
Voor twee compacte cross-overs doen zowel de nieuwe Ford Puma als de Kia Stonic een bizar goede imitatie van een traditionele hatchback. Vooral de Kia doet al sinds zijn introductie drie jaar geleden de wenkbrauwen fronsen met zijn opvallend geringe hoogte. Om
je een beeld te geven: mét dakrails is de Stonic ongeveer net zo hoog als de Puma zonder. Terwijl die laatste toch ook niet gemakkelijk met een Range Rover wordt verward. Nee, de Puma mag dan wel de naam van het legendarische compacte coupeetje uit de nineties wat verkwanselen, versie twee doet er met zijn styling toch wel degelijk aan denken. Cross-overs voor mensen die geen cross-over willen rijden. Kia maakt het zelfs nog wonderlijker door een Sports Edition aan het gamma toe te voegen die opvallend weinig met sportiviteit te maken heeft. Geen sportonderstel of extra kleverige banden en alleen verkrijgbaar met de T-GDI-motor met 100 pk. Dat verklaart waarom we niet de motorisch beter passende 120 pk-versie tegenover de Puma 1.0 EcoBoost 125 pk zetten. Waar dat relevant is, zullen we de eerdere ervaringen met die versie wel meenemen. Dan gaat het vooral om cijfermatige prestaties. De T-GDI 120 biedt namelijk exact hetzelfde maximumkoppel bij dezelfde toerentallen. Bij de toerentallen die er bij dagelijks gebruik het meest toe doen, verschilt het karakter dus niet noemenswaardig. Toch zouden we de sterkere versie aanbevelen. Niet voor de snellere sprinttijden, wel voor de extra overbrenging. De 1.0 T-GDI heeft namelijk een aanloopje nodig voordat de motor echt lekker begint te trekken. Op papier staat de 172 Nm bij 1.700 toeren klaar, maar in de praktijk lijkt de motor toch echt de 2.000 te willen zien voordat hij overgaat tot actie. Door de vrij grote toerenval tussen de versnellingen van de vijfbak zorgt de twee soms gevoelsmatig voor net te veel toeren en de drie voor net te weinig. Uiteraard moet de Stonic in deze test ook op de metingen zijn meerdere erkennen in de sterkere Puma. Doorsparen voor de sterkere optie lost dat ten dele op door de zesbak. Op de tussensprints blijft de Koreaan dan in de lagere versnelling aardig bij, maar in de hogere versnelling blijft de Puma de snellere sprinter.